Agentia de evaluare financiara Standard and Poor's a coborat cu o treapta ratingul Japoniei pentru datoriile pe termen lung, de la "AA" la "AA minus", si a mentinut ratingul "A-1 plus" acordat pentru datoriile pe termen scurt, potrivit AFP. Agentia de rating si-a motivat decizia prin faptul ca situatia financiara a Japoniei, ce are un grad ridicat de indatorare, s-ar putea inrautati.

"Retrogradarea reflecta evaluarea noastra ca gradul de indatorare a Japoniei, care este una dintre cele mai indatorate tari, va continua sa creasca dincolo de ceea ce estimam inainte ca criza economica sa afecteze aceasta tara", se arata intr-un comunicat al agentiei.

Standard and Poor's estimeaza ca Japonia va atinge nivelul maxim de indatorare la mijlocul anilor 2010.

"Concret ne asteptam ca deficitul bugetar sa inregistreze o scadere modesta, de la 9,1% din PIB in anul fiscal aprilie 2010-martie 2011 la 8,0% in anul fiscal aprilie 2013-martie 2014", mai arata reprezentantii agentiei.

Datoriile celei de-a treia economii mondiale se ridica la 200% din PIB, aceasta fiind cea mai mare proportie din randul statelor dezvoltate.