Deficitul bugetar de 33,3 miliarde lei la sfarsitul lui 2010, sub limita convenita cu FMI
Conform datelor prezentate, cheltuielile bugetare au fost de 201,9 miliarde de lei, in vreme ce veniturile au ajuns la 168,6 miliarde de lei. Veniturile incasate la bugetul general consolidat sunt cu 7,2% mai mari decat cele din anul precedent, in vreme ce cheltuielile au crescut cu 4,2%.
La principalele venituri fiscale se mentin diminuari importante ale incasarilor comparativ cu anul 2009. Astfel, sumele incasate din impozitul pe venit s-au redus cu 3,2%, cele din impozitul pe profit au scazut cu 4,9%, iar incasarile din contributii de asigurari sociale s-au diminuat cu 4,5%.
Veniturile din taxa pe valoare adaugata au urcat cu 14,3% fata de anul anterior, iar incasarile din accize au crescut cu 11,5%. De asemenea, au crescut incasarile din venituri nefiscale cu 18,5%, precum si sumele primite de la Uniunea Europeana in contul platilor efectuate au inregistrat o crestere cu 181% fata de aceeasi perioada a anului precedent, respectiv 5,4 miliarde lei fata de 1,9 miliarde lei.
Pe partea de cheltuieli, Ministerul Finantelor arata ca cele cu asistenta sociala s-au majorat cu 7,3%, ca urmare a creşterii cheltuielilor cu ajutorul de şomaj, iar cele cu bunuri şi servicii au urcat cu 5,2%, ca urmare a majorării cheltuielilor bugetului Fondului national unic de asigurari sociale de sănătate pentru plata arieratelor.
"La nivelul administraţiilor locale creşterea cheltuielilor cu bunuri şi servicii faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent se datorează preluării finanţării activităţii Camerelor Agricole, începând cu luna martie 2010, precum şi ca urmare a descentralizării unităţilor sanitare prin preluarea acestora începând cu luna iulie 2010 de către autorităţile administraţiei publice locale", se mai arata in comunicatul MFP.
In ceea ce priveste cheltuielile cu dobanzi, reprezentantii ministerului arata ca acestea au crescut cu 20% ca urmare a finanţării deficitelor bugetare acumulate din anii precedenţi. In acelasi timp, cheltuielile de personal sunt cu 8,6% sub cele înregistrate în aceeaşi perioadă din anul precedent.
Conform Ministerului de Finante, cheltuielile aferente programelor cu finantare UE au crescut cu 170%. Totodata, cheltuielile pentru investitii, care includ cheltuielile de capital si programe de investitii finantate din surse interne si externe, au fost pe anul 2010 in valoare de 33,7 miliarde de lei, respectiv 6,6% din PIB.
In 2009, deficitul bugetar a fost de 7,4% din PIB.

În spatele cifrelor (și al scandalurilor politice). Mărturii despre suferință și deznădejde în pandemie: „I-am dat prima palmă copilului”
S&P modifică perspectiva la stabilă, de la negativă/ De ce ar trebui să ne intereseze ratingul
Ludovic Orban: Orice ministru care își atacă premierul trebuie să își scrie mai întâi demisia
Turcan: Cei care lucrează la recalcularea pensiilor vor primi suplimente
Vaccinarea nu este suficientă. Economist român care locuiește la Londra, despre “lecția britanică”
Ai vro dovada? Sau esti telespectator fidel al RTV & A3?
Inafara de arierate, care mai adauga cite ceva la deficit, nu vad care ar fi motivele sa sustii ca situatia e de fapt alta. Diferenta intre cheltuieli si venituri o reprezinta imprmuturile, care sunt cuantificabile (ca doar nu se imprumuta guvernul pe sest la camatari), iar imprumuturile sunt egale cu deficitul.
Sau te trezesti si tu vorbind ca sa nu taci?
Stii macar cit a fost limita arieratelor convenita cu FMI?
Tendinta este de scadere.
Inca ceva, cresterea pensiei in anul 2008, masuri populiste din 2000 - 2008, etc, este cam greu de sustinut de catre stat, ca sa intelegi cine a adus tara in halul asta si cine a fost obligat sa aplice masuri de corectie ...
Asa ca domnule chiar "pastram picioarele pe pamant".
grecii fac scandal salariul al-13-lea, pensia a-13-a si tot asa...romanul precum catarul, capu` jos si mers pe burta; asa l-au invatat parintii: fi prost, spune da sa traiti oricui...
Grecia are datorie publica de 300 mld eur, adica 113% din PIB si deficit pe 2010 de 12.7% PIB
spre comparatie Romania are datorie publica de ~40% PIB si deficit de 6.5% in 2010.
Ca se puteau taia cheltuielile mai cu cap e adevarat, dar de aici pina la a spune ca nu trebuiau scazute cheltuielile cu salariile e cale lunga....
vremea bugetarului cu cresteri salariale de 30-40%/an si a asistatului social va apune mai devreme sau mai tirziu. Depinde si cu ce pierderi.
Stii cumva cum o duce grecul de rand ? Nu inteleg ce tot ii dai apa la moara cu Grecia in sus, Grecia in jos, pana una-alta, sunt peste Romania la toate capitolele.
Te sfatuiesc sa mai iesi putin din tara sau sa gandesti cu capul tau, nu al lui Boc sau alti pedelici ce apar prin mass-media cu declaratii.