Economiile dezvoltate si puternic indatorate trebuie sa stabileasca urgent planuri de reducere a datoriilor lor, inainte ca pietele sa se intoarca impotriva lor, a avertizat, joi, Fondul Monetar International, mentionand inclusiv Japonia si SUA ca state codase la acest capitol, scrie Reuters.

Intr-un raport actualizat privind datoria globala si deficitele la nivel mondial, FMI indica faptul ca ritmul general de reducere a deficitului in economiile avansate puternic indatorate va incetini in acest an, in principal din cauza intarzierii ajustarilor fiscale in SUA si in Japonia.

Acest avertisment vine dupa ce agentia de evaluare Standard & Poor's a scazut, pentru prima data din 2002, ratingul Japoniei pentru ca nu are niciun plan de a reduce datoriile.

"In economiile dezvoltate, unde sustenabilitatea fiscala nu a influentat in mod deosebit pietele, trebuie puse in aplicare de urgenta planuri credibile ale caror orizont se extinde dincolo de 2011 pentru a pastra increderea pietelor", se arata in raportul FMI numit "Fiscal Monitor".

Cea mai grava recesiune la nivel mondial din 1929 a fortat tarile bogate sa aiba cheltuieli uriase pentru a-si sprijini economiile, datoriile unor tari urcand la niveluri record.