Asculta Jurnalul Economic Radio France Internationale - HotNews.ro

Descarca fisierul audio in format MP3

Ce poti face cu CNP-ul patronului Indeco Soft, firma care a creat soft-ul pentru Ghiseul.ro, aplicatia de plata online a taxelor la nivel national

Ghiseul.ro, singura aplicatie prin care romanii vor putea sa-si plateasca online taxele catre mai multe primarii din tara, are la baza un soft creat de firma Indeco Soft din Baia Mare. Aceeasi firma a implementat un soft similar la primaria locala, iar in aceasta aplicatie se poate intra pentru plata taxelor in baza CNP-ului. Patronul firmei Indeco Soft este Dorin Traian Barbul si, printr-o simpla cautare pe internet, HotNews.ro a aflat Codul Numeric Personal al acestuia. Ce poti face cu aceasta informatie? Intri in contul online al omului, din respectiva aplicatie, si afli ca are de platit la stat, anul acesta, datorii de 5.290 lei. Oficialii companiei spun ca in baza CNP-ului nu poti afla decat cat are de platit cineva si eventual sa platesti, ceea ce este un lucru benefic. Oficialii Autoritatii Nationale de Supraveghere a Protectiei Datelor cu Caracter Personal spun ca pozitia autoritatii este ca CNP-ul sa nu fie folosit la accesarea unor sisteme. Contactat de HotNews.ro, secretarul de stat in Ministerul Comunicatiilor, Marius Fecioru, a declarat ca Ghiseul.ro va fi accesat prin conturi cu utilizator si parola.

Consiliul Concurentei investigheaza o posibila intelegere intre Rompetrol Gas si distribuitorii sai

Consiliul Concurentei investigheaza o posibila intelegere intre Rompetrol Gas si distribuitorii sai. Autoritatea a declansat din oficiu aceasta investigatie, in cadrul careia au fost efectuate inspectii inopinate atat la sediul Rompetrol Gas, cat si la sediul unor distribuitori ai acestuia. Documentele ridicate in cadrul inspectiilor se afla in analiza Consiliului Concurentei. "Acordam o atentie deosebita acestui domeniu, avand in vedere ca orice forma de restrangere sau impiedicare a concurentei afecteaza direct interesele consumatorilor. Am monitorizat piata si am obtinut unele indicii cu privire la o posibila intelegere intre Rompetrol si distribuitorii sai referitor la impunerea unor restrictii privind pretul de revanzare cu amanuntul al gazului petrolier lichefiat", a declarat presedintele Consiliului Concurentei, Bogdan Chiritoiu. In 2010, autoritatea a mai declansat din oficiu doua investigatii pe piata distributiei si comercializarii gazului petrolier lichefiat (GPL).

George Soros la Davos: Restructurarea datoriei suverane europene trebuie facuta inainte de 2013

"Restructurarea datoriei suverane europene trebuie facuta inainte de 2013". Declaratia vine de la omul de afaceri George Soros, care a avertizat in cadrul Forumului Economic Mondial de la Davos ca Irlanda va spune clar Europei ca vrea sa isi renegocieze intelegerea pe care a semnat-o guvernul. “Este injust ca poporul irlandez sa absoarba toate pierderile bancilor si detinatorii de obligatiuni sa fie complet liberi. Cred ca acordul de finantare va trebui modificat”, a adaugat Soros. Irlanda a condus plutonul natiunilor ale caror obligatiuni guvernamentale au suferit, conform Standard&Poor’s, care estimeaza ca Spania, Irlanda, Grecia si Portugalia vor ramane “blocate in recesiune”. “Restructurarea datoriilor poate fi absorbita. Va cauza si pierderi, dar acestea ar trebui sa poata fi compensate cu capital din fondul de urgenta creat de Uniunea Europeana”, sustine omul de afaceri. La nivelul Uniunii Europene se poarta in prezent discutii despre implementarea unui mecanism permanent de stabilizare financiara in situatii de criza, bazat pe modificari aduse fondului de urgenta de 440 de miliarde de euro creat deja de Comisie. Presedintele Bancii Central Europene, Jean Claude Trichet, a declarat ca guvernele ar putea permite cumpararea de obligatiuni din fondul de urgenta, pentru a ajuta stabilizarea economiilor si a creste increderea pietelor. In ceea ce priveste moneda europeana, Soros s-a declarat increzator in viitorul Euro, spunand ca exista determinare din partea guvernelor zonei pentru ca moneda sa existe in continuare.

Standard and Poor's a retrogradat cu o treapta ratingul Japoniei

Agentia de evaluare financiara Standard and Poor's a coborat cu o treapta ratingul Japoniei pentru datoriile pe termen lung, la "AA minus". In plus, agentia a mentinut ratingul "A-1 plus" acordat pentru datoriile pe termen scurt. Agentia de rating si-a motivat decizia prin faptul ca situatia financiara a Japoniei, ce are un grad ridicat de indatorare, s-ar putea inrautati. "Retrogradarea reflecta evaluarea noastra ca gradul de indatorare a Japoniei, care este una dintre cele mai indatorate tari, va continua sa creasca dincolo de ceea ce estimam inainte ca criza economica sa afecteze aceasta tara", se arata intr-un comunicat al agentiei. Datoriile celei de-a treia economii mondiale se ridica la 200% din Produsul Intern Brut, aceasta fiind cea mai mare proportie din randul statelor dezvoltate.