Economia duduia, deficitele se reduceau. Cu toate acestea, Egiptul este pe marginea prapastiei sociale. Cum s-a ajuns aici?

de Dan Popa     HotNews.ro
Duminică, 30 ianuarie 2011, 9:31 Economie | Finanţe & Bănci


Inflatia coborase de la 11,7% (in octombrie 2010) la 10,2%. In trimestrul al treilea din 2010 economia crescuse cu 5,6% (ritm anualizat), cresterea pe primele 3 luni fiind de 5,4%, analistii estimand pentru intregul an 2010 un ritm de crestere de 5,5%. Ritmul mediu de crestere al ultimilor 3 ani: 7%. Populatia: 86 de milioane de locuitori. Ca valoare a Produsului Intern Brut, acesta a fost anul trecut de circa $253 mld. (PPP: $534mld). Dupa Tunisia, Egiptul ramane tara care, la 3 ani dupa ce a fost data ca exemplu de FMI, devine teatrul unor revolte sociale soldate cu morti si raniti.

Nu neaparat economia le-a facut cele mai mari probleme egiptenilor, cat conditiile sociale si restrictiile extra-economice. De pilda, Legea Presei, cea a Publicatiilor şi codul penal prevedeau pana acum 5 ani ca orice gazetar care il critica pe presedinte, sa fie pasibil de amenda sau de inchisoare. În iulie 2006, parlamentul
cine asigura cresterea
Foto: Banca Centrala a Egiptului
egiptean a adoptat o nouă lege a presei, care nu mai permite inchisoarea, dar continuă să amendeze cu sume consistente jurnalistii care sugereaza doar critici la adresa sefului statului. Asta oficial. Neoficial, ziaristilor li se pot inscena dosare pe alte capete de acuzare, daca e cazul. Deşi guvernul egiptean interzice rar ziare străine, în septembrie 2006, Egiptul a interzis ediţiile Le Figaro si Frankfurter Allgemeine Zeitung, din cauza publicării lor de articole considerate jignitoare la adresa Islamului.
 • Egiptul- importator net de produse agricole
În comerţul regional şi mondial, Egiptul a fost şi continuă să fie un importator net de produse agricole, pentru a asigura securitatea alimentară a populaţiei numeroase. Principalii parteneri comerciali ai Republicii Arabe Egipt
sunt Uniunea Europeană şi Statele Unite ale Americii. Uniunea Europeană este cel mai important partener comercial al Egiptului, deţinând o pondere masiva atat din exporturile Republicii Arabe Egipt cat si din importuri, balanţa comercială fiind înclinată în favoarea Uniunii Europene. 

Din SUA, Egiptul aduce grau si porumb pentru cele peste 80 de milioane de persoane. Având resurse agricole limitate, în special apa, şi o populaţie în creştere, Egiptul se bazează pe importuri pentru a satisface nevoile de hrană ale populaţiei. De asemenea, dezvoltarea Egiptului mai depinde si de bumbac. Tara se afla pe pozitia a patra in lume, dupa S.U.A., Australia şi Uzbekistan. Egiptul exporta, în anul 2004, 5% din valoarea totală a bumbacului tranzacţionat la nivel mondial şi 2,7% din cantitate. Un alt produs exportat cu succes este orezul. Egiptul ocupă locul opt în ierarhia exportatorilor de orez, deţinând o pondere de 2,8% din cantitatea totală de
orez exportată şi 2,6% din valoare. Orezul este pe locul trei în ceea ce priveşte suprafaţa arabilă cultivată în
ce exporta Egiptul
Foto: Banca Centrala a Egiptului

ţările arabe, după grâu şi bumbac. Alte produse care ies din Egipt catre alte state sunt peştele si legumele. În cazul altor produse (alcool, ouă, grăsimi şi condimente), producţia este suficient de mare pentru a acoperi necesităţile interne.
 • Economia egipteană- probleme structurale si de acomodare
Potrivit unui raport al atasatului comercial al Egiptului in Romania, piaţa bursieră a Egiptului se confruntă cu mari probleme, ceea ce da un feedback negativ investitorilor străini cu privire la climatul investiţional din Egipt.

"Anumite bănci din Egipt au limitat acordările de credite datorită crizei, cu toate ca sistemul bancar egiptean este puternic şi stabil. Când rata dobânzii scade, ca urmare a unui mecanism utilizat de Băncile Centrale ale lumii, acest lucru înseamnă:

A) creşterea costurilor investiţiilor în Egipt care se reflectă în lipsa lichidităţilor;
B) în cazul în care Banca Centrală a Egiptului imită celelalte bănci centrale în reducerea ratei de discount acest lucru va conduce la creşterea inflaţiei.

Ca rezultat al crizei, ţările donatoare, în drumul lor spre reducerea deficitului lor bugetar, vor fi obligate să-şi diminueze ajutorul acordat Egiptului. Numărul turiştilor poate scădea datorită scăderii puterii de cumpărare, iar acest lucru va avea un impact notabil asupra economiei Egiptului, deoarece sectorul serviciilor contribuie cu mai mult de 50% din PIB. IMM-urile din industria alimentară vor fi afectate în mod negativ din cauză că acestea îşi cumpără materiile prime din străinătate la vechiul curs de schimb care este mai mare, şi să-şi vândă marfa la noul curs care este în scădere. Venitul Canalului Suez se va confrunta cu o deteriorare ca rezultat al unei scăderi în volum a comerţului. Construcţiile vor scadea datorită scăderii puterii de cumpărare şi ISD, în ciuda creşterii costurilor materialelor de construcţii", se mai arata in Raport.
 • Relatii comerciale Romania-Egipt. Romania e pe excedent
costul cu forta de munca
Foto: Banca Centrala a Egiptului
Principalele produse exportate in Egipt: tractoare si masini agricole, piese de schimb pentru masini, echipament si piese de schimb pentru industria cimentului si pentru sectorul petrolier, locomotive si material rulant, componente pentru vagoane de dormit, lemn si produse lemnoase, otel si fier vechi, motoare electrice, rulmenti, masini electrice de joasa tensiune, sticla si produse din sticla, hartie, mase plastice, produse chimice, uleiuri minerale, produse din cauciuc, fire si fibre sintetice si iuta etc.

Principalele produse importate din Egipt: petrol (pana in 1997), bumbac, piei si produse din piele, orez, medicamente, detergenti, produse cosmetice, fructe si legume, vase din ceramica, articole sanitare, bunuri de consum etc.
 • Turismul in Egipt- circa 45.000 de romani, anual
In 2010, circa 45.000 de romani au vizitat tara piramidelor, potrivit unui comunicat al Autorităţii Egiptene de
structura economiei egiptene
Foto: Banca Centrala a Egiptului
Turism (ETA). În anul 2009, numărul turiştilor români care au optat pentru petrecerea vacanţei în Egipt a scăzut cu 20 la sută faţă de anul 2008, ceea ce reprezintă o reducere cu zece la sută mai puţin comparativ cu rata de scădere a pieţei de turism la nivel internaţional, conform datelor organismului guvernamental responsabil pentru promovarea Egiptului ca destinaţie turistică în România.

“O scădere a pieţei de turism era inevitabilă. La sfârşitul anului 2009, s-a constatat faptul că piaţa a scăzut cu 25-30 la sută în Polonia, Cehia, România. Numărul turiştilor care au vizitat Egiptul în 2009 a scăzut cu 15-20 la sută. Pentru noi acest aspect înseamnă că am câştigat. Dovada concretă este faptul că în trei ţări Egiptul a scăzut în medie cu 20 la sută, dar pentru prima data în timpul crizei am fost pe primul loc în vânzările de vară“, se menţionează în comunicatul de presă.

În Cehia, Egiptul este pe locul trei în topul destinaţiilor preferate pentru vacanţele de vară şi pe locul întâi pe toata perioada anului. Autoritatea Egipteană de Turism a intrat în anul 2009 pe piaţa din România. În completarea celor două pachete de turism deja disponibile în Romania - Marea Roşie şi Valea Nilului.

Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

10204 vizualizari

 • +4 (8 voturi)    
  asta e dovada (Duminică, 30 ianuarie 2011, 9:44)

  srpc [utilizator]

  ...ca nu saracia i-a facut pe egipteni sa ceara plecarea lui Mubarak (povestile cu libertatea presei intr-o tara araba si musulmana, lasati-ma sa rad, va rog, nu de asta simt ei nevoia, nu au democratia in gena, punct!!) ci instigarile unor cercuri de interese care vor acolo o baza a islamismului! vai de capul lumii, daca si in Egipt apare un stat al barbosilor murdari, inculti si violenti!
  • +4 (4 voturi)    
   ai dreptate (Luni, 31 ianuarie 2011, 5:30)

   Vlad-I [utilizator] i-a raspuns lui srpc

   La o populatie de 86 milioane are u pib dublu ca ro, 235 miliarde, deci traiesc pe jumatatea romanilor.
 • 0 (0 voturi)    
  ? (Duminică, 30 ianuarie 2011, 10:03)

  jhgjhgg [anonim]

  ”Cum s-a ajuns aici?”
  Cine raspunde la intrebarea aceasta?
  • +1 (1 vot)    
   pai ultimile documente wikileaks (Luni, 31 ianuarie 2011, 10:49)

   x [anonim] i-a raspuns lui jhgjhgg

   In ultimile documente de la wikileaks apare ca US a sponsorizat cu cateva zeci de milioane de dolari, organizatii care lupta pentru "promovarea democratiei", prin diverse tari arabe, inclusiv in cele unde sunt revolte. Probabil ca in acelasi timp extremistii islamisti baga bani in promovarea extremismului islamic prin zonele respective. Acum cred ca este mai dificil sa explici unui arab ca trebuie sa fie cum zice US, decat sa fie cum zice seful religios de la nu stiu ce moscheie.
 • -2 (6 voturi)    
  Daca nu ... (Duminică, 30 ianuarie 2011, 10:09)

  AlinNeculai [utilizator]

  Daca n-as fi vazut "Relatii comerciale Romania-Egipt. Romania e pe excedent", as fi jurat ca este vorba de Romania.
  Sa inteleg ca foametea si anarhia sunt inevitabile la noi...
 • +2 (6 voturi)    
  e o miscare islamica! (Duminică, 30 ianuarie 2011, 10:42)

  precaut [anonim]

  camuflata in rev. sociala.Asa a inceput si in Iran. Ochii pe sticla sa vedeti femei mascate in CAiro si steaguri saudite (verzi cu 2 sabii incrucisate).
 • 0 (2 voturi)    
  Păi ?! Și cum s-a ajuns aici ? (Duminică, 30 ianuarie 2011, 11:03)

  MIHAI 2 [anonim]

  Din cauza cenzurării... in 2006...a unor editii
  anti islam / nu anti Mubarak ale
  ziarelor Le Figaro și Frankfurter A.Z ?
  *
  Din cauză că unor ziaristi ”li se pot” inscena dosare ?
  *
  A avut cumva recent vreo astfel de inscenare
  care sa inflameze bizonii?
  *
  A fost cumva arestat vreun ziarist pentru
  neglijenta in serviciu, de pilda:

  - pentru ca odata scrie ca populatia Egiptului e
  de 86 de milioane, iar alta data ca e ”peste 80 de milioane” desi aproximatia ar fi fost mai adecvata ”peste 85”
  - pentru ca dupa ce vorbeste de resursele agricole limitate / ”in special apa” / si despre necesitatea de a importa alimente adauga ceva cum ca economia Egiptului ”de asemenea” ....mai depinde și de bumbac” ....desi nu era chiar ”de asemenea” intrucat bumbacul se exporta , nu se importa
  -pentru ca urmeaza vreo 3 fraze ....TEEEEI ! ...cu orez din care ultima - aia cu locul 3 - te baga in ceatza total
  - pentru ca vorbeste despre efectele crizei la viitor in timp ce ”rivolutia” se desfasoara acum
  *
  Nu sunt de acord cu insinuarea
  ca Tunisia si Egiptul sunt laudate
  de FMI - si de-aia a inceput scandalul - adica
  vezi Doamne si Romania e laudata de FMI si tre sa ne rasculam.

  Gresit ! Tunisia si Egiptul sunt laudate de FMI.....DAR....atentie...sunt pe crestere economica ! Noi suntem pe ceva intre scadere si stagnare - asa incat nu avem temei sa ne revoltam.
  *
  Salut totusi fitilul din titlu cu economia
  care ”duduia” - in felul acesta va intelege toata lumea ca bagabontii din Cairo protesteaza
  contra lui Tariceanu.
 • +1 (1 vot)    
  Egiptul, populatie tanara, fara frica de dictatura (Duminică, 30 ianuarie 2011, 11:09)

  8 milioane de egipteni sunt crestini ortodocsi [anonim]

  O imensa problema a tarilor arabo-musulmane (Egiptul are doar 10% crestini si un numar necunoscut de atei sau animisti, 90% din populatie se declara ''musulmana sunita'') este faptul ca nu au permis nici un fel de control al natalitatii, astfel ca acum avem state arabe unde jumatate din populatie are mai putin de 35 de ani !

  Acesti tineri sunt foarte conectati fie la modernitatea occidentala, fie la la noua ''revolutie islamica'' si spre deosebire de parintii lor, mai respectuosi si modesti, tinerii arabi nu mai au teama sau admiratie pentru dictatorii ce le conduc tarile de zeci de ani.

  Tinerii din tarile arabo-islamice se simt umiliti permanent de statutul lor de ''paria'', de ''retardati'' fata de tarile avansate si civilizate.

  Un sondaj recent publicat in Franta si Germania, tari unde traiesc milioane de imigranti veniti din tari islamice, arata ca in 20 de ani numarul francezilor si germanilor care considera islamul ''un pericol la adresa securitatii nationale'' a dublat. Ba chiar 72% dintre francezi cred ca exista ''prea multi musulmani'' in tara !

  Presiunea culturala si de civilizatie a Occidentului asupra societatilor musulmane inapoiate a crescut pe masura ce se extindea accesul la mijloace de comunicare si informare create tot de Occident: Internet, telefonie mobila.

  Raspunsul lumii islamice a fost, la inceput, o rezistenta si o impulsionare a ''valorilor islamice'', insa ceea ce se intampla in realitate e ca nevoia de libertate nu poate fi controlata nici macar in ''republici islamice'' si majoritatea lor se afla acum in razboaie civile sau in confruntari dure cu restul lumii.

  Acum cateva saptamani, la o reuniune discreta in Golf (regiune unde exista singurele tari cu adevarat ''arabe''), ministra de externe a USA, Hillary Clinton, si-a avertizat partenerii arabi ca ''s-a terminat, USA nu va mai sustine dictaturile, lumea araba are nevoie de libertate si modernitate''.

  Nimeni n-a crezut, pana n-a cazut Ben Ali. A venit randul lui Muby
 • -1 (3 voturi)    
  suna cunoscut??!! (Duminică, 30 ianuarie 2011, 11:29)

  costica [anonim]

  si pe la noi duduia economia, acum luaram masuri de austeritate dura, reduseram si deficitul cum zise FMI, anul trecut pe toamna asa ne lauda FMI si pe noi ca suntem un student ascultator, acum se cam supara Dl Franks ca austeritatea din Romania nu duse si la ceva crestere economica, lumea e la fel de nemultumita de saracie, de scaderi de salarii, de pensii, de alimente importate si scumpe, de reformele lalaite si razgandite si impotmolite si implementate aiurea chiar cand ideile sunt bune.... va suna cunosct, asa-i ??!!! avertizari asupra libertatii presei avem si pe la noi, explozia sociala insa nu-i de asteptat, au suportat romanii vremuri mai dure in timpul lui Ceausescu, au experienta, cred ca guvernantii nu-si fac inca griji.... reforma Romaniei continua, 2 pasi inainte 3 inapoi si a 4-a zi intervantia Dlui Basescu sa dreaga busuiocul dupa ce Guvernul tot face si drege iar Dl Basescu in urma lor mai mult drege !!!!
 • -4 (4 voturi)    
  exemplu (Duminică, 30 ianuarie 2011, 11:52)

  adolf [anonim]

  Si Romania a fost data ca exemplu de catre FMI, deci Basescule pregateste armata!
  • -2 (2 voturi)    
   care armata (Duminică, 30 ianuarie 2011, 13:54)

   simi [anonim] i-a raspuns lui adolf

   Care armata crezi ca il va servi pe porcu ala, armnata careia i-a micsorat salariile si pensiile, armata care trebuia sa aiba un buget de cel putin 3% din PIB si care acum are tehnica care a facut al doilea razboi mondial?Sa ceara la FMI ajutor, nu la armata!
   • 0 (0 voturi)    
    Comentariu sters de utilizator (Duminică, 30 ianuarie 2011, 14:33)

    [anonim] i-a raspuns lui simi

 • -3 (3 voturi)    
  Tic.. tac (Duminică, 30 ianuarie 2011, 11:56)

  Marius [anonim]

  Urmeaza ca FMI, sa ne de-a si pe noi drept exemplu iar apoi sa asteptam 1 - 2 ani sa se intample la fel ca in egipt .. nu vad lucrurile in romania sa mearga inspre bine.
 • 0 (4 voturi)    
  Simplu (Duminică, 30 ianuarie 2011, 12:18)

  HESS [anonim]

  Hartia rabda orice minciuna.Realitatea e alta.Ca la noi.Ai nostrii zugravesc situatia pe hartie de parca ar fi paradisul.Realitatea e alta.
  • -1 (1 vot)    
   Foarte simplu... (Duminică, 30 ianuarie 2011, 16:56)

   Ovidiu [anonim] i-a raspuns lui HESS

   Care paradis zugravit la noi? Nu te-ai mai uitat de mult la realitatea si la antene...
 • 0 (4 voturi)    
  nu banii sunt totul (Duminică, 30 ianuarie 2011, 14:08)

  ion [anonim]

  banii = bunastare si viata linistita? NU! chiar reversul e adevarat. populatie subjugata de valori monetare si capitaliste, bani care se duc in alta parte decat in ajutorul oamenilor (exemplu clar e Romania, nu?), buline colorate pe criterii de cumparare in loc de entitati biologice cu nevoi, adica oameni = revolta. Asta e simplul adevar al experientei omului pe pamant.
  • 0 (2 voturi)    
   Banii nu au valoare (Duminică, 30 ianuarie 2011, 16:58)

   Ovidiu [anonim] i-a raspuns lui ion

   entitati biologice cu nevoi... vorbesti de comunism?
 • 0 (0 voturi)    
  O alta Lovilutie? (Luni, 31 ianuarie 2011, 11:03)

  kllaus [anonim]

  Este o mare greseala care se face atunci cand se compara diverse miscari , din diverse regiuni, intrucat fiecare are specificul ei, si o serie de factori care le declanseaza. La fel, nu putem compara nici macar situatia din fostele state comuniste. Ma pufneste si acum rasul, cand aud de Revolutia romana, si de dorinta oamenilor de libertate, de libertatea presei, de libertatea de miscare, de dorinta de a desfasura activitati economice. Nu fratilor, romanii au iesit in strada din cauza saraciei, intrucat 99% dintre ei, nu aveau carti de scris, articole de publicat, nu aveau idee ce inseamna sa cutreieri lumea. Nu aveau ce pune pe masa, in primul rand.
  Dar, sa nu ne lasam pacaliti, in 99% din situatii de genul acesta, sunt miscari politice in spatele manifestantilor, sunt interese economice, locale sau regionale, si nu vointa poporului. Dovada, este faptul ca nu poporul a iesit in strada, ci hotii si adeptii unui partid politic sau miscari religioase. Poporul, nu face revolutii, nici macar in Romania. Analizand strict situatia Egiptului, PIB-ul pe cap de locuitor poate parea mic , comparativ cu cel al Romaniei , de ex., insa trebuie avut in vedere nivelul costurilor cu traiul zilnic, care este net avantajos in cazul tarilor arabe. In plus, anul acesta urmeaza sa aiba loc alegeri prezidentiale in Egipt, astfel incat nu se justifica o asemenea miscare revolutionara.


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by