Asculta Jurnalul Economic Radio France Internationale - HotNews.ro

Descarca fisierul audio in format MP3

Lagarde: Zona euro a depasit ce a fost mai dificil din criza datoriilor

Zona euro a depasit cea mai dificila perioada a crizei datoriilor, a declarat ministrul francez al Economiei, Christine Lagarde, la Forumul Economic Mondial de la Davos.

Lagarde apreciaza ca succesul de marti al emisiunii de obligatiuni de cinci miliarde de euro a Fondului European de Stabilitate Financiara, destinata ajutarii Irlandei, a consolidat increderea investitorilor in zona euro. Ministrul german al Finantelor, Wolfgang Schaeuble, a declarat la randul sau ca sanatatea zonei euro nu a fost la fel de rea ca a altor regiuni. El a mentionat ca economia germana, cea mai mare din Europa, ar putea creste cu 2,2-2,3% in acest an.

FMI, UE si BCE lucreaza la gasirea unei solutii pentru reducerea datoriilor Greciei

Fondul Monetar International (FMI), Uniunea Europeana (UE) si Banca Centrala Europeana (BCE) lucreaza la gasirea unei solutii pentru reducerea datoriilor Greciei dupa principiile Planului Brady, prin care America de Sud a fost scoasa din faliment in anii 1980.

Acest plan, in trei trepte, prevede ca Grecia se va imprumuta prin intermediul noului mecanism de salvare al zonei euro pentru a rascumpara obligatiuni elene detinute in prezent de BCE si de investitori privati la 75% din valoarea lor nominala, mentioneaza publicatia elena To Vima, citand surse apropiate situatiei. UE si FMI vor prelungi apoi la 30 de ani termenele de rambursare pentru creditele lor. Investitorilor privati care detin obligatiuni elene in valoare mai mare de 100 de miliarde de euro li se va propune extinderea scadentei la 15-20 de ani.

Aceste masuri vor avea ca rezultat "reprofilarea" a aproximativ doua treimi din datoria totala a Greciei pana la sfarsitul acestui an.

Grecia este primul stat din zona euro care a apelat la ajutorul UE/FMI, in primavara anului trecut, primind imprumuturi de 110 miliarde de euro dupa ce statul nu s-a mai putut finanta de pe pietele de capital din cauza ingrijorarilor invesitorilor legate de datorii si deficitul bugetar.

Merkel: Datoria publica excesiva este cel mai mare pericol pentru prosperitatea Europei

Datoria publica excesiva reprezinta cea mai mare amenintare la adresa prosperitatii Europei, a declarat cancelarul german Angela Merkel, la Forumul Economic Mondial de la Davos.

Merkel a insistat ca si alte state membre ale Uniunii Europene sa urmeze exemplul modelului de austeritate adoptat de Germania, cea mai mare economie a Europei.

"Masurile de economisire si cresterea economica nu se exclud reciproc. Mi s-au facut reprosuri si mi s-a spus ca Germania ar trebui sa contribuie la crestere si ca daca iei calea consolidarii, pui in pericol cresterea. Insa in ultimii doi ani am avut parte de o experienta foarte interesanta. Am redus cheltuielile, dar am avut o crestere economica de 3,6% anul trecut", a afirmat oficialul german.

Cancelarul si-a exprimat, de asemenea, ingrijorarea privind aparitia unor prime semne de protectionism dupa criza economica si a facut apel la decidentii politici mondiali sa incheie in acest an un acord comercial.

Al 41-lea Forum Economic Mondial a reunit pana duminica 2.500 de participanti in statiunea montana elvetiana Davos. La conferinta au luat parte 35 de sefi de state si de guverne, 80 de ministri, opt guvernatori de banci centrale si 1.400 de actori ai scenei economice mondiale. Forumul a avut ca tema pentru acest an "Norme comune pentru o realitate noua".