Sistemul pensiilor de stat este peste tot în lume în grea suferinta, dar mai ales în statele cu o puternica protectie sociala. Partea proasta e ca demografia nu te ajuta sa fii optimist. Populatia scade si e de discutat daca scaderea numarului de romani poate fi compensata (in termeni de contributie la buget) de numarul celor care intra pe piata muncii. Ca s-a mers nesustenabil pana acum, asa este. Ca totul s-a facut praf în vremea lui Tariceanu în 2 ani, corect (aveti aici dovada).

  • Pensii de invaliditate grad II- cresterea cea mai mare

Sincer, la noi s-au luat printre cele mai dure masuri. Daca se uita cineva la numarul celor pensionati pe motiv de invaliditate, va vedea o evolutie curioasa a celor care au devenit posesorii unei pensii de gradul II de invaliditate.

pensionari-invaliditate

pensionari-invaliditate

Foto: HotNews

Ar fi de vazut cate dosare sunt pe bune si cate nu. Tot de luat in seama este si faptul ca cea mai mare crestere a fost tot in perioada lui Tariceanu. Sa le fie de bine, dar nu am vazut pe nimeni sa stea sa caute cati bani se evapora in directia asta. Fara crearea de locuri de munca, crestere economica, eliminarea cheltuielilor aberante si o mai buna colectare, desi încearca sa echilibreze bugetul de pensii, masurile luate încearca sa-l echilibreze la un nivel din ce în ce mai scazut.

  • Cum s-au mai "miscat" pensiile?

Pentru ca toti banii astia dati pe pensii pun o presiune uriasa pe buget, lucru pe care cei de la Consiliul Fiscal au aratat-o comparativ. Se stie ca am fost de cateva ori la limita imposibilitatii de a plati pensiile, de la inceputul crizei incoace. Ne-a ajutat FMI si BNR sa trecem peste acest lucru. Dar nu e de ajuns asta. S-a uitat cineva care sunt regiunile cu cei mai multi pensionari? Si daca s-a uitat, s-a gandit la vreo politica prin care sa fie incurajata in vreun fel dinamica demografica si atragerea de investitii pentru infiintarea de locuri de munca? Stiu ca pare oarecum neobisnuit sa gandesti politici demografice regionale, dar China si India

nivel pensie

nivel pensie

Foto: HotNews

asta fac. In fine, sa nu mai spunem despre cum e la altii ci sa ne vedem de oile noastre.

Inainte de a vedea cati pensionari avem si ce presiune exista la buget, sa ne uitam la veniturile acestora. Cei mai multi dintre ei au pensii in intervalul 900-1000 de lei. Sunt urmati de cei cu pensii indecente, in sensul de jignitor de mici- 500-600 de lei. Daca ne gandim ca urmeaza un an electoral si ca pensionarii au o "elasticitate" electorala ridicata, ne putem imagina in ce vor consta o parte din promisiunile electorale. Doar FMI sa fie in stare sa opreasca robinetul promisiunilor.

  • Daca "regionalizam" problema...

Ca numar al pensionarilor, mai vedem ceva. Cele mai mari cresteri s-au produs in perioada 1994-2000. Atunci a fost rata cea mai mare de crestere a numarului. Defalcat, numarul celor pensionati anticipat a crescut cel mai mult in 2007-2009. Nimeni nu stiu sa fi facut

evolutie pensionari

evolutie pensionari

Foto: HotNews

cercetari serioase nici in aceasta directie. Explicatiile sunt destul de simple. Venea criza si fiecare a incercat sa se puna la adapost, asigurandu-si o pensie sigura in vremuri de bejenie. Acum, eforturile de a tine sub control pensionarile tind pe alocuri sa cada in extrema cealalta. Medicilor le e teama sa mai acorde pensii de invaliditate, desi dosarul e beton. Stiu un caz din Dambovita in care medicul a tergiversat prelungirea dosarului unui pacient cu picioarele amputate. Credea probabil ca asa cum soparlelor le creste coada taiata, si oamenilor le poate creste cate un picior. Pur si simplu de teama unor controale soldate cu sanctiuni (e atat de usor sa fii dat afara azi, nu?), medicii devin mai catolici decat Papa.

Ca regiuni, Muntenia si Moldova sunt cele mai populate cu pensionari. Urmeaza regiunea Nord-Vest, iar cea mai putin populata cu pensionari este zona de

Rata de activitate

Rata de activitate

Foto: HotNews

sud-vest. Asta asa, ca sa aveti o idee despre distributia regionala.

  • Rata de activitate ne face cu ochiul

O veste buna vine din partea ratei de activitate (grafic dreapta). Rata asta R reprezinta ponderea populatiei active din grupa de varsta x in populatia totala din aceeasi grupa de varsta x. Nu am sa stau sa interpretez grupa cu grupa, dar dinamica ultimelor trimestre din 2010 fata de cele similare din 2009 ne dau sperante de optimism.

Nu am mai avut loc sa pun graficul populatiei ocupate si estimarile celor asteptati sa intre pe piata muncii vs celor care vor iesi din motive demografice, dar aceste lucruri vor face obiectul unei analize separate. Asta pentru ca implica niste cifre si calcule care musai e sa fie detaliate iar acum nu avem nici timpul si nici spatiul necesar.

cheltuieli in BGC

cheltuieli in BGC

Foto: HotNews

Am uitat sa pun graficul reprezentand cheltuielile cu pensiile in Bugetul General Consolidat, lucru pe care ma grabesc sa il corectez acum. Discutiile despre pensii le voi relua, pentru ca merita si alte texte dedicate. In rest, o zi frumoasa tuturor.