Autoritatile bulgare vor adopta un proiect de lege prin care se limiteaza platile in numerar pentru sumele care depasesc 15.000 leva (circa 7.600 euro), potrivit Novinite. In urma cu doua saptamani, Parlamentul a votat in prima lectura ca salariile si sumele mai mari de 5.000 leva (2.500 euro) sa fie platite numai prin transfer bancar.

Principalul argument a fost ca aceasta masura va preveni fraudele cu TVA si va combate economia subterana.

Cu toate acestea, inainte de a doua lectura, ministrul Finantelor si parlamentarii din partidul de guvernamant au hotarat cresterea sumei maxime care poate fi platita in numerar la 15.000 de leva. Agentia nationala de administrare fiscala din Bulgaria, care a cerut de mult timp o astfel de lege, a fost de acod cu majorarea sumei maxime.

Suma propusa initial ar fi cauzat inconveniente pentru cetatenii care intentionau sa achizitioneze masini la mana a doua sau aparate de uz casnic, potrivit unui expert de la Institutul pentru economia de piata.

Propunerea ca toate salariile sa fie platite prin tranfer bancar nu a fost inclusa in proiectul final de lege.

Unii parlamentari considera ca in forma actuala legea va fi ineficienta in combaterea ecomiei subterane. In plus, legea va crea dificultati in zonele in care nu exista suficiente banci.​