Asculta Jurnalul Economic Radio France Internationale - HotNews.ro

Descarca fisierul audio in format MP3

Gheorghe Ialomitianu: Romania are bani suficienti pentru pensii si salarii in 2011 si 2012. FMI si CE apreciaza rezultatele foarte bune ale tarii noastre

Romania are suficienti bani pentru salarii si pensii, iar "in acest an exista premise pentru a iesi din recesiune". Anuntul a fost facut de ministrul Finantelor, Gheorghe Ialomitianu, care a explicat ca primul indicator il reprezinta incasarile la buget. Potrivit ministrului, Fondul Monetar International si Comisia Europeana apreciaza ca rezultatele obtinute de Romania in cadrul acordului stand by sunt "foarte bune". Incasarile din Taxa pe Valoare Adaugata au asigurat plata arieratelor si incadrarea in tinta de deficit bugetar, de 6,5%, la finele lui 2010, a precizat Ialomitianu. Incasarile din TVA, accize si venituri nefiscale au avut cea mai mare contributie la cresterea veniturilor bugetare anul trecut, avans temperat de diminuarea incasarilor din impozitul pe venit, impozitul pe profit si contributiile la asigurari sociale, potrivit datelor Ministerului Finantelor. Veniturile incasate la bugetul general consolidat au totalizat aproape 170 de miliarde lei si au fost cu 7,2% mai mari, in termeni nominali, fata de anul precedent.

Comertul online in Romania: cartile si revistele sunt cele mai cumparate produse pe internet

Doar 4 la suta dintre romani au folosit internetul anul trecut pentru a face cumparaturi. Este cel mai scazut procent din Uniunea Europeana, sub nivelul Bulgariei si chiar al Serbiei, arata statisticile EuroStat. Romania se situeaza la acelasi nivel de acum trei ani, dupa ce in 2009, pe fondul crizei, procentul celor care si-au facut cumparaturile online s-a injumatatit, ajungand la 2%. Cartile, revistele, ziarele si materialele pentru instruire reprezinta principalele bunuri cumparate de romani de pe internet, conform datelor Institutului National de Statistica. La nivelul Uniunii Europene in anul 2010, topul clasamentului este deschis de Norvegia (unde 71% din populatie a facut cumparaturi on-line anul trecut). Urmeaza Danemarca si Marea Britanie, la egalitate cu Olanda (68%). La coada clasamentului se situeaza Bulgaria (5%) si Romania (4%).

Davos 2011 s-a incheiat. Ce a ramas in urma?

China si India vor reprezenta motorul cresterii globale, in 2011. Se mentine problema datoriei externe a Statelor Unite ale Americii si potentialul unei crize imobiliare in China, insa cei mai multi reprezentanti ai mediului de afaceri se declara optimisti. Concluziile se desprind in urma summit-ului de la Davos, considerat un indicator important al perspectivelor evolutiei globale pentru anul in curs. Dupa patru zile de discutii, mai marii lumii se intorc in tarile lor optimisti in privinta anului 2011. Cu toate acestea, exista voci care sustin ca datoriile suverane ale tarilor dezvoltate sunt o bomba cu ceas a economiei globale. Problema datoriilor suverane din State si din Uniunea Europeana a fost discutata amplu la Davos, iar analistii unei companii de rating chineze au acuzat Statele Unite ca pregatesc “un razboi al creditelor” la scara globala, pe fondul datoriei enorme acumulate. Secretarul Trezoreriei americane, Timothy Geithner, a recunoscut ca “pozitia fiscala a Statelor Unite este nesustenabila” si a declarat ca “desi vointa politica pentru a indrepta situatia nu se manifesta la ora actuala, ea exista si va fi vizibila”. Presedintele Bancii Centrale Europene, Jean-Claude Trichet, a afirmat ca la nivelul Uniunii Europene se iau masuri pentru a asigura stabilitatea pe termen lung. Acesta a punctat din nou necestiatea suplimentarii fondurilor de urgenta de la nivelul european si permiterea utilizarii acestor fonduri pentru a rascumpara o parte din datoria suverana a statelor europene. "Nu exista o criza a monedei Euro”, a declarat Jean-Claude Trichet. Spusele sale au fost intarite de cancelarul german Angela Merkel si de presedintele francez Nicolas Sarkozy, care au promis ca nu vor lasa euro sa cada niciodata.

Tata Nano - cea mai ieftina masina din lume - ar putea ajunge si in Romania, scrie presa indiana

Cea mai ieftina masina din lume - Tata Nano - ar putea ajunge si in Romania. Tara noastra este, alaturi de Turcia si Brazilia, una din tarile unde producatorii intentioneaza sa isi lanseze masina, scrie presa indiana. Tata Motors a anuntat ca Nano va fi disponibila in acest an si in afara Indiei, primele piete tinta fiind Banghladesh, Sri Lanka si Thailanda. Masina costa de la 3.000 de dolari in India, dar in Taiwan ar urma sa coste de la 5.000 de dolari. O analiza HotNews.ro arata insa ca zvonul legat de Romania trebuie privit cu retinere, fiindca in Europa masinile din India sau China au o imagine foarte proasta. In plus, s-a vazut si in cazul Dacia Logan ca versiunile cu cele mai putine dotari au avut vanzari slabe, astfel ca pretul foarte mic nu e intotdeauna argumentul decisiv. Tata Motors a anuntat ca va vinde Nano si in Europa dupa 2011 si a prezentat un concept in urma cu doi ani, masina fiind cu 20 de cm mai lunga decat versiunea indiana.