Fondul Monetar International este pregatit sa ajute Egiptul si alte tari aflate in aceeasi situatie sa-si reconstruiasca economia, a afirmat marti directorul general al FMI, Dominique Strauss-Kahn, care a tras un semnal de alarma, cu aceasta ocazie, asupra agravarii dezechilibrelor mondiale, relateaza AFP.

"Desigur, FMI este pregatit sa conceapa tipul de politici economice care ar putea fi aplicat" in Egipt si in alte tari cu o situatie similara, a spus Strauss-Kahn, intr-o conferinta sustinuta la Singapore.

"Problema este sa stim cum sa reconstruim. Acest lucru nu este valabil doar pentru Egipt, ci si pentru alte tari care nu cunosc acest gen de tulburari sociale, dar se afla in aceeasi situatie", a precizat el.

Directorul general al FMI a tras un semnal de alarma asupra agravarii dezechilibrelor mondiale, un factor de tensiune care ameninta sa afecteze fragila relansare economica.

"Desi relansarea este in curs, nu este relansarea pe care ne-o dorim. Este o relansare marcata de tensiuni si de presiuni care ar putea semana semintele urmatoarei crize", a comentat el.

"Doua dezechilibre periculoase"

Dominique Strauss-Kahn a vorbit despre "doua dezechilibre periculoase": primul - cel care exista intre tarile dezvoltate, cu o crestere lenta, si tarile emergente, cu o crestere rapida, dintre care "unele s-ar putea gasi in curand in stare de supraincalzire".

Vorbind despre Asia el a apreciat ca "riscuri de supraincalzire exista, respectiv de aterizare brutala". Seful FMI a vorbit si despre riscul provocat de cresterea preturilor la produsele alimentare, "cu efecte potential devastatoare pentru tarile cu venituri mici".

In randul tarilor bogate, economiile care au o balanta comerciala puternic excedentara, precum China si Germania, vor fi sustinute de exporturi, in timp ce statele cu o balanta comerciala deficitara, precum SUA, vor continua sa se bazeze pe cererea interna, a notat el.

"Aceste dezechilibre mondiale reprezinta un risc pentru durabilitatea relansarii", a declarat directorul FMI.

Celalalt dezechilibru evocat de Dominique Strauss-Kahn este cel existent in interiorul diferitelor tari, cu un numar crescut de someri si un foarte mare decalaj intre venituri.

Spre exemplu, a argumentat el, somajul este "unul dintre motivele de fond ale tulburarilor politice din Tunisia si al cresterii presiunilor sociale in alte tari".

"Pe fondul cresterii tensiunilor intre tari, protectionismul, comercial si financiar, s-ar putea agrava", a avertizat el. Iar cresterea tensiunilor "in interiorul unei tari poate favoriza o instabilitate sociala si politica si chiar razboiul", a incheiat Dominique Strauss-Kahn.