Rezervele valutare ale Bancii Nationale a Romaniei (BNR) se situau la finele lunii ianuarie la nivelul de 32,68 miliarde de euro, cu 257 milioane de euro mai mult decat la finele anului trecut, potrivit datelor BNR.

In cursul lunii ianuarie, operatiunile financiare la capitolul intrari au fost de 1,77 miliarde de euro, reprezentând tranşa a VII-a aferentă acordului stand-by, modificarea rezervelor minime în valută constituite de instituţiile de credit, alimentarea contului Comisiei Europene, alimentarea conturilor Ministerului Finanţelor Publice, venituri din administrarea rezervelor internaţionale.

Totodata, au fost consemnate iesiri de 1,51 miliarde de euro, reprezentând modificarea rezervelor minime în valută constituite de instituţiile de credit, plăţi de rate şi dobânzi aferente datoriei publice externe directe şi garantate de stat, precum şi deprecierea dolarului american şi lirei sterline faţă de euro cu impact asupra diminuării valorice a părţii din rezerva internaţională denominată în aceste două valute.

Rezerva de aur s-a mentinut la 103,7 tone. In conditiile evolutiilor preturilor internationale, valoarea acesteia s-a situat la 3,25 miliarde de euro.

Rezervele internationale ale Romaniei, valute plus aur, erau la sfarsitul lunii ianuarie de 35,947 miliarde de euro, fata de 35,95 miliarde de euro la 31 decembrie 2010.

Platile scadente in luna ianuarie 2011 in contul datoriei publice externe, directe sau garantate de Ministerul Finantelor Publice, insumeaza 163,08 milioane de euro.