Standard and Poor's a anuntat marti ca a retrogradat ratingul suveran al Egiptului, in urma instabilitatii politice din aceasta tara, potrivit AFP. Standard and Poor's este cea de-a doua agentie de evaluare financiara care revizuieste in scadere ratingul Egiptului, dupa ce luni Moody's a coborat cu o treapta ratingul pentru obligatiunile emise de guvernul egiptean.

"Din punctul nostru de vedere, instabilitatea politica si tulburarile sociale vor afecta cresterea economica a Egiptului si situatia finantelor publice", se arata intr-un comunicat al agentiei.

Astfel, Standard and Poor's a decis sa scada cu o treapta ratingul Egiptului pentru datoriile pe termen lung, de la "BB+" la "BB", cu perspectiva negativa. Reprezentantii agentiei au anuntat ca este posibila o noua retrogradare a calificativului inurmatoarele trei luni daca vor exista noi semne de instabilitate politica.

Luni, agentia de evaluare financiara Moody's a coborat cu o treapta ratingul pentru obligatiunile emise de guvernul egiptean, aratand ca aceasta decizie a fost luata din cauza "cresterii semnificative a riscului politic". Totodata, agentia se teme ca un raspuns la tulburarile politice din tara ar putea sa deterioreze si mai mult finantele publice ale Egiptului, care sunt "deja slabite".

Moody's noteaza ca Egiptul se confrunta cu provocari socio-economice mai vechi: o rata mare a somajului, inflatie ridicata si saracie generalizata.

Sute de mii de egipteni se afla in centrul capitalei Cairo, intr-o atmosfera de sarbatoare, in debutul unei zile de manifestari fara precedent, la care opozitia spera sa adune un milion de oameni. Armata egipteana, unul dintre stalpii regimului autoritar al presedintelui Mubarak, alaturi de politie, s-a angajat sa nu faca uz de forta, apreciind ca revendicarile poporului sunt legitime.

Armata a inchis insa marti dimineata accesul spre Cairo. Autostrada care leaga Alexandria de Cairo este blocata de un baraj al armatei.