Nivelul foarte ridicat al francului elvetian, care s-a apreciat semnificativ anul trecut in fata principalelor valute, ar putea, daca acest trend continua, sa ameninte "serios" existenta societatilor elvetiene care produc pentru export, a afirmat marti banca centrala din confederatie, citata de AFP.

"Pentru exportatorii elvetieni, cresterea francului devine, de la un anumit nivel, o greutate importanta si practic nesustenabila", a subliniat vicepresedintele Bancii Nationale Elvetiene, Thomas Jordan.

In cazul unor rate de schimb foarte mari, "societati elvetiene a priori solide risca sa fie serios amenintate in ceea ce priveste existenta lor", a subliniat Jordan, intr-un discurs sustinut la Viena si publicat de banca centrala austriaca.

Sectorul exporturilor reprezinta peste 50% din produsul intern (PIB) al Elvetiei, iar consecintele aprecierii monedei nationale "sunt negative pentru intreaga economie", a spus oficialul BNE.

Firmele din aceasta tara exporta in special in Zona Euro si sufera mai ales din cauza aprecierii fata de moneda unica europeana.

Anul trecut, francul elvetian s-a apreciat cu peste 15% fata de euro, fiind preferata ca moneda de rezerva, dupa ce criza datoriilor suverane a zguduit puternic euro.

Francul s-a apreciat cu peste 10% si in fata dolarului, pe fondul incertitudinilor legate de economia americana.

Cresterea s-a temperat la inceputul acestui an, dar o noua crestere nu e exclusa, avertizeaza Jordan.