"Urmatorul acord va pune accent pe reforme care sa accentueze potentialul de crestere al Romaniei. Va fi o atentie sporita pe segmentul flexibilizarii pietei muncii, pe atragerea de fonduri europene si spre orientarea banilor catre investitii. Sigur ca vor fi luate in calcul arieratele bugetare si exista discutii cu privire la restructurarea sau privatizarea unor companii de stat, dar aceste discutii sunt legate de tintele de deficit bugetar. Se vorbeste despre restructurarea intreprinderilor, dar numai in masura in care bugetele acestor companii sunt aprobate de buget iar deficitul lor este implicit un deficit al Guvernului", au declarat pentru HotNews surse apropiate negocierilor dintre FMI si partea romana.

Potrivit acestora, FMI ar putea impune includerea in Codul Muncii a unei prevederi prin care angajatorul sa poata face disponibilizari de personal din ratiuni de eficienta. "Cel mai important lucru e sa existe o prevedere in Codul Muncii in care sa se spuna fara ambiguitati ca un angajator poate sa dea afara oameni din motive de eficienta. Daca nu am business, nu am cerere, te dau afara fara alte scandaluri. Cand revine cererea, te angajez iar. Ei bine, prevederea aceea nu exista. Problema ei e similara celei din Constitutie, cu proprietatea privata. Ori spui negru pe alb ca proprietatea privata e sfanta, ori scrii alte 1000 de fraze din care poate rezulta ca e sfanta", au mai spus pentru HotNews sursele citate.

Acordul incheiat de Romania cu FMI, incheiat cu scopul de a readuce Romania pe crestere economica, nu si-a implinit din acest punct de vedere tinta. A obligat insa Romania sa demareze un proces de reforme care, in lipsa unei supravegheri venite din partea Fondului, poate ca nu s-ar fi facut. Chiar daca pe anumite segmente progresele au fost mai degraba modeste, asa cum spunea pentru HotNews.ro si Mihai Tanasescu, membru al boardului FMI, rezultatul final trebuie citit in cheia restructurarilor facute. Urmeaza un nou acord, incheiat cel mai probabil pe inca doi ani, noile tinte fiind consolidarea reformelor facute pana acum.