Exclusiv Urmatorul acord cu FMI se va axa pe flexibilizarea pietei muncii.  Codul Muncii ar putea include o prevedere prin care angajatorul sa poata face disponibilizari din ratiuni de eficienta

de Dan Popa     HotNews.ro
Miercuri, 2 februarie 2011, 15:01 Economie | Finanţe & Bănci


"Urmatorul acord va pune accent pe reforme care sa accentueze potentialul de crestere al Romaniei. Va fi o atentie sporita pe segmentul flexibilizarii pietei muncii, pe atragerea de fonduri europene si spre orientarea banilor catre investitii. Sigur ca vor fi luate in calcul arieratele bugetare si exista discutii cu privire la restructurarea sau privatizarea unor companii de stat, dar aceste discutii sunt legate de tintele de deficit bugetar. Se vorbeste despre restructurarea intreprinderilor, dar numai in masura in care bugetele acestor companii sunt aprobate de buget iar deficitul lor este implicit un deficit al Guvernului", au declarat pentru HotNews surse apropiate negocierilor dintre FMI si partea romana.

Potrivit acestora, FMI ar putea impune includerea in Codul Muncii a unei prevederi prin care angajatorul sa poata face disponibilizari de personal din ratiuni de eficienta. "Cel mai important lucru e sa existe o prevedere in Codul Muncii in care sa se spuna fara ambiguitati ca un angajator poate sa dea afara oameni din motive de eficienta. Daca nu am business, nu am cerere, te dau afara fara alte scandaluri. Cand revine cererea, te angajez iar. Ei bine, prevederea aceea nu exista. Problema ei e similara celei din Constitutie, cu proprietatea privata. Ori spui negru pe alb ca proprietatea privata e sfanta, ori scrii alte 1000 de fraze din care poate rezulta ca e sfanta", au mai spus pentru HotNews sursele citate.

Acordul incheiat de Romania cu FMI,  incheiat cu scopul de a readuce Romania pe crestere economica, nu si-a implinit din acest punct de vedere tinta. A obligat insa Romania sa demareze un proces de reforme care, in lipsa unei supravegheri venite din partea Fondului, poate ca nu s-ar fi facut. Chiar daca pe anumite segmente progresele au fost mai degraba modeste, asa cum spunea pentru HotNews.ro si  Mihai Tanasescu, membru al boardului FMI, rezultatul final trebuie citit in cheia restructurarilor facute. Urmeaza un nou acord, incheiat cel mai probabil pe inca doi ani, noile tinte fiind consolidarea reformelor facute pana acum.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

1292 vizualizari

 • +2 (4 voturi)    
  Prevederea e ok... (Miercuri, 2 februarie 2011, 15:23)

  Ronin [utilizator]

  ...ce te faci insa cand acelasi angajator, face angajari a doua zi pe motiv ca situatia economica ii permite? Asta poate fi o arma puternica in mainile unui angajator in conditiile in care toata lumea stie cum se comporta angajatorii in Romania si cum protejeaza statu` angajatii.....mai ales la privat unde oricum te da afara cand are chef reprezentantu` patronatului.......
  • +2 (2 voturi)    
   Si astazi patronul te da afara cand vrea, (Miercuri, 2 februarie 2011, 15:55)

   Constantin [anonim] i-a raspuns lui Ronin

   si se acopera cu hartii din punct de vedere legal. Daca schimba guvernul codul muncii scapam de maculatura inutila.
   • 0 (0 voturi)    
    in vest exista flexibilizare a muncii, dar... (Joi, 3 februarie 2011, 10:22)

    c [anonim] i-a raspuns lui Constantin

    Daca te da patronul afara, primesti ajutor de somaj chiar si de o mie de euro pana la un an de zile. Iti cauti relaxat de munca, nu accepti ca inecatul servici platit cu salariul minim pe economie. In US e intradevar e mai dur, dar nici statul nu ia acolo taxele care se aplica prin Europa.

    Daca nu-ti mai gasesti servici si nu mai poti plati rata la banca, exista legea falimentului personal. Banca iti ia totul, te lasa cu fundul gol in strada, dar incepi de la zero in vest. La noi, banca iti ia totul, ramai in fundul gol, iti mai ia si din salariu tot restul vietii, nu mai poti detine bunuri ca le executa banca(pur si simplu nu mai ai nici un drept, esti sclav pentru totdeauna).

    In principiu exista flexibilizare peste tot in lumea civilizata, dar asta e parte dintr-un set mai complex de legi, care protejeaza cetateanul. La noi se vrea flexibilizare si atat.
 • 0 (2 voturi)    
  compesantie (Miercuri, 2 februarie 2011, 15:49)

  johngood [utilizator]

  nu ar fi mai simplu daca s-ar introduce automat ca angajatorul sa poata sa faca disponibilizari oricand dar sa iti fie date in compensatie 3 salarii (fara invocarea nu stiu cator motive puerile) ?

  asa si angajatorul va putea da afara, dar se va gandi de 2 ori (adica de 3 ori) inainte sa o faca, si angajatul care oricum ar fi fost disponibilizat sa fie protejat.
  • +2 (2 voturi)    
   Completari (Miercuri, 2 februarie 2011, 16:03)

   Eu [anonim] i-a raspuns lui johngood

   Sunt de acord cu ce spui insa as include urmatoarele obligatii pt angajator:

   - preaviz de 15 zile lucratoare
   - 2 salarii brute compensatorii din momentul incetarii relatiilor de munca
   - daca in termen de 90 de zile calendaristice situatia economica solicita angajarea unei persoane pe postul desfiintat din motive de rentabilitate, angajatorul este obligat sa propuna persoanei disponibilizate anterior ocuparea postului solicitat de noile conditii economice

   Includem aceste 3 argumente in cod si eu zic ca e ok pentru ambele parti.
  • +3 (3 voturi)    
   esti manager de santier naval (Miercuri, 2 februarie 2011, 17:01)

   curios [anonim] i-a raspuns lui johngood

   ai comanda pt. o nava si angajezi. Ce faci cand se termina nava? dai salarii compensatorii? nu cumva iti cresc costurile de nu mai capeti nicio comanda? de ce angajatul trebuie sa stea pana la moarte la acelasi post? si daca tot vorbim de nave: cand s-a trecut de la nituit la sudat, cat ar fi costat sa transformi un nituitor in sudor de precizie (cu rezultate nu neaparat garantate)??? mai ales ca ti-ar fi trebuit mult mai putini sudori decat nituitori?
   • +1 (1 vot)    
    sunt solutii (Joi, 3 februarie 2011, 8:38)

    me [anonim] i-a raspuns lui curios

    Santierul ala ar trebui sa aiba angajati un numar minim de sudori. In momentul cand primeste o comanda foarte mare, angajeaza pe perioada determinata cati sudori le trebuie, max 30% din personal. Sau face contract cu o alta firma de prestari servicii si care are sudori. Sau fac contract cu unii care lucreaza pe PFA. Mai sunt si sudori care au firme pe numele lor si cu care pot face contract.

    Eu nu cred ca avem o problema in momentul asta cu flexibilizarea muncii. Avem doar manageri care nu sunt in stare sa vada solutiile si asteapta sa le rezolve guvernul problema. Cum s-a putut lucra atatia ani cu legea actuala si acum gata nu se mai poate ?
    Pe de alta ceea ce cere FMI(defapt plagaciosii care s-au dus pe la FMI) poate genera un numar foarte mare de abuzuri. Probabil ar merge in multe tari unde exista respect, dar nu si in Romania.
   • +2 (2 voturi)    
    In cazul asta (Joi, 3 februarie 2011, 9:26)

    Twistah [utilizator] i-a raspuns lui curios

    Faci angajari pe termen determinat. Sau cu ziua. Daca tu manager competent ai un singur contract nu iti interzice nimeni sa angajezi 100 sudori/nituitori timp de 2 saptamini. Sau sa angajezi o firma specializata in suduri pe baza de proiect :)
 • -2 (2 voturi)    
  Putem sa intrebam cine sunt "sursele". Boc, cumva? (Miercuri, 2 februarie 2011, 16:15)

  Cristian P [anonim]

  "Surse apropiate" negocierilor dintre FMI si partea romana ??? Cum Franks nu e pe aici, ramane de citat o "sursa apropiata" de partea romana, care, din continutul concret al comunicarii, este Boc. De ce nu ati zis-o pe de-a dreptul, fratilor? PS : cum se impaca deontologia cu datul de stiri pe "surse apropiate"?
 • -3 (3 voturi)    
  din pacate, din nou.... (Miercuri, 2 februarie 2011, 16:45)

  capatu` satului [anonim]

  aceiasi placa veche si obosita;

  presedintele republicii nu doreste sa isi asume in nici un fel pozitia publica luata in urma cu ceva timp referitoare la FLEXIBILIZAREA propriei ineptii, ca la dreptu` muncii n`are nici un habar;

  daca privim un pic in trecut, observam ca acest presedinte al republicii nu face nimik nou, ci repeta cu perseverenta regulile tovarasului ilici si ale fostului presedinte constantinescu: citam organismele internationale ne`au cerut o anumita modificare legislativa - lucru total neadevarat: organismele internationale au cerut doar respectarea unor anumite reguli si nu producerea de dezechilibre prin legi prost iintocmite;

  in urma cu aproximativ o saptamana, tot pe HN s-a publicat o analiza serioasa a modificarilor scoase din putu` gandirii presedintelui republicii si ale faimosului ministru al muncii; sintetizand se poate spune ca 90 % din modificarile propuse sunt contrare Memorandumului OIM si tuturor directivelor UE in materie;

  la acest moment, in care presa si cei ce trudesc in domeniul dreptului muncii au inceput sa intrevada ineptia fluidizarii prostiei la romani, presedintele in loc sa opreasca proiectu` prostesc, care pana la acest moment n`are nici un minim studiu de impact, staruie in prostie, merge inainte semet si mai sufla si catre fmi acelaesi povesti marinaresti;

  nu putem sa uram presedintelui decat vant puternic din fata, pt. ca altfel va fi un dezastru: sunt totusi cateva milioane de angajati...

  la acest moment prioritatea legislativa ar fi trebuit sa fie stoparea evaziunii fiscale - dar e foarte greu cu sleahta de corupti din Romania, inclusiv din pdl;

  pana la urma, cu regret pot sa spun ca intre tovarasii ilici, constantinescu si actualu` prezident nu este o mare diferenta, se respecta sloganu`: la timpuri noi, oameni noi - DECI TOT NOI.
  • +3 (3 voturi)    
   Asta e "din putzul gandirii", nu ? (Miercuri, 2 februarie 2011, 20:03)

   anonim [anonim] i-a raspuns lui capatu` satului

   Ai tu ceva cu presedintele si trebuie sa te lauzi la tot forumul nu ?

   Bine ca ai gasit vinovatul suprem.
   • 0 (0 voturi)    
    eu nu am nimik cu... (Joi, 3 februarie 2011, 12:32)

    capatu` satului [anonim] i-a raspuns lui anonim

    presedintele republicii;

    in urma cu ceva timp cred ca am fost prima persoana, pe acest forum ce am salutat efectele Deciziei Curtii Constitutionale nr. 838/2009 - hotarare pronuntata ca efect al sesizarii actualului presedinte al republicii;

    numai ca intre efectele Deciziei Curtii Constitutionale nr. 838/2009 si actualele ipoteze de modificare a Codului Muncii este o diferenta de la cer la pamant;

    daca, pe de o parte, sesizarea Curtii in cazul Deciziei nr. 838/2009 a fost o masura salutata de multa lume, actualele modificari n`au nici o legatura cu normalitatea, criza economica sau orice alt argument juridic - fiind o constuctie politica ce va produce efecte mai grave decat toate cele debitate pana recent;

    la acest moment, exista o singura masura juridica obligatorie, stoparea furturilor de la bujetu` de stat ce se poate realiza exclusiv prin cresterea majora a pedepselor pt. infractiunile de evaziune fiscala - dar este foarte greu atata timp cat toti marii bogatasi ai patriei si`au construit imperiile prin neplata datoriilor la bujetu de stat sau furtu` din aceasi sursa;
    toata lumea stie ca intre hotii dfe la bujetu` de stat intra atat cei din puterea veche psd, pnl, pc, cat si cei ce se fala acum la putere pdl, udmr, unpr....

    despre studii de impact asupra actualelor modificari la Codul Muncii nu are rost sa vorbim;

    postacii pdl sa bage toate minusurile posibile, cum o sa recunoasca ei ca presedinte republicii a gresit, el este noul sfant al natiei....


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...


Ultimele articole din Economie | Finanțe & Bănci

Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by