“ANAF face amnistie fiscala odata cu aplicarea legii privind averile cu origine necunoscuta. Legea va opera incepand din 2011. Daca eu am facut acum 15 ani contrabanda cu benzina pe clisura Dunarii, inspectorii fiscali nu mai au ce sa imi faca. Mi se iarta astfel toate evaziunile trecute” a explicat avocatul Gabriel Biris la un seminar organizat de ZF pe teme de fiscalitate. Oficialii Finantelor i-au replicat spunand ca din punct de vedere strict tehnic nu e amnistie, dar au recunoscut ca “anul zero” de la care se va aplica legea este 1 ianuarie 2011. Reamintim ca pana la finalul acestei luni ANAF va elabora alaturi de expertii FMI si de specialistii francezi procedura de lucru, pana acum foarte putine elemente fiind cunoscute in aceasta privinta.

Gabriel BirisFoto: Hotnews

Inspectorii ANAF sunt consiliati de doua grupuri de specialisti care vor adapta cele mai bune practici realitatilor romanesti. “Aceasta lege se va aplica cu incepere de la 1 ianuarie 2011. Acesta e momentul zero de la care pornim. Vom verifica veniturile de la 1 ian 2011 la 31 dec 2011. Din pacate suntem limitati la 1 ian 2011 dar asta nu inseamna ca nu am facut totusi un pas inainte”, a replicat secretarul de stat din Finante Dan Tudor Lazar. “Nu s-a facut o amnistie fiscala. Aceasta presupune legiferarea veniturilor ilicite, ceea ce noi nu facem. Licitul si ilicitul il vor stabili cei de la Parchet. Ceea ce facem prin noua legislatie este ca eu Stat imi iau impozitul de 16% si daca am suspiciuni cu privire la originea ilicita a averii, trimit o sesizare la Parchet. Doar ei pot confisca averea dupa ce determina caracterul ei licit”, a mai explicat Lazar.

Plafonul de 50.000 de lei de la care Fiscul incepe sa isi puna intrebari (cei 50.000 de lei reprezentand diferenţa între situaţia fiscală personală şi veniturile declarate) a fost stabilit in 2010 pornind de la faptul ca reprezinta o suma semnificativa “de care nu dispune fiecare roman”, a mai spus Lazar.

Potrivit acestuia, Fiscul a incheiat un protocol de colaborare cu reprezentantii Oficiului pentru Cadastru, care le permite inspectorilor fiscali sa vada situatia patrimoniala a fiecarui contribuabil. Un departament din cadrul Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF) va verifica persoanele cu venituri foarte mari şi le va impozita cu 16% veniturile nedeclarate de natură necunoscută, estimate prin metode de control indirect.

Potrivit ministrului de Finante, va fi impozitată diferenţa între veniturile declarate şi situaţia fiscală personală, stabilită pe baza metodelor indirecte de control – metoda cheltuielilor efective, metoda fluxurilor financiare şi metoda patrimonială, urmărindu-se discrepanţele între venituri şi cheltuieli şi elementele de creştere de avere, în condiţiile inexistenţei unor venituri corespunzătoare, declarate Fiscului.

De altfel, o misiune de asistenţă tehnică pe acest subiect, din partea Fiscului din SUA, a stat in Romania in ianuarie urmată de o misiune tehnică a administraţiei Fiscale din Franţa. Procedura de verificare va fi stabilită prin hotărâre de guvern, până la finele lunii februarie.