Acordurile de tip “precautionary” difera usor fata de cele clasice “stand by” si se acorda de regula in tarile cu incertitudine politica ridicata. Potrivit unei cercetari facute de expertii Fondului pe o perioada de 13 ani, acordurile de tip precautionary ajuta cresterea economica si dezinflatia, chiar daca de regula par sa fie mai puţin ambiţioase decat celelalte tipuri de “aranjamente” sau acorduri. În perioada analizata, FMI a incheiat 52 aranjamente de precauţie şi 110 non-precautionary. Romania a avut si ea un acord de acest tip in perioada 2004-2006.

În ultimii ani, acordurile de tip preventiv s-au incheiat in medie pe cinci ani, in 6 cazuri autoritatile tragand totusi bani din acord (Argentina 2000, Brazilia 2001, Filipine 1998, Uruguay 2002, Peru 1996 şi iar Uruguay 1997).

rata de schimb

rata de schimb

Foto: Hotnews

Peru a atras resursele Fondului pentru a se ajuta la finanţarea unei datorii iar Uruguayul a fost nevoit sa traga banii în urma turbulenţelor de pe pieţele internaţionale.

Aceste acorduri tind să fie uşor mai scurte în durată decât cele non-preventive si sunt de obicei solicitate de membrii FMI care nu sunt în criză dar care încearcă să iasă din perioadele de incertitudine.

Calculele FMI arata ca in cazul unui program non-precautionary in medie, creşterea producţiei a fost lentă timp de trei ani înainte de începerea lui, apoi de circa 2 la sută în primul an de program, şi ridicându-se la 3 la sută pe an, ulterior. Rata inflaţiei iniţială, de asemenea, tinde să fie mai favorabila pentru programele de tip preventiv.

Rata de schimb reală, de asemenea, se depreciază (relativ la tendinţa pe termen lung) şi Rezervele internaţionale brute (ca o proporţie a datoriei pe termen scurt) sunt în scădere,

acord inflatia

acord inflatia

Foto: Hotnews

sugerând o slăbire a poziţiei balanţei de plăţi.

Membrii care solicită programe de precauţie au experimentat, de asemenea, intrări de capital privat mai scazute (in medie cu 6% din PIB în primul an de program). Cursul de schimb real este modest apreciat (în raport cu tendinta pe termen lung), iar ponderea rezervelor in datoria pe termen scurt sugereaza o consolidare a balanţei de plăţi.

Pentru programele de tip preventiv, soldul contului curent se îmbunătăţeşte inca din timpul primului an de program, în principal pe seama îmbunătăţirii echilibrului fiscal, iar deficitul de cont curent se lărgeşte în ambele tipuri de programe. Cu toate acestea, această deteriorare nu pune în pericol sustenabilitatea datoriei.

"Membrii care aleg programe non-precauţie au o nevoie mai mare iniţială de reforme structurale, bazat pe Indicele libertăţii economice. Programele de precauţie pot furniza un indiciu valoros în credibilitatea politicilor autorităţilor, transmitand in acelasi timp un semnal bine calibrat pentru pieţe că ţara nu se confruntă cu o crestere a presiunii pe serviciul datoriei”, se mai

acord-crestere

acord-crestere

Foto: Hotnews

arata in cercetare.

Romania va semna, in luna martie, un nou acord pe 2 ani cu FMI, CE si BM, de tip preventiv, a anuntat duminica presedintele Traian Basescu. Noul acord este in valoare de 5 miliarde de euro (3,6 de la FMI si 1,4 de la CE), bani ce nu vor fi atrasi de Romania, ci vor fi tinuti la dispozitia tarii noastre, si pentru care Romania nu va plati comision. Seful statului a anuntat ca tinta de deficit bugetar pentru 2011, prevazuta in noul acord, este 4,5%, iar pentru 2012 de 3%. Traian Basescu a adaugat ca noul acord, ce va fi valabil pana in primavara anului 2013, dupa alegerile legislative, va feri populatia de riscul promisiunilor populiste ale partidelor. Seful statului a mai anuntat ca Romania nu mai are nevoie sa primeasca ultima transa de imprumut din precedentul acord cu FMI, transa in valoare de un miliard de euro, avand in vedere stabilitatea economica: "Suntem in afara riscurilor de derapaj economic".

Preventiv sau nu, acordurile incheiate de Fond in ultimii 3 ani par a fi mult mai flexibile decat cele anterioare. Atat FMI cat şi Banca Mondială au trecut la politici mai bine "mulate" pe economiile carora li se adresau, lasandu-le acestora si posibilitatea de a respira natural, ceea ce inainte vreme era aproape de neconceput.