





Stiri pe scurt: companiile din industrie au de lucru, scade costul CDS-urilor, iar alimentele se scumpesc la nivel mondial
In acelasi timp, comezile noi din industrie erau in decembrie cu 42,3% mai mari decat in urma cu 12 luni, acest procent fiind de asemenea cel mai mare de la inceputul crizei, click pe grafic pentru detalii.
2. In ultima luna, costul CDS-urilor aferente Romaniei, respectiv al asigurarii impotriva riscului de neplata a scazut cu 10%, de la 301 la 280 de puncte, ceea ce inseamna ca pe un investitor il costa 28.000 de dolari sa asigure o suma de 1 milion de dolari. Cu alte cuvinte, prima de dobanda este de 2,8%, peste cea a Bulgariei sau Croatiei.
Costurile au scazut semnificativ si in cazul Spaniei si Portugaliei, cele doua tari despre care se spunea ca vor avea soarta Greciei si Irlandei. In ce priveste Spania, costul a scazut cu 39% in ultimele 28 de zile, iar in ce priveste Portugalia, costul a scazut cu 25%. Click pentru grafic.
3. Conform FAO, pretul alimentelor a atins un nou maxim in luna ianuarie, fiind in medie cu 7% peste maxim anterior inregistrat in iunie 2008, cand speculatorii s-au "jucat" cu cotatiile futures. Datele calculate de FAO se bazeaza pe evolutia pretului la bursele de marfuri in cazul a 55 de produse.
Pe fondul cresterii cotatiilor se discuta din nou despre criza alimentara, iar producatorii din Romania abia asteapta sa creasca preturile. Anul trecut ne-au amenintat cu cresteri de 20-30%, iar pana la urma cresterea medie a fost de 2.33%.
Citeste si comenteaza pe Businessday.ro.

Beatrice Mahler: O parte din personalul ATI a abandonat lupta. Nu oricine poate sa stea lângă un pacient extrem de bolnav
Aproape 4 milioane de tineri (18-34 de ani) locuiesc cu părinții. Iar motivele lor nu sunt doar economice...
O istorie a frigului extrem, din aprilie până în iunie - Ninsori, ger și îngheț în România ultimilor 100 de ani
În spatele cifrelor (și al scandalurilor politice). Mărturii despre suferință și deznădejde în pandemie: „I-am dat prima palmă copilului”
S&P modifică perspectiva la stabilă, de la negativă/ De ce ar trebui să ne intereseze ratingul