1. INS: in luna decembrie, cifra de afaceri din industrie a crescut cu 19,4% fata de decembrie 2009, aceasta fiind cea mai mare crestere lunara de la inceputul crizei. Daca luam in calcul faptul ca preturile productiei industriale erau in decembrie cu "doar" 9,6% mai mari decat in decembrie 2009, putem deduce ca ultima luna a anului trecut a fost una de exceptie pentru industria romaneasca.

In acelasi timp, comezile noi din industrie erau in decembrie cu 42,3% mai mari decat in urma cu 12 luni, acest procent fiind de asemenea cel mai mare de la inceputul crizei, click pe grafic pentru detalii.

2. In ultima luna, costul CDS-urilor aferente Romaniei, respectiv al asigurarii impotriva riscului de neplata a scazut cu 10%, de la 301 la 280 de puncte, ceea ce inseamna ca pe un investitor il costa 28.000 de dolari sa asigure o suma de 1 milion de dolari. Cu alte cuvinte, prima de dobanda este de 2,8%, peste cea a Bulgariei sau Croatiei.

Costurile au scazut semnificativ si in cazul Spaniei si Portugaliei, cele doua tari despre care se spunea ca vor avea soarta Greciei si Irlandei. In ce priveste Spania, costul a scazut cu 39% in ultimele 28 de zile, iar in ce priveste Portugalia, costul a scazut cu 25%. Click pentru grafic.

3. Conform FAO, pretul alimentelor a atins un nou maxim in luna ianuarie, fiind in medie cu 7% peste maxim anterior inregistrat in iunie 2008, cand speculatorii s-au "jucat" cu cotatiile futures. Datele calculate de FAO se bazeaza pe evolutia pretului la bursele de marfuri in cazul a 55 de produse.

Pe fondul cresterii cotatiilor se discuta din nou despre criza alimentara, iar producatorii din Romania abia asteapta sa creasca preturile. Anul trecut ne-au amenintat cu cresteri de 20-30%, iar pana la urma cresterea medie a fost de 2.33%.

Citeste si comenteaza pe Businessday.ro.