- Remarcati deci ca intre inflatia oficiala cumulata si transpunerea in realitate a preturilor istorice distanta poate fi apreciabila.
Ei bine, nu va grabiti sa va indignati. Chiar daca salariul mediu din 1989, de 3000 lei vechi, ar echivala azi cu unul sub-mediu de 1.122 lei. Evolutia pretului activelor care au traversat bula creditarii e mult mai dramatica. Pastrand acelasi algoritm (coeficient de multiplicare de 0,374 intre anii 1989-2010), pretul unui apartament ar trebui sa fie azi sub 9.000 euro in timp ce pe piata, cu tot cu criza si ajustarile provocate de aceasta, il gasim de vreo 4-5 ori mai scump. Ca sa nu mai pomenim de faptul ca in 2008, pe varful bulei, era chiar de doua ori mai scump ca in prezent, de inteles de ce se simt crucificati cei ce s-au legat pe viata cu un credit pentru a-l achizitiona la preturile de atunci. Cum stam la capitolul masina personala? Mult mai bine.
Dacia de 70.000 lei in 1989 urma sa coste azi, actualizat cu inflatia, 26.180 lei (putin peste 6.000 euro), usor sub ce se gaseste azi pe piata, de aceasta data evolutia fiind in concordanta cu progresul inregistrat de tehnologie, concurenta etc. Dar in ceea ce priveste pretul mancarii? Kilogramul de carne de porc de 25 lei vechi in 1989- sper ca imi aduc bine aminte!- ar trebui regasit la supermarket azi la 9,35 lei noi daca am tine cont doar de inflatie (deci la pret de carne de ..pui). Suntem victime in imobiliar si evolutia puterii de cumparare, dar putem sa chiuim ca am scapat de comunism daca ne raportam la pretul unui…video (de la 20.000 lei vechi in 1989 la numai 100 lei noi acum) sau cel al pachetului de.. Kent, candva marfa de contrabanda. Una peste alta, cine crede ca indexarile cu inflatia ii protejeaza puterea de cumparare ar fi bine sa nu mai viseze.
Tendintele de sugrumare a clasei de mijoc in ultimii ani folosind parghia inflatiei au fost remarcate si in Occident, vezi aici un articol scris de analistul Societe Generale, Albert Edwards, despre cum contribuie Bancile Centrale la spolierea clasei mijlocii prin dilatarea si contractarea succesiva a masei monetare. Sau aici un filmulet la fel de interesant despre adancirea diferentelor dintre bogati si saraci in SUA in ultima generatie.
- Inflatia damboviteana, o rana bine pansata?
Tendinta de scadere se mentine pana in 2007 (4,8%) dupa care urmeaza cate un puseu de aproximativ 8% in 2008 si 2010. Atentie, cosul de produse si servicii cu care se calculeaza indicele preturilor de consum este gandit la nivel national, deci inflatia din urban e mult peste cea din rural, unde se practica autoconsumul de prin gospodarie iar utilitatile au o pondere mai mica. De altfel, cam peste tot in lume inflatia oficiala este coafata prin tot soiul de metode pentru a ascunde contribuabilului dimensiunea birului mascat pe care il suporta. Va recomand in acest sens Shadow Government Statistics (vezi aici)
Anii ’90, sunt caracterizati in Romania de cresteri explozive ale preturilor, explicate atat prin “liberalizare” si ajustarile brutale ale cursului de schimb mentinut subevaluat inainte de 1989 prin decizie politica, cat si prin mituirea electoratului in primii ani dupa revolutie cand s-au oferit drepturi, compensatii, alocatii etc. pe banda rulanta. Desi cei care s-au perindat la puterea politica sunt principalii vinovati pentru aceasta stare de lucruri, n-am auzit voci puternice prin BNR care sa protesteze impotriva solicitarilor de tiparire de moneda in ultimii 20 de ani. Asa cum n-am auzit nici semnale de alarma in timpul desfasurarii excrocheriilor SAFI-FMOA, Caritas, FNI etc.
Am asistat in schimb la o masura inexplicabila de relaxare a raportului rata/venituri permis solicitantilor de credite ipotecare de la 33% la 70%, decizie adoptata chiar in 2007, pe varful bulei imobiliare. Oare unde ajungea devalorizarea leului in ultimii 21 de ani, procentual vorbind, daca ar fi fost introdus in calculul inflatiei si pretul caselor? Probabil ca nu ne mai ajungeau cifrele de 9 dupa virgula, inainte de aceasta aflandu-se inca o pereche.
Citeste si alte articole ale lui Cristian Dogaru.
Chiar si dupa '89 pana in '96 preturile au fost subventionate, cum erau cele de utilitati etc.
Tine cont ca la inflatia romaneasca a participat inflatia SUA care are imensul avantaj numit moneda de rezerva (tezaurizare).
Trist este ca memoria colectiva este scurta, oamenii uita repede toate relele comunismului si acum plang dupa carnea ieftina, uitand ca nu o gaseau sau ca trebuia sa stea la coada 4 ore pt ea.
Si mai trist este ca ziaristii scriu in ton cu ce vrea romanul sa citeasca. Putini au taria de caracter sa spuna lucrurilor pe nume.
In 2011 e nevoie ca ambii soti sa lucreze la Ford ca sa poata sa traiasca si tot au nevoie de credite sa-si cumpere o casa
....casa de atunci era la fel de mare, confortabila (izolata termic etc.) sau de dotata (echipamente de uz casnic, mobila etc) precum cea de acum
....nivelul de trai de atunci (volumul bunurilor & serviciilor de care aveau nevoie pentru a se intretine - de ex. telefon, internet, tv, mancare, medicamente etc. etc.) era echivalent cu cel de acum.
Intelegi unde vreau sa ajung?
Preturile mici erau compensate prin rationalizare: alimentele se dadeau pe cartela, pentru masini si apartamente se astepta cu anii. Intr-o piata libera, fara asemenea restrictii, preturile ar fi fost mult mai mari.
Totusi, privind la nivel global, inflatia este raul suprem care duce sigur catre colapsul civilizatiei. Inflatia determina detinatorul de capital sa nu economiseasca ci sa speculeze. Daca isi tine banii in banci sau la ciorap in cele din urma capitalistul falimenteaza. Asa ca este fortat sa produca crestere economica. Este fortat sa produca mai mult, sa vanda mai mult, dar pentru asta trebuie un consum mai mare, deci inflatia duce la consum de resurse exponential crescut, politici care sa stimuleze cresterea populatiei, in final la cresterea populatiei. Sistemul actual capitalist-speculativ cu bani tipariti fara fundament, duce lumea catre colaps.
Mai echilibrata pentru situatia de acum ar fi renuntarea la inflatie la nivel global si legarea monedei de metale rare. Nu ar fi perfecta, dar ar fi mult mai echilibrata. Oamenii ar putea sa economiseasca fara frica de a fi furati de guverne si nu ar mai fi fortati sa porduca crestere economica. Cresterea este rea in zilele noastre. Inseamna consum ma mare de resurse si populatie mai mare.
Fie intelegem de bunavoie asta, fie ni se va face inteles cumva, natural. Poate si criza asta este legata de ... inflatie, cine stie?
Voi chiar credeti ca e normal nivelul la care este aurul acuma?
http://www.goldprice.org/
Verificati de altfel si cat era aurul in 2001. Unde ajungem in felul asta, devoram planeta pt ca suntem lacomi.
pierzi din vedere liberalizarea pietei, deschiderea spre exterior care s-a facut treptat. practic am avut de indeplinit:
- adaptarea la piata de capital externa (amintiti-va ca deschiderea s-a facut treptat, ca ne cumparau aia cu totul);
- adaptarea preturilor interne la cele ale marfurilor de import (pe care nu le-am fi permis)
Salariile au fost incet-incet impinse si ele in sus, din acest motiv..
Asta a adus cu sine posibilitatea dvs. de a merge la ski in Austria, sau la mare in Grecia, de exemplu.
Ganditi-va ce putea cumpara un roman mediu in 89, si ce poate acum. Ati minti daca ati spune ca o duce mai rau.
Daca aveti in vedere numai tiparirea de bancnote, si va legati numai de inflatie, atunci n-am facut nimic, aveti ochelari de cal.
nu e vorba de ambalaje deloc.
daca va legati de pretul locuintelor, cred ca lucrurile nu s-au schimbat, si deocamdata stau relativ bine. poate prea scumpe, din cauza creditelor acordate in nestire. in esenta, ca roman mediu, un apartament nu poti sa ti-l cumperi cu munca pe 5 ani. si nici nu e bine sa se intample asta.
ganditi-va ca lucrurile trebuie sa aiba un pret, altfel ne-am duce si-am tandali cu totii pe o insula in hawaii.
nu este vorba de cei care si le permit.
este vorba de schimbarea mentalitatii.
cei care vor sa si le permita, trebuie sa vrea cu adevarat asta.
inainte si le permiteau pentru ca munceau, mult/putin, bun/prost.
aduceti-va aminte:
- exportam materii prime
- piesele noastre, laminatele, erau retopite, foloseau materia prima (ai mei au lucrat in fabrica, deci stiu);
- aduceti-va aminte ca se fura din fabrica pe sub ochii portarului
economia in ansamblul ei era una dirijata. nu exista un raport cerere/oferta care sa regleze pretul. bunastarea, ca rezultat, era de slaba calitate.
cu alte cuvinte, munceam pe bani putini, si prost.
statul subventiona concediile la mare ale celor multi (biletele de sindicat).
(sa va mai aduc aminte de cozile la benzina la constanta? ca 3-4 zile din concediul ala de 10 la mare, te bronzai la peco?)
ca sa-ti permiti un concediu, trebuie ca munca ta sa aiba valoare. deocamdata noi incurajam facutul de nimic (vezi cozile la organismele statului, fisiere xls pe disketa intitulate pompos "declaratii electronice", nivelul scazut al scolii si al asistentei medicale etc.)
problema e un pic mai adanca decat "numarul de concedii"
din pacate capitalismul nu incurajeaza munca de dragul muncii, chiar daca e bine intentionata. muncesti, dar muncesti ineficient, esti platit ca atare, adica prost. cred ca aici este diferenta. restul sunt doar consecinte.
http://www.contributors.ro/economie/harap-alb-a-distrus-romania/?cfcc
gandim diferit..
Referitor la inflatia romaneasca,cred ca se uita cel mai mare inamic: costul urias al creditului in Romania.Un 10 % la euro cand Euribor e in jur de 1 % e un cost pe care producatorul roman il "paseaza" clientului roman.Din cauza asta preturile finale trebuie sa fie mari.Cum tehnologia avanseaza repede,ponderea costului fortei de munca in structura costurilor e mica astfel incat forta de munca ieftina nu mai ajunge sa compenseze costul mare al creditului.
Din pacate dupa ce un "destept" ne-a chinuit 20 de ani ca sa plateasca datoria externa a Romaniei, alti "destepti" ne-au chinuit alti 20 de ani ca sa ajungem la o datorie si mai mare si uite asa ne invartim in cercul fara sfarsit al sclaviei marilor finante.
Omul nostru spune că dacă ar fi fost 25 de lei în 1989 ar fi trebuit să fie 9,35 lei acum.
La 100 de lei (prin speculanţi) rezultă 37,4 lei la speculantul modern, adică supermarketul.
Nu e 37,4 în realitate. În Cora e mult mai puţin.
"Eu consider ca un salariu de 3000 lei din 1989 echivaleaza cu un salariu de 3000 lei de acum."
Nu prea.
1 USD (1989) = 21 lei comunişti.
1 USD (1989) = 1,76 USD (2010)
1 USD (2010) = 11,93 lei comunişti
1 USD (2010) = 3,12 lei RON
Deci 1 leu RON = 3,823 lei comunişti.
Adică un salariu MIC în zilele noastre, 1500-1800 RON net, înseamnă 5734 - 6881 lei comunişti.
Unde avea cineva 5734 - 6881 lei în 1989!? Un salariu de director de întreprindere era vreo 5000 lei comunişti, un baron comunist (înalt funcţionar PCR, ministru adjunct, director de centrală) avea 10 000 - 12 000 de lei lunar.
Adică, în banii de azi, baronul comunist avea 2615 până la 3138 RON, abia cât un şofer de TIR sau un funcţionăraş corporatist de azi!!
Nu e de mirare că un ceas Doxa, care pe atunci era marfă de contrabandă, mai preţios ca aurul , e luat azi cu 200 USD din Unirea de orice Gigel.
Dacă ar şti Gigel însă mai multă aritmetică, şi ar afla că berea lui de 5 RON azi făcea aproape 20 de lei comunişti, abia atunci ar realiza ce progrese a făcut în putredul capitalism, caracterizat prin exploatarea omului de către om :))
adica ne tine vigilenti ..
O masina costa 70.000 lei si trebuia sa astepti vreo trei ani. Daca o cumparai noua de la o persoana careia ii venise randul era intre 100.000 lei si 140.000 lei.
Aceeasi situatie este si in cazul locuintelor, care si la vremea respectiva se plateau in rate pe 20 ani.
Chiar si la preturi nominale diferenta nu este prea mare. Inainte de 89 iti trebuiau 23,33 salarii medii sa cumperi o Dacie, iar astazi iti trebuie 19.83salarii medii nete sa cumperi un Logan (varianta dotata mediu). Situatia este mai proasta in cazul locuintelor, dar asta numai datorita bulei imobiliare, incet incet preturile vor reveni la normal.
Salariul mediu vreo 2400-2600 de lei, raportat la rata de vreo 1400-1800 de lei creditul de la CEC, sună mai urât decât creditul imobiliar din timpul bulei de acum.
(Ceea ce lumea nu vrea să-şi aducă aminte e faptul că un "Gigel" comunist, activist, ridicat de jos, venit de pe tarlalele patriei, lua apartamentul GRATIS, în timp ce un "Florinel" cu origine nesănătoasă plătea 60-70% din venitul lui pe rată la CEC. Ai Dracului capitalişti mai erau comuniştii ăştia!)
inflatia, as zice, motiveaza oamenii.
tu crezi mai departe in teoria conspiratiei, ca e mai la indemana.
"Politica guvernantilor de a tine cetatenii cit mai saraci" - dar cine alege guvernantii aia, nu tu? crezi ca au ei un consens tacit? hmpf. cel mult pot forma un interes de grup, pentru ei.
Cum sa te faca guvernul fericit? sa-ti dea o roaba de aur pe luna? tie si la inca 20 de milioane? crezi ca mai valoreaza ceva aurul ala, daca-l au toti?!
Obisnuiti-va sa ganditi ca, pentru ca voi sa aveti, cineva trebuie sa munceasca. Si trebuie sa munceasca eficient.
Inflatia ii face pe cei care produc sa nu mai investeasca in inovatie ca preturile cresc oricum, deci si profitul. Iar tu si cu mine suntem ultimii care vom "profita" de inflatie - asta dc nu ai acces nelimitat la o masina de bani sa "cumperi" primul, cum sunt bancile.
Inflatia in niciun caz nu te mentine competitiv - competitiv inseamna sa oferi un acelasi produs la un pret mai mic = sa inovezi cumva
Nu e vorba de nicio teorie a conspiratiei - este intr-adevar un furt legalizat.
N-ai spus şi cum plecau cu geanta de piese după ei din fabrică, sau cu 2-3 foi de tablă aruncate peste gard :D
Ce e adevarat: inflatia e cea care ii pedepseste pe "copiii cuminti": cei economi din clasa de mijloc. Ei sunt jupuiti de asta, desi am facut ce trebuia. Si inflatia nu e numai in slujba statului. Mai corect spus, inflatia ii ajuta pe cei risipitori, si stat si privat, si bogati si saraci. Pe cei bogati mai abitir decat pe cei saraci.
In rest nu stiu de unde trage domnul autor datele.
Salariul mediu de 3000 de lei net in 1989? Mi se pare extrem de mult, cred ca media era la 2000 de lei.
1 kg de pulpa de porc cu os (si grasime din belsug) era fix 31 de lei/kg, nu 25 de lei. Iar asta era pretul la care carnea NU se gasea, decat cu pretul unor cozi de ore in sir (si se dadeau 2-3 kg/persoana). Banuiesc ca astia mai tineri cred ca delirez.
Din pacate, sunt mai batran si pot sa imi aduc aminte. Pretul pe piata neagra era de 2-3 ori mai mare decat pretul asta.
La un salariu mediu de 1350 de lei astazi si la un kg de pulpa de porc fara os si grasime de 17 lei, la liber in orice magazin, faceti calculul.
Si alte preturi din epoca de aur:
1 paine: 2,5 lei
1 sticla de bere: 5,5-6,6 lei (Azuga su Bucegi, nu Heineken sau Dab!)
100 de grame de cafea de proasta calitate: 10 lei
Am vazut calcule facute pe buna. In acest moment puterea de cumparare este cu 24% mai mare decat in 1989. Si eu cred ca pe acolo pe acolo stam.
Iata cateva referinte, preturi si tarife:
-salariul mediu net (sept. 1989) – 3650 lei
-cursul oficial de schimb (sept. 1989) 11,4 Lei/USD
-cursul mediu de revenire operatiuni export: 15 Lei/USD
Preturi produse nealimentare:
-apartament 2 cam, conf. 1, dotari standard, cartier extracentral – 138000 – 146000 lei
-autoturism Dacia 1310 L - 81500 Lei
-televizor Telecolor – 10400 Lei
-masina de spalat automata 16 prog – 6250 lei
-aragaz 4 ochiuri Satu Mare – 2060 lei
-costum barbatesc, 80% lana – 1600 lei
-pantofi piele cal. superioara - 375 lei
-sufragerie PAL furniruit standard – 12000 lei
-deospray Adam 150 ml – 32 lei
-pachet tigari Carpati ff – 2,50lei; Golf – 9 lei
-benzina premium 98 – 9,50 lei/l
Preturi produse alimentare:
-pulpa porc degrasata cu os – 34 lei/kg
-pui intreg - 27 lei/kg
-salam de vara - 64 lei/kg
-crenvursti porc – 37 lei/kg
-lapte 1,8 grasime – 4,50 lei/l
-ulei floarea soarelui – 15 lei/l
-zahar tos - 12 lei/kg
-orez standard – 9 lei/kg
-vin VSO grasa de Cotnari – 38 lei/700 ml
-vodca Cristal 37° - 33 lei/500 ml
-bere Bucegi - 4,25 lei/500 ml
-branza telemea vaca 40% grasime – 19 lei/kg
-cascaval Dorna – 32 lei/kg
Tarife servicii:
-loc hotel cat. I – 47,5 lei/noapte
-tuns clasic – 6 lei
-avion Bucuresti/Oradea – 330 lei
-bilet tratament 12 zile, pensiune completa, 5 proceduri,
prin UGSR – 1250 lei
Preturi piata paralela:
-tigarete Kent 120 mm – 80/100 lei/pach
-cafea Alvorada boabe – 200 lei/250 g
-sterilet Cu – 2500 lei/buc
-bluejeans Lee/Rifle/Wrangler/Levi – 2000 lei/per
-videorecorder brand cunoscut – 45000 lei
Completati si voi.......
O singura corectie - potrivit INS, sal mediu net in 1989 a fost de 3063 lei. Adica azi salariul mediu net este de circ 1350 d elei (de 4400 de ori mai mare - adica preturilor de mai sus li s-ar putea aplica o corectie cu 0,44 pentru a afala cat ar trebui sa fie azi, ca sa fie echivalente cu castigurile).
Daca luam in calcul faptul ca atunci, cu exceptia avocatilor si a unei foarte subtiri paturi de meseriasi care lucrau in cooperativa, toata lumea avea salariu, iar azi sunt sute de mii de PFA, sute de mii de intreprinzatori, plus cei platiti pe langa/in loc de salariu cu drepturi de autor, conventii civile etc., rezulta ca VENITURILE legale ale romanilor sunt semnificativ mai mari decat 1350 de lei pe luna. Adica rata de echivalare ar trebui sa fie de 0,5-0,6.
Si de aici ies niste chestii misto - un TV color ar trebui sa coste 5000-6000 de lei azi (un TV echivalent cu telecolorul costa maxim 300 de lei), o mobila de sufragerie din PAL 6.000-7.000 de lei (fata de in jur de 1.000 de lei azi), salamul de vara 32-39 de lei/kg (asta e pret de salam de sibiu azi), un pachet de cafea 250 gr 100-120 de lei, o franzela 2-2,5 lei, un Logan chel 40-48.000 de lei (adica 9.500-11.500 de euro!) etc.
Telecolor - 14400 lei, Cromatic - 18000 lei
tigarete Golf sau Neptun - 20 lei
Alvorada - 600 lei/250 g
Dolarul la negru, minim 60 lei
Pe de alta parte, nu uita ca multe din produsele cu preturi "atractive" (de exemplu cascavalul Dorna) nu se gaseau pe piata, fiind inlocuite cu produse "superioare' (cine-si mai aduce aminte de "magazinul milionarilor" ?) cu preturi de vreo doua ori mai mari.
Telecolorul costa pe piata neagra 50000 de lei.
Cutia de ness 50 g la alimentara 60 lei (nu se gasea si o luai la pret de restaurant - 120 de lei)
Telemeaua de oi la tarani (dar si la stat - cea de export) 40 lei/kg
Frigider Zil - 7500 lei
O caseta video 600 de lei.
Cel mai scump aragaz era 4500 de lei.
Dar Dorel al nostru, care vede toate astea, tot spre comunişti trage.
Daca sa zicem ca un produs isi pierde 50 % din valoare atunci ca sa obtii suma actualizata inmultesti preul vechi cu 0.5 si obtii suma actualizata. Deci daca un mar costa 100 lei vechi, valoarea actualizata ar trebui sa fie 50 de lei noi, teoretic.
Factorul aplicat la calculele d-voastra ar trebui sa fie 0.03si nu 0.3, neluand in considerare ultimele doua zecimale.
- nici cererea si oferta (erau putine apt pe piata libera 90% fiind "alocate" de stat - adica date pe GRATIS)
- nici valoarea intrinseca a produsului (materiale, oameni etc costurile fiind subventionate...materiale-stim cum, oameni - salarii mici , nivel de trai scazut etc)
Cred ca ultima perioada care ne poate da o idee cat de cat asupra preturilor caselor este cea dinainte de WW2.
În realitate domnul jurnalist nu putea cumpăra o Dacie cu 70.000 lei în 1989 pentru ca nu ar fi „prins” nici una, prețul real al mașinii include, de fapt, și mitele pe care trebuia sa le dai sa avansezi pe lista. La fel și cu carnea de porc, apartamente și cu toate celelalte, combustibilul era mai ieftin dar pe cartelă iar companiile trăiau din ceea ce se exporta, deci mai scump! Diferența era datorată prețului impus nerealist de plan și valoarea de piață (gri) a produsului!