Casa de Sanatate a emis un comunicat de presa prin care anunta renuntarea la solicitarea de a se prezenta certificatul de atestare fiscala. Astfel declaratia inventar se va depune la registratura, electronic sau prin posta fara a fi insotita de certificatul de atestare fiscala. Decizia vine la doar cateva zile dupa ce institutia a adus la exasperare reprezentantii companiilor care nu puteau sa isi scoata in timp util certificatele cerute de noile prevederi ale ordinului al CNAS.

Miercuri, in Monitorul Oficial nr. 0085 din 02 Februarie 2011 a fost publicat Ordinul CNAS nr. 25 pentru aprobarea modelului şi conţinutului formularului „Declaraţie-inventar privind contribuţia pentru concedii şi indemnizaţii de asigurări sociale de sănătate“. Vineri, la aproape toate sediile administratiilor financiare era o nebunie.

"Ordinul aproba formularul declaratiei inventar pentru contributia la fondul de concedii si indemnizatii, pentru sumele datorate la finele anului 2010 si neachitate pana la 31.01.2011. Se declara debitele si acesoriile incepand cu anul 2006 si pana la sfarsitul anului trecut. Declaratia va cuprinde si soldul de recuperat pentru concedii medicale platite de angajator ce trebuie sa se recupereze de la bugetul asigurarilor. Declaratia inventar se va depune pana in data de 15 Februarie 2011", se mentioneaza in document.

Contactat de Hotnews.ro, un consultant fiscal a explicat atunci situatia: "In Ordinul 117 e prevazut faptul ca acel coeficient de 0,85% din fondul de salarii ramane in continuare in administratrea Casei de Sanatate. Avem in continuare doua tipuri de situatii: fie cand firmele au de plata acest comision neachitat la 31 decembrie, fie cand firma are de recuperat bani de la buget. Sa zicem ca avem o boala obisnuita, care se intinde pe 3 saptamani. Primele zile se suporta de firma, iar diferenta, de la buget. Societatea urmeaza apoi sa se deconteze cu bugetul. Ei, ce-a facut Casa de Sanatate? A zis asa: noi nu avem incredere in ce spuneti voi firmele si va cerem un certifict de la administratia financiara care sa ateste ceea ce ne spuneti. Procedura e destul de complicata", a declarat pentru HotNews.ro un consultant fiscal.

Prin lege, termenul e de 5 zile de la data de la care ai un dosar complet depus. "Numai ca s-ar putea sa te intalnesti cu o situatie in care fisa ta e varza. De asta a fost nebunia. Casa de Sanatate s-a protejat, in fond zicand: ”Da, daca am bani sa va dau, vi-i dau. Dar aduceti-mi dovada de la Finante". Or, Finantele au o problema in a furniza aceste documente", a mai spus consultantul citat.

Potrivit acestuia, cei care au participat inainte la licitatii si au mai scos certificate, pot sa il scoata in 5 zile. "Dar cine isi scoate acum primul certificat, nu are nici o sansa in urmatoarele 30 de zile", au mai explicat expertii fiscali pentru HotNews.ro. In cele din urma, institutia a fost nevoita sa renunte la acele certificate,