FMI: Datoria si deficitului Japoniei, nesustenabile pe termen mediu
Datoria ajunge acum la 200% din PIB-ul sau, iar la sfarsitul lunii ianuarie agentia de rating Standard & Poor's a redus ratingul pe termen lung la AA-, din cauza datoriilor uriase ale Japoniei.
"Datoriile si deficitele bugetare in Japonia nu sunt sustenabile pe termen mediu si lung", a avertizat Shinohara in timpul unei conferinte de presa in Tokyo.
"Daca situatia actuala se mentine, vor aparea probleme", a adaugat acesta, in timp ce jumatate din bugetul de stat este finantat de vanzarile de bonduri de trezorerie.

Beatrice Mahler: O parte din personalul ATI a abandonat lupta. Nu oricine poate sa stea lângă un pacient extrem de bolnav
Aproape 4 milioane de tineri (18-34 de ani) locuiesc cu părinții. Iar motivele lor nu sunt doar economice...
O istorie a frigului extrem, din aprilie până în iunie - Ninsori, ger și îngheț în România ultimilor 100 de ani
În spatele cifrelor (și al scandalurilor politice). Mărturii despre suferință și deznădejde în pandemie: „I-am dat prima palmă copilului”
S&P modifică perspectiva la stabilă, de la negativă/ De ce ar trebui să ne intereseze ratingul
Exista tara cu excedent bugetar care sa apeleze la FMI? Exista tara cu balanta externa pozitiva pe termen lung care sa apeleze la FMI? Exista tara cu datorie publica mica si care sa apeleze la FMI?
Nene, aia de la FMI par de multe ori niste contabili cam incuiati. Dar dau imprumuturi cu dobanda foarte mica si, mai ales, NU VIN SINGURI. Vin cand sunt chemati.
Ori foarte multe tari cheltuie si se imprumuta in disperare. Fac deficite publice uriase, fac datorii publice uriase. Si apoi dau vina pe FMI ca sunt ele in rahat.
E cam ca un individ care mananca 15 ani numai grasimi, bea si fumeaza, nu face sport si, la final, pe patul de spital, afla care e buba: nu a gasit al mai bun chirurg din lume care sa il opereze pe cord deschis. El nu are nicio vina.
Cam asa e si cu Japonia. Cam asa e si cu Romania. Norocul nostru e ca la noi regimul ala dement cu slanina, alcool si fumat a durat doar cativa ani. La altii dureaza de zeci de ani. Unii or sa scape, ca au ai mai buni "chirurgi" din lume (USA par exemplu - putere militara, putere financiara, dolarul ca moneda de schimb international), despre altii nu prea stiu..
inca o dovada ca fmiu nu vrea si nu face nimic ca lumea sa iasa din criza.