Premierul Emil Boc a cerut Ministerului Finantelor Publice sa analizeze posibilitatea ca firmele cu un numar redus de salariati sa depuna trimestrial declaratia unica pentru contributii sociale si impozit pe venit. De asemenea, Boc a cerut ca de aceasta prevedere sa poata beneficia si persoanele fizice autorizate.

Prim-ministrul a declarat la inceputul sedintei de Guvern de miercuri ca urmatorul pas in simplificarea procedurilor de incasare a taxelor ar trebui sa fie depunerea trimestriala a declaratiei unice, "cel putin pentru firmele cu un numar mic de angajati".

"Va solicit sa analizati ca, in viitor, sa avem posibilitatea ca declaratia unica sa nu mai fie completata lunar, ci trimestrial, cel putin pentru firmele cu un numar redus de salariati. Nu se va putea implementa acest lucru imediat, sunt convins, dar cred ca in perioada urmatoare pasul urmator trebuie facut in aceasta directie", a declarat Boc.

Totodata, premierul a amintit ca declaratia unica va fi depusa pentru prima data de catre agentii economici in perioada 7-25 februarie pentru obligatiile aferente lunii ianuarie. Ca urmare, premierul a solicitat MFP si ANAF sa informeze din timp firmele cu privire la acest interval de timp pentru depunerea declaratiei unice, pentru a se evita aglomeratia la ghiseele ANAF.

"Nu doresc sa vad pe 24 si 25 februarie cozi nesfarsite la ANAF pentru ca in toata aceasta perioada nu s-au depus declaratiile. Prin urmare solicit autoritatilor publice sa faca informare cu privire la acest interval de timp si sa aiba infrastructura pregatita pentru ca pana in 25 februarie sa fie preluate declaratiile unice", a spus Boc.