Guvernul Birtanic a semnat o intelegere cu sistemul bancar pentru a scadea nivelul bonusurilor si pentru a creste creditarea, informeaza Reuters citand surse apropiate intelegerii. Negocierile, cunoscute pana acum sub numele de “Proiectul Merlin”, vor duce la cresterea nivelului creditarii pentru firme pana la 190 de miliarde de lire sterline in 2011, comparativ cu 175 de miliarde in anul precedent.

Ca parte a intelegerii, bancile vor fi de acord sa scada bonusurile acordate pentru performantele din 2010 sub nivelul celor acordate pentru anul 2009 si sa faca publice veniturile celor mai importanti cinci directori. Coalitia de guvernare din Marea Britanie incearca in acest fel sa satisfaca cererile din partea publicului, care a criticat dur ajutorul financiar dat de stat sistemului bancar.

Opozitia din Regat a acuzat puterea ca miscarea nu este decat un exercitiu mediatic, in conditiile in care bancile vor reusi, cel mai probabil, sa isi aduca directorii la acelasi nivel salarial prin artificii contabile, iar creditarea nu are cum sa se reia in lipsa cererii din partea firmelor.