Povara fiscala pe munca va trebui redusa si este posibil ca acest lucru sa se intample in a doua jumatate a anului 2011, a declarat joi Andreea Paul Vass, consilier pe probleme economice al premierului Emil Boc, la un seminar privind sistemul taxelor si impozitelor in Romania si perspectiva de a aduce unele modificari in fiscalitate, solicitate de mediul de afaceri, anunta Agerpres. Andreea Paul Vass a mai explicat ca, in cazul in care anul acesta nu se va realiza cresterea economica prognozata de 1,5%, "este foarte probabil ca povara fiscala pe munca sa fie diminuata in 2012. In niciun caz nu se pune problema diminuarii cotei unice in 2011".

"In primul rand va trebui redusa povara fiscala pe munca, ceea ce este plauzibil sa se intample in a doua jumatate a anului 2011. Povara fiscala pe munca ar putea fi diminuata in a doua jumatate a anului 2011, cu conditia realizarii cresterii economice pe care o prognozam. Abia apoi, in anii urmatori, se va putea pune problema diminuarii TVA si ulterior a cotei unice, pentru ca suntem intr-o competitie fiscala regionala extrem de dura, dar aceasta nu este o viziune care se poate materializa in anul 2011. Pentru 2011, prioritatea ramane diminuarea poverii fiscale pe munca", a spus Andreea Vass.

Ea a adaugat ca Romania este in competitie fiscala cu Bulgaria, Ungaria, Rusia si Republica Moldova.

Consilierul prim-ministrului a refuzat sa comenteze posibilitatea cresterii pretului la alimente in Romania, aratand ca "nu are analize factoriale si ca pretul este stabilit de piata", dar a declarat ca in tara noastra "nu se justifica sub nicio forma o crestere a pretului la alimente", pentru ca "productia agricola a fost foarte buna in 2010" si pentru ca in agricultura se fac investitii.