Asculta Jurnalul Economic Radio France Internationale - HotNews.ro

Descarca fisierul audio in format MP3

BNR a obtinut anul trecut un profit de 330 milioane euro

Banca Nationala a Romaniei a obtinut anul trecut un profit de 330 milioane de euro, de trei ori mai putin decat castigul realizat in 2009. Conform legii, BNR vireaza la bugetul de stat 80% din castigul brut, rezultat dupa acoperirea pierderilor din exercitiile financiare precedente.

In 2009, BNR a realizat un profit brut de 4,6 miliarde de lei (aproximativ 1,1 miliarde de euro), mult mai mare decat castigurile insumate ale tuturor bancilor care au incheiat pe plus, insa profitul net s-a limitat la 300 de milioane de lei.

Dupa acoperirea pierderilor din anii precedenti, BNR a avut un castig de circa 1,8 miliarde de lei, din care a platit 80% la bugetul de stat, adica in jur de 1,5 miliarde de lei.

Graul si porumbul ating noi maxime ale ultimilor doi ani si jumatate

Stocurile mondiale de porumb au coborat la cel mai scazut nivel din ultimii 15 ani, potrivit estimarilor revizuite de Ministerul Agriculturii din SUA (USDA), prognoza fiind modificata in urma secetei din America de Sud si a inundatiilor din Australia, releva cea mai recenta analiza a casei de brokeraj X-Trade Brokers. In opinia USDA, si recolta de porumb din SUA va fi mai redusa.

Analiza X-Trade releva ca rezervele americane de soia ar putea ajunge la final de august la cel mai scazut nivel din ultimele trei decenii, iar seceta din provinciile chineze care conteaza in productia de grau in China accelereaza nevoia tarii pentru importuri.

Desi preturile sunt inca sub cele atinse in vara lui 2008, generand proteste masive in tarile sarace in acel an, nivelurile curente nu sunt deloc confortabile. Evenimentele din Tunisia si Egipt au fost inflamate de scumpirea produselor alimentare de baza, iar panica a determinat guvernele din Maroc si Algeria sa comande cantitati importante de grane pentru a calma tensiunile care se acumuleaza, periclitandu-le pozitia. Fenomenul a determinat marirea primei platite pentru graul tranzactionat la Paris, livrabil intr-o perioada mai scurta, fata de pretul celui tranzactionat in Chicago.

X- Trade Brokers, cea mai mare casa de brokeraj din Europa Centrala si de Est, a fost infiintata in Polonia, in anul 2002. In prezent, compania are sucursale in 19 tari din Europa, Asia si America Centrala.

Somajul din Grecia a atins in noiembrie nivelul maxim al ultimilor 20 de ani

Rata somajului din Grecia a urcat in noiembrie anul trecut la 13,9%, cel mai ridicat nivel din peste 20 de ani, de la 10,6% in aceeasi perioada din 2009, a anuntat autoritatea elena pentru statistica (Esa). In octombrie, somajul afecta 13,5% din populatia activa a tarii.

Situatia de pe piata muncii s-a inrautatit in conditiile in care Grecia a intrat in al treilea an de recesiune, ca urmare a masurilor de austeritate fara precedent.

In noiembrie, 35,6% dintre tinerii cu varste de 15-24 de ani nu aveau un loc de munca.

Pentru acest an este anticipat un declin economic de 3%, dupa cel de 4,2% in 2010, iar guvernul prognozeaza agravarea somajului la 14,5%.

Banca Angliei a mentinut dobanda cheie la minimul record de 0,5%

Comitetul de politica monetara al Bancii Angliei a mentinut rata dobanzii de politica monetara la minimul record de 0,50%, aratand ca presiunile inflationiste sunt temporare, iar redresarea economiei Marii Britanii ramane incerta. Banca Angliei nu a mai modificat dobanda cheie de la inceputul lunii martie 2009.

Totodata, institutia a anuntat ca nu va majora suma alocata programului de cumparare de active, destinat relansarii economiei. Acest program, in valoare de 200 de miliarde de lire sterline, a functionat in perioada cuprinsa intre luna martie 2009 si luna februarie 2010.

Banca centrala a Marii Britanii este criticata intens in aceasta perioada pentru ca ar ingnora rolul sau in stabilitatea preturilor. Criticii arata ca inflatia s-a situat anul trecut cu mult peste tinta de 2%, iar in acest an ar putea inregistra cresteri suplimentare pe fondul preturilor petrolului si a materiilor prime.

Guvernatorul Mervyn King a avertizat luna trecuta ca rata inflatiei ar putea ajunge la 5% in lunile urmatoare, insa el a reiterat faptul ca acest indicator va reveni in intervalul tintit la inceputul anului viitor.

Economia britanica s-a contractat in mod neasteptat cu 0,5% in ultimul trimestru al anului trecut comparativ cu trimestrul precedent, in conditiile in care toti analistii mizau pe o crestere modesta, chiar daca una mai mica decat cresterea de 0,7% inregistrata in trimestrul al treilea. Aceasta este prima contractie a PIB-ului inregistrata de Marea Britanie de la iesirea din recesiune in trimestrul patru 2009.