Evolutia infractiunilor de contrabanda si import export. O altfel de interpretare
Daca ne uitam si la anii in care au fost alegeri, si la evolutia in perioada anterioara a infractiunilor de import export, scaderea poate fi interpretata in maniera mai sus descrisa- numarul cazurilor raportate scade nu pentru ca contrabandistii se plictisisera de facut contrabanda ci pentru ca operatiunile erau tacit tolerate de vamesi intru consistenta finantare a unor partide.
Pe axa din stanga a graficului cifrele sunt reprezentate de numarul de dosare ajunse in instanta. Daca punem langa datele vizand infractiunile legate de contrabanda, pe cele economice in general, primele se aneantizeaza, atat de mici apar.
In rest, putem vorbi oricat. Cine poate oferi interpretari mai rafinate, il astept sa o faca. Datele le am de la INS, pentru a nu exista discutii cu privire la rigoarea cifrelor.
Mai merita pus un grafic, tot din zona coruptiei. Este "desenul" cuprinzand numarul de persoane condamnate definitiv pentru copruptie in Romania. Acest grafic nu se refera la sistemul vamal ci la intreaga Romanie.
Coruptia are 4 forme de manifestare la noi: dare de mita, luare de mita, primire de foloase necuvenite si trafic de influenta. Sunt defalcate pe aceste sub-categorii, perioada cuprinsa fiind cea post-revolutionara. La fel, veti vedea cum din 1997 incoace, coruptia in Romania scade. Nu am mai adaugat pe acest al doilea grafic cine a fost ministrul Justitiei sau premierul, fiecare putand sa "lege" sau nu evolutia numarului de condamnari definitive de titularii portofoliilor respective.
Inca o data, scaderile nu inseamna reducerea fenomenului in mod necesar, ci dimpotriva, poate insemna cresterea gradului de acomodare a celor aflati pe lantul la capatul caruia se da condamnarea definitiva. Observati ca in ultimii ani primirea de foloase necuvenite aproape ca a disparut. Foloasele au fost ori cuvenite, ori nu erau de niciun folos.
Oricum, ca sa va faceti o idee, in 2003 a existat o singura persoana condamnata pentru primire de foloase necuvenite (cine stie ce maistru nefericit). La fel si in 2005, 2006, 2007 si 2009. In 2008, autoritatile parca innebunisera. Au condamnat 4 oameni pentru primire de foloase necuvenite!

Beatrice Mahler: O parte din personalul ATI a abandonat lupta. Nu oricine poate sa stea lângă un pacient extrem de bolnav
Aproape 4 milioane de tineri (18-34 de ani) locuiesc cu părinții. Iar motivele lor nu sunt doar economice...
O istorie a frigului extrem, din aprilie până în iunie - Ninsori, ger și îngheț în România ultimilor 100 de ani
În spatele cifrelor (și al scandalurilor politice). Mărturii despre suferință și deznădejde în pandemie: „I-am dat prima palmă copilului”
S&P modifică perspectiva la stabilă, de la negativă/ De ce ar trebui să ne intereseze ratingul
- legislatia privind exportul si importul de bunuri -> licentele de care era nevoie pentru a face asemenea operatiuni;
- aderarea la UE ce a implicat desfiintarea taxelor vamale cu celelalte state din UE, dar si aplicarea tratamentului vamal UE pentru tarile non-UE (Serbia, Ucraina, Moldova);
- evolutia diferitelor taxe, in special a accizelor (mai ales comparativ cu tarile vecine);
- embargoul impus Iugoslaviei;
- incriminarea/dezincriminarea penala a anumitor fapte;
Altfel nu avem decat o abordare simplista si o noua interpretare politica a unor date statistice.