INS va comunica marti datele privitoare la evolutia PIB in 2010, iar consensul este ca cifra anuala se va invarti in jurul a -2%. In primele trei trimestre din 2010, economia a scazut cu 2,3% fata de aceeasi perioada a anului anterior, iar pentru a se ajunge la o scadere de -2% (sau -1,9% cat prognozeaza guvernul), este necesar ca in T4, scadererea fata de T4.09 sa nu depaseasca 1,2%. Este posibila o asemenea performanta?

Din datele pe care le avem, se poate observa ca evolutia economiei in ultimele luni ale anului trecut a fost ceva mai buna decat in trimestrele anterioare, click pe grafic pentru detalii:

1. In ultimele doua luni din 2010, productia industriala a cunoscut cel mai inalt ritm de crestere din ultimul an, ponderea acestui sector in PIB fiind de 25%;

2. Atat comertul auto, cat si sectorul serviciilor pentru populatie au inregistrat in T4 de departe cea mai buna evolutie din 2010;

3. Comertul cu amanuntul (fara auto) a avut o performanta mai putin buna, insa aceasta scadere este compensata de cresterea mentionata la punctul anterior;

4. Si in sectorul constructiilor s-a inregistrat o scadere mai mica in ultimul trimestru, astfel ca impactul negativ asupra PIB-ului trimestrial va fi usor sub cel din trimestrele anterioare. In luna decembrie scaderea a fost de doar 1%, cea mai mica de cand a inceput criza.

5. Incasarile din TVA au avansat cu 34% in T4, peste procentul de 26% determinat de cresterea cotei de la 19%, la 24%. Desi o parte din crestere a fost probabil determinata de o colectare mai buna, este posibil ca populatia sa nu isi fi redus atat de mult consumul trimestrul trecut.

6. Deficitul balantei comerciale a scazut cu 160 milioane euro in T4.10 vs T4.09, impactul pozitiv asupra PIB-ului trimestrial fiind de 0,4%.

7. In ultimele trei luni ale anului trecut s-au facut plati de 0,5 miliarde euro catre beneficiarii de fonduri europene, suma egala cu cea inregistrata in primele trei trimestre la un loc. Impactul asupra PIB al sumelor tot mai mari atrase din fondurile europene va incepe sa se vada mai bine din 2011, asta in conditiile in care ritmul din decembrie (220 milioane de euro) se va mentine.

Una peste alta, sunt sanse bune ca INS sa comunice saptamana viitoare ca in ultimul trimestru din anul trecut, economia a avut o evolutie usor mai buna decat asteptarile majoritatii analistilor.

Din nefericire insa, spre deosebire de mai toate celelalte tari europene, noi nu putem discuta despre cat de mare va fi cresterea economica din T4, ci despre cat de mica va fi scaderea.

Citeste si comenteaza pe Businessday.ro.