Asculta Jurnalul Economic Radio France Internationale - HotNews.ro

Descarca fisierul audio in format MP3

Egiptul a vandut titluri de Trezorerie de 1,1 miliarde dolari, prima oara dupa demisia lui Mubarak

Egiptul a vandut titluri de Trezorerie de 6,5 miliarde de lire egiptene (1,1 miliarde dolari), la randamente de peste 10%, aproape de maximul ultimilor doi ani, in prima licitatie organizata dupa demisia presedintelui Hosni Mubarak.

Mubarak a cedat puterea pe 11 februarie, in urma revoltei populatiei. Armata a promis ca va asigura cat mai curand transferul catre democratie. Guvernul a obtinut 3,5 miliarde lire egiptene printr-o emisiune de titluri pe termen de 182 de zile, efectuata pe 10 februarie.

Der Spiegel: Noul mecanism european anticriza va avea o valoare de 500 miliarde euro

Noul mecanism permanent anticriza pentru zona euro, care va intra in vigoare in 2013, va avea o valoare totala de 500 de miliarde de euro, potrivit planurilor Comisiei Europene, relateaza revista germana Der Spiegel fara a mentiona sursa informatiei.

Comisia intentioneaza ca Mecanismul European de Stabilitate sa aiba un capital de 100 de miliarde de euro si sa fie configurat dupa modelul Fondului Monetar International. Fondurile vor fi depuse la Banca Centrala Europeana si fiecare tara va contribui in functie de o anumita cota.

Participarea creditorilor privati la viitoarele eforturi de salvare este mentionata sumar, iar acestia se vor implica numai voluntar.

Infiintarea mecanismului permanent, de la jumatatea anului 2013, a fost decisa de liderii europeni la un summit din decembrie.

Noul mecanism va inlocui sistemul temporar, in valoare de 750 de miliarde de euro, creat de Uniunea Europeana si FMI in luna mai a anului trecut.

Companiile de internet din Egipt isi vor despagubi clientii pentru perioada de intreruperi

Principalii provideri de internet din Egipt vor despagubi clientii pentru intreruperea accesului la internet timp de 5 zile in perioada de revolta, a anuntat agentia de presa de stat. Accesul a fost taiat intre 28 ianuarie si 2 februarie de catre autoritati, in incercarea de a innabusi miscarea de protest.

Vodafone, Etisalat si alte cateva firme vor oferi clientilor o jumatate de luna de gratuitate. Potrivit unor estimari ale OCDE, intreruperea accesului la internet a costat statul circa 90 de milioane de dolari, iar impactul pe termen lung ar putea fi si mai mare.

Grecia a suspendat toate trenurile internationale spre Bulgaria

Administratia cailor ferate din Grecia a suspendat toate trenurile internationale de pe teritoriul tarii, din ratiuni financiare. Trenurile spre si dinspre Grecia nu vor circula din Bulgaria, Romania, Turcia, Macedonia si Serbia.

Caile ferate elene, puternic indatorate, au luat aceasta decizie cu scopul de a pune in aplicare un plan de redresare financiara.

In intervalul 11-17 februarie, cele doua trenuri de pe ruta Bucuresti-Salonic, via Sofia vor circula numai pe la punctul transfrontalier Kulata, dintre Bulgaria si Grecia. Dupa data de 17 februarie, aceste trenuri vor circula numai intre Bucuresti si Sofia.