Numarul tinerilor e in scadere, iar al celor varstnici in crestere. Cum traducem asta?
Potrivit INS, la oficiile de stare civilă s-au înregistrat în luna decembrie 3.845 căsătorii (2,1 căsătorii la 1000 locuitori), în scădere cu 1.275 căsătorii comparativ cu luna precedentă. Prin hotărâri judecătoreşti definitive s-au pronunţat 3.073 divorţuri (1,69 divorţuri la 1000 locuitori).
Numarul celor din grupele de varsta 0-19 si 20-39 de ani e in scadere, in vreme ce numarul celor in varsta de 40-60 si peste (viitorii pensionari) creste. In aceste conditii nu e dificil de anticipat un grad de dificultate mai mare in a asigura nevoile sistemului de pensii. Cererea de creditare din partea persoanelor fizice este si ea in scadere asa incat pe zona de retail bancar volumele mai mici de credite ar putea fi compensate in viitor prin cresterea veniturilor din comisioane sau taxarea altor operatiuni. Numai viitorul ne va spune cum se vor petrece lucrurile.
Restul datelor poate fi gasit in comunicatul INS. Numărul născuţilor vii a fost mai mic cu 879 în luna decembrie 2010 faţă de aceeaşi lună din 2009, iar numărul persoanelor care au decedat a fost mai mic cu 1.384 faţă de luna decembrie 2009.
În luna decembrie 2010 numărul populaţiei a scăzut cu 6.979 persoane, în timp ce în luna decembrie 2009 a scăzut cu 7.484 persoane. Numărul căsătoriilor a fost în luna decembrie 2010 cu 664 mai mic decât în aceeaşi lună din anul precedent. Prin hotărâri judecătoreşti definit
Vezi si un alt text legat de evoluatia raportului pensionari/salariati.

Scandalurile care au marcat la tot pasul scurtul mandat al lui Vlad Voiculescu
VIDEO Demonstrație cu un elicopter de atac la București. Elicopterul multirol pe care Airbus îl propune Armatei române: „E ca un briceag elvețian, bun la toate”
Scurt ghid de făcut Bugetul franjuri: 10 excepții fiscale care au sărăcit Educația și Sănătatea, tolerate de toți- de la PSD la PNL și USR-PLUS
Ce metode au folosit Franța și Germania pentru a vaccina cât mai multe persoane vulnerabile și cum s-ar aplica și în România
Nici viața de vegetarian nu e ușoară...fasolea, uleiul, pâinea și brânzeturile sunt în topul scumpirilor comunicate de INS
Buna poanta ;))
Apoi compari casatoriile din decembrie cu alea din noiembrie ca sa dovedesti ce ? Ca de sarbatori si in postul craciunului nu se fac casatorii ?
Ori compari tot sezonul 2009 cu 2010 ori te lasi de meserie...
Atunci vom vedea cat valoreaza o "ferma" proprie. Fermele pot reprezenta generic orice de la o simpla casuta la tara cu o sera de legume si cateva gaini pana la o adevarata ferma cu utilaje si dotari de ultima ora. Fiecare dupa buget, dupa posibilitati si dupa dorinta de a face o mica asigurare pentru el, familia lui sau pentru a oferi un sprijin si altora atunci cand tot mai multi Vasile si Ionel intra in faliment.
Dar daca preferi sa-ti lasi banii in banca asteptand ca Ben sau Mugurel sa ti-i devalorizeze imprimand in draci, n-ai decat. Stai linistit ca si dolarii sunt buni. Am auzit ca bancnotele de 20 USD merg cel mai bine cu ketchup. Cica se inmoaie mai rapid hartia. Alea de 100 USD in schimb umbla zvonul ca sunt excelente pentru toaleta.
Google: criza noastra cea de toate zilele
Cred ca ar trebui sa revedem unele din ideile perioadei anterioare '89 ! Specifice Romaniei ! Atentie mare...unele sunt surprinzator de bune !!!
tinerii vor emigra intre timp, mai ales cei calificati, destepti care nu vor sa-si strice viata pentru 300 euro pe luna in romania.
eu deja am dosarul depus pentru emigrare in australia, poate da Dumnezeu si pana la anu plec de aici.
ultimul sa stinga lumina!
program de 9 ore pe zi de administrare baze in oracle, mentenanta si alte "prostii" din astea marunte de care zici tu
si am un salariu de 1700 lei brut, din care vad vreo 1160 lei
ia vezi in germania sau franta cat castiga un licentiat in informatica cu experienta de 3 ani in baze de date oracle... MINIM 1000 euro pentru inceput...
asa ca lasa nesimtirea ca nu toti sunt ospatari si barmani cu 8 clase ca tine, unii au mai si invatat, si mai si muncesc, dar din pacate in romania munca nu este rasplatita, ci prostia, nesimtirea si smenuielile... cu cat esti mai prost si mai smecher cu atata esti venerat ca becali.
cum ziceam, astept si mai am rabdare nitel sa se prelucreze si dosarul meu de emigrare in australia, ca nu am de gand sa-mi stric tineretea aici in romania
cand ziceam la prieteni ca am salariu de 1700 lei brut... nu le venea sa creada acum 2 ani
ca sa plec intr-un oras greu presupune multe riscuri si sacrificii pe care sincer nu stiu daca s-ar merita pentru inca cateva sute de lei in plus...
combinat si cu faptul ca am experienta medie, si nici de cum avansata (ceea ce se cauta pe bani mult in romania)
deci pentru un absolvent care direct de la licenta a reusit sa se angajeze ca junior si sa acumuleze deocamdata 3 ani de experienta in oracle nu e asa usor cum ziceti voi, si cum visati voi la salariile alea de 2000 euro la multinationale...
da stiu si oameni care lucreaza numai pe acest segment, dar e diferenta de varsta si experienta de 10 ani intre mine si ei... si evident ca salariul e la fel.
Dupa ce iti faci niste relatii poti face si 2-3000 de euro pe luna ca si freelancer.
in afara te plateste cu minim 700-800 euro din prima zi cand nu stii nimic, aici te plateste cu maxim 250 euro
MUNCA E PLATITA... afara evident
in romania numai daca esti directoras sau camatar poti spera la 1000 euro pe luna venit.
ca de fapt aici e problema, tineretul ca mine care a terminat o facultate si are o calificare, mai are si nitel experienta de inceput, nu este platit corespunzator, ca sa te poti specializa in continuare,
pai la cei 1160 lei lunar, de unde sa mai continui cu niste cursuri de oracle ? tu stii cat costa alea ? nicio firma din romania nu iti plateste cursurile
pai in afara te duci si faci cursul si vii cu factura sa-ti deconteze la contabilitate.
in romania du-te tu la seful direct si zii ca vrei sa acumulezi experienta, sa faci cursuri sa te specializezi in continuare...
stii ce zice ? acelasi raspuns care l-am primit si eu
"pai si firma cu ce beneficiaza ca tu te specializezi si acumulezi experienta? ca nu avem nevoie de asta, plus ca daca devii supracalificat, pleci si ma lasi aici fara om, si nu am chef ca la 2-3 ani sa angajez oameni ca apoi ei sa plece dupa ce se specializeaza pe banii mei"
ASTA E ROMANIA, si de asta vreau sa scap, in afara mai ai sanse sa evoluezi profesional nu sa te plafonezi pe un post ca asa vrea seful tau, fiindca ii este frica ca pleci daca devii mai destept.. sau vrei bani mai multi.
- Specializarea se rezolva usor (intr-adevar daca firma are nevoie de specializarea ta), semnezi contract cu compania ca nu pleci o perioada si ti se platesc cursurile/examenele, asa se face peste tot. Ma inspaimanti, tu chiar crezi ca afara iti plateste firma specializare daca nu are nevoie de specializarea ta sau fara sa semnezi contract ca nu pleci???? Ca zici ca te duci la contab cu factura si gata, ceac pac, aia iti platesc.
- Firma beneficiaza de specializarea ta, vezi ce am zis despre cam cat castiga o firma cu oameni specializati la nivel inalt. Daca nu aduci beneficiu, normal ca nu iti platesc.
- Vezi pe un site de joburi din Australia, NZ etc cam ce joburi sunt si la ce salarii, cam ce se cere pentru ele profesional vorbind, ti se pare ca te califici? Vezi cat costa o chirie acolo, cati bani ai la tine cand pleci? din 12 milioane de lei pe luna ai strans 5-10000 de euro sa ai de rezerva pentru primele luni cand probabil nu iti vei gasi de lucru, vei rezolva hartiile, vei face cursuri de limba?
- Cine te opreste sa fii freelancer, sa fii consultant pe picioarele tale? nu ai mai depinde de niciun sef, ai fi propriul sef.
As tot putea veni cu observatii care sa imi sustina punctul de vedere si pe care tu vad ca nu le-ai luat in calcul, imi intaresti parerea ca cei care aici trag targa pe uscat nu vor avea succesuri grave nici dincolo, ba din contra, se vor alege cu si mai mari probleme financiare. Sau ajung capsunari sau manwhores, depinde de cat de bine arata.
Si sunt cativa tehnicieni buni care ridica si 5-10.000 Euro lunar, si asta in Romania.
Eu lucrez tot in IT si pentru ca stiu bine meserie, castig minim 2000 Euro lunar, si pot ajunge si la 5000E
zi-le asta si celor care au terminat facultatea acum 2-3 ani si care nu au nicio sansa nici macar la o calificare continua prin cursuri
banii care ii faci, iti ajung numai sa supravietuiesti, daca vrei mai multi trebui 2-3 joburi sau sa te apuci sa furi si sa faci smenuieli
ASTA E PROBLEMA in romania
dar depinde cat iti dai silinta. e usor sa spui ca Romania nu iti ofera aia sau aia cand tu nu iti bati capul.
Si aici vorbesc de simplu programator nu manager sau altceva.
As zice ca stiu "piata" in domeniu. Si salariile sar cu muuult din schema asta! Crede-ma, vorbesc de Romania si de sume de multe ori peste 1000euro, la o experienta de peste 3 ani sa zicem!!!! Nu stiu unde stai tu pe banii astia, dar ti-as recomanda sa incerci in alta parte. Daca chiar stii ce spui si n-ai facu facultatea doar pentru diploma, incearca si in alta parte. Si din nou, vorbesc de Romania!
Ia-o ca pe un sfat, de la cineva care a periat piata de ITsti de ceva vreme.
imbatranirea populatiei => cresterea salariilor fortei de munca necalificate mai mare decat cresterea salariilor fortei de munca calificate.
Iar la faza aia cu creditarea autorul bate campii, cred ca este singura fraza introdusa in tot copy paste-ul din art. de mai sus.
cautati filmul "Demografic winter".
Problema este ca mai sus se comenteaza doar natalitatea , mortalitatea , scaderea numarului de casatorii , cresterea numarului de divorturi & so on .
De ce nu este comentat -DE LOC -fenomenul de baza care a dus la scaderea mumarului de tineri intr-o curba logaritmica : MIGRATIA FORTEI DE MUNCA. Lipsa locurilor de munca ( cineva ne sfatuia sa ne luam 2-3 joburi noi , he , he , he-cine le ofera ) , salariile mici , distrugerea aproape completa a vechii industrii ,etc , au facut ca in jur de3-4 milioane de tineri sa plece din tara. Desigur ei nu mai cotizeaza aici. Cineva a gandit impactul fenomenului asupra fondului de pensii ( si nu numai ) ? Ei reprezinta o mana cereasca in tarile unde pleaca , la noi o catastrofa ???? Mai gandeste cineva , in Romania , strategii socio-economice ? Sau la noi cu mila ! Dupa cum vrea muschii FMI ?
Nu orisicine si-a asigurat viitorul lucrand in vami sau prin alte " puncte fierbinti ".
A propos , furtisagurile vamale au dus la averi nemeritate. Le confisca cineva ? Sau legislatia e conceputa dupa chipul si asemanarea.......................?
Prea multe de discutat ! Oricum nu se rezolva ceva !
Pa !
am "contribuit" la populatia tarii asteia de kkao cu 1 copil...dar daca totul mege bine va creste, va invata, va munci si va plati taxe in ..suedia:)
ar fi o crima sa il las in tar asta de unde "scapa cine poate"
abia astept sa plec
mi-e scirba
Mai degraba statisticile nu sunt la mia de locuitori (de unde ar fi rezultat ca in decembrie cu murit cam 280.000 romani si s-au nascut cam 198.000, deci spor negativ de aproape 100.000). Cred ca statstistica este la suta de mii de locuitori, unde cifrele devin mai ok.
dar cainii pot ucide oamenii stiut fiind ca ii ataca numai
pe cei rai care nu merita mila. Intr-un sens este cea mai
inumana lege din istorie.
Astia vor gasi o solutie practica la problema.batranilor de prisos.