BRD - Groupe Societe Generale a obtinut anul trecut un profit net de 501 milioane de lei (119 milioane de euro), in scadere cu 36% comparativ cu rezultatul din 2009, potrivit datelor prezentate luni de banca. Profitul net al grupului, care include si rezultatele BRD Sogelease si BRD Finance, a scazut cu 31%, la 533 milioane de lei (127 milioane de euro).

Venitul net bancar a crescut pana la 3,68 miliarde de lei in cursul anului 2010, cu 2% mai mult decat la finalul anului 2009, in conditiile in care veniturile nete din comisioane s-au diminuat cu 4% in conditiile scaderii volumului operatiunilor, in timp ce veniturile nete din dobanda au crescut cu 13%. In acelasi timp, cheltuielile s-au diminuat cu 6% in comparatie cu anul precedent.

Depozitele clientelei au avansat cu 2% comparativ cu anul anterior, pana la 29,8 miliarde de lei, iar volumul total al creditelor era de 34,5 miliarde de lei la finele lui 2010, in scadere cu 1% fata de sfarsitul anului precedent.

Guy Poupet, presedinte - director general al BRD-Groupe Societe Generale, a spus ca rata creditelor neperformante a fost de 9,13%, fata de 11,85% media sistemului bancar, precizand ca s-a constatat o degradare a creditelor acordate persoanelor fizice si intreprinderilor mici.

Reprezentantii bancii au mai aratat ca structura creditelor pe categorii de clienti a ramas neschimbata in raport cu anul 2009, 48% din totalul creditelor fiind acordate persoanelor fizice, iar restul persoanelor juridice.

Evolutia volumului creditelor a fost influentata de cererea extrem de scazuta, in special pe piata persoanelor fizice, in ciuda stimularii cererii prin intermediul unor dobanzi scazute la creditele pentru consum. "Principalul motor al creditarii a fost reprezentat in 2010 de piata marilor clienti, corporatii private sau entitati publice si comunitati locale", potrivit lui Guy Poupet, presedinte - director general al BRD-Groupe Societe Generale.

BRD - Groupe Societe Generale numara la finele anului trecut aproape 2,5 milioane de clienti si avea o retea bancara de 937 unitati, cu 7 mai mult decat la sfarsitul lui 2009.

Guy Poupet a adaugat ca, potrivit datelor preliminare, cota de piata a bancii in functie de active este de 14,8%.

Potrivit ZF, sistemul bancar a incheiat anul trecut cu o pierdere neta de 304 milioane de lei (72 milioane de euro), comparativ cu un castig net cumulat de 815 milioane de lei in 2009. Aceasta este prima data dupa 1999 cand sistemul bancar incheie anul pe pierdere. In 2010, 20 de banci au inregistrat profit, iar alte 22 au avut rezultate negative.