Rusia a demarat vastul program de privatizare anuntat anul trecut prin vanzarea unui pachet de 10% din actiunile VTB Bank, pentru care a obtinut 2,4 miliarde de euro (95 miliarde de ruble), au anuntat luni autoritatile ruse citate de AFP.

"Datorita interesului considerabil al investitorilor rusi si internationali, oferta a fost suprasubscrisa de peste doua ori, actiunile fiind vandute la un pret corespunzator realitatilor actuale din piata ... Vanzarea actiunilor bancii a devenit cea mai de succes plasare de actiuni de pe piata", se arata intr-un comunicat al guvernului.

Autoritatile au mai aratat ca "multe companii renumite din Statele Unite, Europa, Orientul Mijlociu si Asia au investit pentru prima data o suma atat de mare in economia rusa".

Guerbert Moos, vicepresedintele bancii, a aratat ca asiguratorul italian Assicurazioni Generali a cumparat actiuni VTB in valoare de 300 milioane de dolari, iar fondul american TPG a investit 100 milioane de dolari.

Potrivit RiaNovosti, guvernul intentioneaza sa vanda in acest an inca 10% din actiunile VTB si 15% minus o actiune in 2012. In acest moment, statul controleaza 75,5% din capitalul social al bancii.

Actiunile VTB, cea de-a doua mare banca din Rusia, au crescut cu 1,69% in debutul sedintei bursiere de luni, la 9,62 copeici.

Guvernul Rusiei a aprobat la finele anului trecut un plan de privatizare pentru perioada 2011-2013 care prevede vanzarea de active in valoare de 33 miliarde de dolari. Guvernul estimeaza ca majoritatea fondurilor vor reveni din vanzarea de participatiuni la zece banci si companii majore detinute de stat.

Ce actiuni scoate Moscova la vanzare:

* Rosneft - petrol, 25% minus o actiune

* RusHydro - energie hidroelectrica, 7,97% minus o actiune

* Federal Grid Company of Unified Energy System - 4,11% minus o actiune

* Sovcomflot - cel mai mare tansportator naval al federatiei, 50% minus o actiune

* Sberbank - cea mai mare banca a tarii, 7,58% minus o actiune

* VTB Bank - al doilea mare creditor pe piata financiara, 35,5% minus o actiune

* United Grain Company - 100% pana in 2012

* Rosagroleasing - companie de leasing in agricultura, 50% minus o actiune

* Caile Ferate Rusesti - monopolul in transportul feroviar, 25% minus o actiune

* Russian Agricultural Bank - 25% minus o actiune