Preşedintele Erste Bank Ungaria, Edit Papp, a demisionat de la conducerea băncii, Papp urmand sa asigure conducerea pana la sfarsitul lunii viitoare, a anuntat Erste Group Austria, într-un comunicat de presa. Potrivit documentului, Papp a hotărât să se dedice "altor oportunităţi profesionale".

"Edit Papp a fost parte a echipei de management timp de 10 ani şi a avut o contribuţie importantă la dezvoltarea afacerilor noastre în Ungaria, cât şi la nivel de grup. Sub managementul lui Edit, Erste a reuşit cu succes să atenueze efectele crizei financiare şi să se concentreze pe nevoile clienţilor. Respectăm total decizia acesteia şi îi dorim numai bine în viitor. De asemenea, îi mulţumim că a acceptat să menţină postul pentru o perioadă de încă câteva luni, pentru a asigura o tranziţie lentă", a declarat preşedintele Erste Group, Andreas Treichl.

Reamintim ca Erste Bank Ungaria a aprobat un plan de reducere a retelei de unitati la 185, dar numarul concedierilor va fi mai mic decat cel estimat, anunta Portfolio.Hu, citand un raport al grupului bancar austriac. Erste opereaza in Ungaria 202 unitati, dar programul de control al costurilor demarat de banca impune luarea acestor masuri. Erste Bank a confirmat că reducerile de costuri trebuie asociate cu reducerea personalului pentru ca institutia sa reziste pe termen lung în actualul mediu economic din Ungaria.

Instituţiile de credit maghiare au plătit a doua tranşă a taxei pe bănci- 88,8 miliarde de forinţi (aproape 320 milioane de euro), care completează obligaţiile pe 2010 ce derivă din taxa asupra băncilor, asiguratorilor şi companiilor de leasing, a anunţat luni Ministerul Economiei de la Budapesta.

"Stabilitatea Erste Bank Ungaria nu este sub nicio forma in pericol, in ciuda faptului ca recent a anuntat disponibilizarea a 9% din angajati, pe fondul contextului economic foarte dificil pe plan local. Management-ul prudent si rationalizarea foarte stricta a costurilor asigura in continuare soliditatea bancii, iar grupul mama isi pastreaza angajamentul pe termen lung fata de operatiunile din Ungaria", a declarat recent pentru HotNews Alina Costache, External Comunicator al Erste Group. Regretam eroarea de traducere aparuta in cotidianul ungar Portfolio.hu, mai spune Costache. Precizarile ei vin dupa ce un cotidian ungar a scris ca taxa pe bănci reprezintă o povară extraordinară care pune în pericol stabilitatea băncii pe termen lung.

Ungaria a decis în iulie introducerea unei taxe asupra băncilor, asiguratorilor şi companiilor de leasing pentru a-şi îndeplini obiectivul de reducere a deficitului bugetar, convenit cu Fondul Monetar Internaţional, Uniunea Europeană şi Banca Mondială. Prin această taxă, guvernul de la Budapesta vrea să strângă 200 miliarde forinţi (un miliard de dolari) sau 0,7% din PIB. Guvernul Fidesz vrea să menţină această taxă şi în 2011 şi, posibil, în 2012.