“Aceşti indici ne vor ajuta foarte mult să înţelegem mai profund situaţia actuală a pieţei imobiliare şi să monitorizăm mai bine fluctuaţiile preţurilor. Când indicele este aplicat unui grup de active, el permite obţinerea imediată de rezultate şi înţelegerea fluctuaţiei valorilor", a declarat Dimitris Andritsos, CEO al Eurobank EFG Property Services, compania mamă din Grecia.
- Volumul crescut de evaluări a permis crearea unei baze de date a tranzacţiilor rezidenţiale, folosind evidenţele bancilor.
- Unul dintre aspectele fundamentale cu care se confruntă investitorii în active imobiliare este reprezentat de informațiile limitate despre prețurile pieței. Chiar și când există indicatori disponibili bazați pe o metodologie solidă, utilitatea acestora este compromisă atunci când se face referire la zone geografice mai restrânse, lăsând întotdeauna un gol de informații între active specifice și tendințele mai ample ale pieței.
- Modul neclar de stabilire a prețurilor pieței este o problemă întâmpinată de investitorii locali și străini, ceea ce limitează eficiența pieței. Acesta pare să fie cazul mai multor piețe imobiliare rezidențiale europene și de asemenea al unor produse investiționale colaterale, cum ar fi portofoliile ipotecare și produsele asociate.
- Piețele rezidențiale din zona sud-est europeană se află în categoria piețelor cel mai puțin transparente, cu mici diferențe între ele. O privire mai atentă asupra motivelor care au împiedicat dezvoltarea unor astfel de indicatori la standarde înalte în piețele rezidențiale emergente din Europa arată lipsa de înregistrări demne de încredere ale prețurilor tranzacțiilor.
- Impozitele mari pe tranzacții stimulează declararea unor prețuri mai mici decât cele reale. Pe de altă parte, instituțiile care acordă credite ipotecare se bazează pe evaluări profesionale ale garanțiilor pentru estimarea realistă a valorii activului.
- EFG Eurobank Property Services Romania a mobilizat o rețea de experți in-house de la birourile din
- S-au calculat un total de 21 de serii de indici anuali și trimestriali pentru 8 diviziuni ale țării, 11 orașe principale, 2 segmente ale Capitalei și un număr de valori agregate generale, folosind metoda „hedonică”. Demersurile au avut rezultate statistice satisfăcătoare care au atins așteptările experților din domeniu implicați în proiect. Cele patru ediții trimestriale ale indicilor care au avut loc începând cu primăvara anului 2010 au acoperit până acum perioada 2005-2010 cu un flux constant de date noi.
INS a lansat si el un indice asemanator, asa cum Colliers isi are indicele propriu. Mai toate statele membre UE utilizeaza un asemenea indice. Franta are seloger.com, in Marea Britanie exista rightmove.co.uk, iar in Spania indicele fotocasa.es. In paralel cu acesti indici, mai circula indicii oficiali, elaborati fie de notari, fie de Statisticile nationale.
Exista si alti "greci" care au venit la tras tzepe imobiliare in Romania si se dau mari experti prin ziare..
Datorita tolerantei excesive si inclinarii romanilor de a lua exemple "din afara", Romania a fost intotdeauna un loc de trait si jecmanit bine pentru tot felul de venetici.
- http://www.ziuaconstanta.ro/rubrici/de-pe-bloguri/o-teapa-numita-efg-retail-services-51205.html
- http://www.atitudineaonline.ro/escrocherie_marca_efg_retail_services_12411.html
Ziaristii lu' peste sunt platiti gras pentru asta sau sunt pur si simplu cr...tini?
Intr-o alta publicatie economica, cei care au intocmit acest indice spuneau ca " Din 2005 pana in 2010 piata imobiliara din Romania a avut o evolutie sanatoasa " :)
Pana mai zilele trecute credeam ca manipularea trebuie facuta de oameni inteligenti insa mi-am schimbat parerea....
Tavanulfals Blog