“Cred ca procesul platii taxelor este impovarator in Romania. Exista o birocratie foarte mare, un numar foarte mare de taxe diferite, sunt necesare foarte multe acte; pentru o companie mare, care are mii de angajati, doar birocratia necesara pentru a respecta taxele este enorma”, a declarat pentru HotNews.ro Blair LaBarge, atasat economic pe langa Ambasada Americana la Bucuresti in primul interviu dintr-o serie care doreste sa vada care este situatia mediului economic si de afaceri din Romania din punctul de vedere al principalilor parteneri comerciali ai Romaniei.

Blair LaBarge, atasat economic al SUAFoto:

Reporter: Domnule LaBarge, care sunt principalele probleme ale investitorilor americani in Romania?

Blair LaBarge: Provocarile cu care se confrunta investitorii americani sunt aceleasi pentru toti investitorii straini. Cauta un mediu de afaceri stabil, cauta un loc unde afacerile lor sa poata creste, un mediu cu legislatie si regulamente previzibile in domeniul fiscal si al codului muncii. Cauta un mediu in care competitia sa fie fair-play, sa existe aceleasi sanse pentru toate companiile, indiferent ca sunt locale, europene sau americane. Atunci cand o companie evalueaza Romania, acestia sunt factorii pe care ii ia in considerare. Daca ne uitam la situatia din ultimii ani, ritmul investiilor a incetinit pe fondul crizei economice, dar acestea nu s-au oprit de tot. Inca mai exista companii americane care investesc in Romania. Dupa un val masiv de investitii in ultimul deceniu, pot spune ca investitorii americani sunt interesati in continuare de investitiile in Romania.

Evolutia schimburilor comerciale intre Romania si SUA in intervalul 1992-2010

Evolutia schimburilor comerciale intre Romania si SUA in intervalul 1992-2010

Foto: Hotnews

Reporter: In contextul Europei de Est, care sunt avantajele Romaniei din punctul de vedere al investitorilor straini?

Blair LaBarge: As mentiona mai multe avantaje. In primul rand, forta de munca din Romania este foarte atragatoare pentru investitori. Angajatii romani sunt in general motivati, inteligenti, educati, mai ales in domeniile tehnice. Comparativ cu alte tari din regiune, romanii tind sa aiba cunostinte foarte bune de limbi straine, mai ales engleza, un lucru foarte important pentru investitori. Companiile americane care au investit aici si au angajat romani, mai ales in domeniul IT, dar nu numai, au fost foarte multumiti de rezultate. Deci putem spune ca forta de munca este atractiva.

In al doilea rand, cred ca pozitionarea geografica a Romaniei este foarte importanta. Tara este in centrul Europei de sud-est, este o piata mare chiar si luata individual, cu 21 de milioane de oameni, dar este foarte aproape de Ucraina si de Rusia, de pietele estice. Este pozitionata foarte bine fata de Marea Neagra si de Marea Caspica. Mare parte din investitorii care au venit in Romania din 2002-2003 si pana la intrarea tarii in Uniunea Europeana, au facut acest lucru mai ales pentru a avea acces la piata comuna odata cu aderarea. Acest lucru continua sa fie adevarat si in prezent, dar cred ca am vazut investitori care se gandesc la piete si mai mari, cum sunt Rusia si Ucraina, Orientul Mijlociu. Aici vorbim de unele companii din domeniul petrolului si al gazelor, de exemplu. Asadar, pozitia geografica a Romaniei este foarte importanta.

In al treilea rand, multe companii cred ca desi Romania nu este inca la fel de dezvoltata ca Europa de Vest, pornind de la un nivel destul de scazut, exista foarte mult spatiu pentru a creste. Ne asteptam ca odata cu iesirea din criza, odata cu trecerea economiei pe crestere, companiile sa revina pentru a exploata acest potential al Romaniei, in speranta ca aceasta crestere va fi mentinuta si in viitor.

Principalele exporturi romanesti catre SUA in 2009

Principalele exporturi romanesti catre SUA in 2009

Foto: Hotnews

Reporter: Ce parere aveti despre masurile luate de guvern pana acum pentru a stimula economia?

Blair LaBarge: Sincer, cele mai importante masuri luate de guvern au avut de-a face mai mult cu stabilizarea economiei decat cu stimularea cresterii. Spun acest lucru pentru ca in 2007 si in 2008, economia se supraincalzise, crestea mult prea repede, existau foarte multe dezechilibre care au fost scoase la lumina de criza. Scopul programului FMI/CE in Romania a fost sa rezolve aceste dezechilibre si sa stabilizeze economia pentru a putea trece pe crestere in viitor.

In principal s-a inregistrat o taiere a cheltuielilor publice, s-au restructurat unele intreprinderi de stat, s-a incercat aducerea deficitului bugetar sub control. Pentru ca accentul s-a pus pe taierea unor cheltuieli, nu pe generarea unora noi, din cauza limitelor impuse de acordul cu Fondul Monetar, guvernul nu a putut sa se implice intr-un program de stimulare a economiei similar celui pe care l-a aplicat guvernul american, de exemplu. Totusi, guvernul a reusit sa puna in practica unele lucruri, cum ar fi oferirea de sprijin din partea statului ca o motivatie pentru a atrage investitori, cum este cazul mai multor companii americane importante, care in ultimii doi ani au beneficiat de ajutor din partea statului roman.

Eforturile guvernului au fost centrate pana acum pe tinerea sub control a cheltuielilor, iar acest lucru trebuie sa se schimbe, mai ales dupa ce economia va reveni pe crestere. Sper ca Guvernul isi va orienta investitiile catre proiecte de infrastructura si pe alte proiecte care sa atraga si sa tina investitorii in tara.

Principalele importuri ale Romaniei din SUA in 2009

Principalele importuri ale Romaniei din SUA in 2009

Foto: Hotnews

Reporter: Ce ar trebui sa faca guvernul in continuare pentru a stimula cresterea economica?

Blair LaBarge: Sunt o multime de lucruri de facut. De exemplu, la nivel legislativ, guvernul discuta cu asociatiile de afaceri si cu sindicatele pentru a impune o serie de reforme ale codului muncii. Este o problema dificila din punct de vedere politic, si inteleg ca guvernul trebuie sa gaseasca un echilibru intre protejarea drepturilor angajatilor si oferirea de motivatii companiilor pentru a face mai multe angajari. Perceptia la nivelul comunitatii de afaceri, mai ales in randul investitorilor straini, la nivelul Camerei de Comert Americane, a FIC (Foreign Investor Council / Consiliul Investitorilor Straini, n.r.), este ca la ora actuala codul muncii este dezechilibrat in favoarea angajatilor si face dificila ajustarea numarului angajatilor in functie de conditiile de pe piata.

Cred ca guvernul ar trebui sa echilibreze legislatia si sa ia in considerare sugestiile investitorilor straini. Un alt exemplu: anul trecut a fost promulgata legea Parteneriatului Public-Privat (PPP). Acesta este un instrument deosebit de util in sectoare cum ar fi energia, unde statul are un rol dominant. Daca acest sector va creste, va avea nevoie de participarea mediului privat. Am fost usor dezamagiti ca legislatia nu este pe atat de buna, pe cat am fi sperat.

De exemplu, permite autoritatilor locale sa isi selecteze parteneri pentru anumite proiecte, practic atribuind contracte fara nici un fel de competitie, ceea ce eu cred ca are potentialul de a genera multe probleme daca situatia nu este monitorizata atent. Cred ca legislatia ar putea fi, totusi, modificata. Toata lumea spera ca guvernul va putea sa reduca taxele, sa reduca TVA-ul, dar acest lucru nu se va intampla, cel putin nu pe moment, din motive de stabilitate fiscala, din cate stiu de la reprezentantii FMI.

Exista si alte metode pentru a imbunatati sistemul de taxe: guvernul poate sa introduca un sistem mai bun de colectare a taxelor, mai ales in ceea ce-i priveste pe cei care fac evaziune fiscala. Investitorii corporativi, mai ales companiile americane, isi platesc taxele, inainteaza toate documentele necesare. Accentul ar trebui pus pe acele sectoare ale economiei unde se comit ilegalitati si nu pe sectoare care nu au probleme. Toate aceste lucruri ar fi de ajutor.

Evolutia investitiilor americane directe in Romania intre 2003-2009

Evolutia investitiilor americane directe in Romania intre 2003-2009

Foto: Hotnews

Reporter: Care este prognoza dvs. pentru economia romana in 2011?

Blair LaBarge: Sunt relativ optimist, cred ca acesta este anul cand Romania va reveni pe crestere, dar cred ca recuperarea va fi lenta si foarte modesta, cel putin la inceput. FMI-ul prevede o crestere de 1,5%, dar ar putea sa fie situata si la 0,5 procente, si la 2 procente. Recuperarea va fi treptata, dar in anul viitor si anul de dupa, mai ales daca guvernul va profita de perioada de dinainte de alegerile parlamentare pentru a implementa si alte reforme, cred ca exista potentialul de a reveni la o crestere sanatoasa, poate nu de 7-8%, dar de 4-5%.

Reporter: Care a fost evolutia schimburilor comerciale dintre Romania si SUA in 2010, dupa ce in 2009 ele au scazut pana la nivelul anului 2002?

Blair LaBarge: A existat o scadere uriasa a nivelului schimburilor comerciale, dar cred ca aceste cifre incep sa isi revina. Cred ca este important sa notam ca, la ora actuala, SUA inregistreaza un mic deficit comercial fata de Romania - importam ceva mai multe produse romanesti decat exportam catre Romania. In ceea ce priveste categoriile de produse care fac obiectul schimburilor, a existat o schimbare treptata de-a lungul timpului, de la produse agricole la masini industriale, unelte, bunuri industriale, in ambele sensuri. Comertul incepe sa isi revina, dar este important sa notam ca schimburile vizeaza mai ales bunuri cu valoare adaugata mare.

Reporter: Dincolo de o colectare mai buna a taxelor, ce ar trebui sa mai faca guvernul in domeniul fiscal pentru a imbunatati situatia curenta?

Blair LaBarge: Exista multe discutii despre mentinerea impozitului unic sau trecerea la un sistem de taxare progresiv. Nu stiu daca acest lucru trebuie sa se schimbe, dar multe tari folosesc o politica fiscala de taxare progresiva pentru a stabili impozitele pentru companii, si nu pentru angajati. Apoi, cred ca procesul platii taxelor este impovarator in Romania. Exista o birocratie foarte mare, un numar foarte mare de taxe diferite, sunt necesare foarte multe acte; pentru o companie mare, care are mii de angajati, doar birocratia necesara pentru a respecta taxele este enorma. Este nevoie de multi avocati, de multi contabili si cred ca, chiar comparativ cu alte tari europene, este o povara administrativa foarte grea pentru companii, lucru care le costa foarte multi bani.

Guvernul poate ajuta companiile sa economiseasca foarte multi bani simplificand procesul de plata, chiar cu mentinerea ratelor curente de taxare. Ar fi mai usor pentru companii sa isi plateasca taxele. S-ar putea apela la sisteme electronice de depunere a declaratiilor si de plata, care fac nu doar aplicarea taxelor mult mai simpla, dar permit si un control mult mai riguros. Astfel, ar fi mult mai usor pentru companii sa faca afaceri in Romania.