Majoritatea clientilor de private banking din Romania sunt antreprenori de prima generatie, rareori de a doua generatie, potrivit lui Gordian Gudenus, partener in cadrul Bank Gutmann, care are incepand de anul trecut si un birou la Bucuresti. Totodata, exista clienti de origine romana si in America Latina, "persoane care au emigrat din Romania si li s-au restituit proprietati confiscate".

Una din particularitatile bancii este ca nu accepta printre clienti politicieni sau persoane care au fost implicate in scandaluri. "Daca esti implicat in politica esti implicat in scandaluri chiar daca esti foarte curat, de aceea evitam sa lucram cu politicieni activi. Nu acceptam sa lucram cu nimeni care a fost implicat in scandaluri. Aceasta este o politica pe care o aplicam peste tot, nu doar in Romania", a spus Gudenus.

Pentru a beneficia de serviciile de private banking oferite de Bank Gutmann clientii trebuie sa aiba o situatie financiara solida, cu lichiditati de cel putin un milion de euro.

Intrebat cum administreaza banii clientilor, Gordian Gudenus a aratat ca expertii bancii fac plasamente la nivel global, "conform profilului si riscului pe care si-l asuma fiecare client". El a explicat ca banca investeste si in Romania "din cand in cand, insa prefera pietele mari pentru ca sunt mai lichide".

Dupa primul an de activitate pe piata locala, Bank Gutmann are aproape 50 de clienti in Romania, a precizat Gudenus, fara a dezvalui care este valoarea activelor administrate pentru clientii romani. El a spus insa ca, in total, banca are putin sub 2.000 de clienti si administreaza active in valoare de 12-13 miliarde de euro.

"Pot sa spun ca perioada de criza ne-a ajutat. Inainte de criza aveam active de noua miliarde de euro, iar dupa criza am ajuns la un volum de active administrate de aproape 13 miliarde de euro", a precizat bancherul.

Bank Gutmann este cea mai mare banca austriaca specializata in private banking si are, incepand de anul trecut, si un birou la Bucuresti, unde are trei angajati. De asemenea, banca are o echipa romaneasca la sediul central din Viena, iar unul dintre partenerii firmei, Ilinca von Derenthall, este nascut in Romania. Banca activeaza pe pietele din Austria, Ungaria, Romania, CSI, Germania, Cehia, Slovacia, Bulgaria si America Latina.

Bank Gutmann a fost fondata in 1922 si este detinuta in proportie de 80% de familia austriaca Kahane, restul actiunilor revenind celor 10 parteneri.