Romania va fi promovata din punctul de vedere al turismului printr-un mega-plan (fireste) national de marketing, spune ministrul Udrea. “România va avea prima oară un plan de promovare profesionist, cu obiective clare, va ştii cui, când, către cine se adresează. Obiectivele noului plan de marketing strategic sunt măsurabile. Acest plan ne indică faptul că este nevoie de mai multă promovare pe Internet. Acest lucru nu a fost făcut până acum”, ne mai spune ministrul. Cine sunt insa turistii care ne viziteaza si unde se cazeaza ei? O analiza in baza datelor oficiale.

  • Strainii prefera muntele, romanii prefera marea

Pentru strainii care vin la hotelurile romanesti, principala destinatie este Bucurestiul. Urmeaza Transilvania si zona de sud-est. Pentru cei care prefera pensiunile agroturistice, destinatiile sunt Transilvania si Moldova. Ca tara de provenienta, maghiarii constituie cel mai numeros grup de turisti, urmat de moldoveni, ucraineni si

turisti dupa tara de provenienta

turisti dupa tara de provenienta

Foto: Hotnews

bulgari. Potrivit datelor raportate oficial, in 2009 am fost vizitati de un cetatean din Luxemburg, de un maltez si de patru egipteni. Acestia se afla la celalalt capat al listei de straini veniti la noi in scop turistic.

E foarte bine ca incercam un marketing agresiv pe Internet, dar e de vazut care va fi strategia de lucru. Cum ii vom determina pe straini sa vina in numar mai mare in Moldova sau in zona Branului. Pentru ca in zona de agroturism, acestea sunt cele mai vizate.

In privinta diferentelor dintre romani si straini, o prima constatare este ca romanii prefera de departe marea si Delta, in vreme ce strainii par a fi mai atrasi de munte. Aici avem doua scenarii. Sau incercam sa le oferim alte ocazii in zona de sud-est pentru a "muta" fluxul si incolo (cu

top turisti straini

top turisti straini

Foto: Hotnews

toate avantajele economice care decurg pentru comertul si economia locala), ori incercam sa marim numarul celor care vin la munte. Mai e si varianta de a combina cele doua strategii, dar asta ar presupune costuri mai mari decat putem acum duce.

  • Cei mai multi turisti sunt vecinii: maghiarii, bulgarii, moldovenii

In privinta strainilor care vin la hotelurile romanesti, mai obervam o mutatie. Din toamna lui 2007, Transilvania ia "fata" marii, mai exact zona Brasovului si Clujului. Oltenia ramane in coada interesului turistic, desi acolo sunt suficiente resurse etno care sa atraga excursionistii straini.

Mai e de gandit in tot proiectul ministrului Udrea inca ceva. Pe cine vrem sa atragem? Turisti din China sau din Elvetia? Middle income sau premium? Un turism de calitate, adresat celor cu bani, presupune infrastructura. Ori, pana si in marile statiuni de pe Valea Prahovei, sunt zone in care nici cu bicicleta nu poti ajunge. Exagerez, admit.

  • Avem sosele proasta si incasam foarte putin de la turistii straini

In materie de turismul "bucolic" orientat catre pensiuni, diferenta dintre Transilvania si Moldova e uriasa. In

pensiuni agroturistice, straini

pensiuni agroturistice, straini

Foto: Hotnews

favoarea primeia, desigur. Poate e ceva de facut si in aceasta directie. Cel mai slab judet care a gazduit straini este Giurgiu. In Giurgiu e de pilda localitatea Comana, unde se afla o manastire ctitorită de Vlad Ţepeş în anul 1461. Dracula, vampiri, turisti, mistere samd...? Se poate? La respectiva manastire se află mormintele domitorilor Radu Şerban şi Nicolae Pătraşcu, fiul lui Mihai Viteazul, precum şi ale familiei Cantacuzino.

Tot slab vizitat e si Teleormanul. Prin zona sunt niste cetati care intr-adevar ar putea fi mai bine promovate. Dar numai cu promovarea nu rezolvi intreaga problema. E nevoie de infrastructura si de niste obiective clare, nu numai ambitii frumos exprimate.

Ar mai fi de discutat despre Romania ca tara care "se bate" pentru turisti cu tatele din jur. Din pacate, nu suntem intr-o potura favorabila. Avem sosele mai proaste, incasam bani mult mai putini dect alti vecini si nici perspectivele nu se arata a fi bune. Despre cat de bune ne sunt soselele, intre tarile din jur suntem pe ultimul loc. Potrivit metodologiei de calcul a Bancii Mondiale, care noteaza calitatea infrastructurii pornind de la 1-cea mai slaba posibil si pana la 7-cea mai buna, Romania are nota

calitatea infrastructurii

calitatea infrastructurii

Foto: Banca Mondiala

3. Foarte aproape de 1, cu alte cuvinte.

In materie de venituri obtinute din turismul strain, iar stam prost. Drept e ca la Banca Mondiala ajung raportarile privind turismul fiscalizat, dar marja de raportare incorecta este redusa, dat fiind faptul ca strainii se cazeaza la hoteluri care de regula dau chitante si sunt ok din punct de vedere al raportarilor.

Sosirile înregistrate în structurile de primire turistică în luna decembrie 2010 au însumat 387,8 mii persoane, în creştere cu 8,9% faţă de cele din luna decembrie 2009, ne confirma si INS. Sosirile turiştilor români în structurile de primire turistică cu funcţiuni de cazare au reprezentat în luna

cazari pe tip de confort

cazari pe tip de confort

Foto: Hotnews

decembrie 2010 81,7% din numărul total de sosiri, în timp ce turiştii străini au reprezentat 18,3% din numărul total de sosiri, ponderi apropiate de cele din luna decembrie 2009.

  • INS confirma ca turismul a crescut cu 0,4% in decembrie. Efectul de baza sa fie?

Sosirile în hoteluri deţin în luna decembrie 2010 o pondere de 73,8% din totalul sosirilor în structurile de primire turistică cu funcţiuni de cazare. Faţă de luna decembrie 2009, sosirile în hoteluri în luna decembrie 2010, sunt în creştere cu 9,4%. Înnoptările înregistrate în structurile de primire turistică în luna decembrie 2010 au însumat 891,1 mii, în creştere cu 7,1% faţă de cele din luna decembrie 2009.

Indicele de utilizare netă a locurilor de cazare în luna decembrie 2010 a fost de 18,6% pe total structuri de cazare turistică, în creştere cu 0,4 puncte procentuale faţă de luna decembrie 2009. Indici mai mari de utilizare a locurilor de cazare în luna decembrie 2010 s-au înregistrat la hoteluri (21,1%) şi la bungalouri (16,7%).

venituri din turismul strain

venituri din turismul strain

Foto: Banca Mondiala

Sosirile vizitatorilor străini în România, înregistrate la punctele de frontieră, au fost în luna decembrie 2010 de 532,1 mii, în scădere cu 6,4% faţă de luna decembrie 2009. Majoritatea

top turisti straini

top turisti straini

Foto: Hotnews

vizitatorilor străini provine din ţări situate în Europa (95,5%). Din statele Uniunii Europene s-au înregistrat 57,5% din totalul sosirilor vizitatorilor străini în România. Dintre statele Uniunii Europene cele mai multe sosiri s-au înregistrat din Ungaria (39,3%), Bulgaria (20,6%), Italia (9,0%), Germania (8,7%), Austria (4,2%), şi Polonia (3,2%).

Transportul naval a înregistrat în luna decembrie 2010, comparativ cu luna corespunzătoare a anului precedent, cea mai mare creştere (208,2,%).

In concluzie, lucrurile pot sta intr-adevar frumos pentru turismul romanesc. Totul e sa stii sa iti astepti oaspetii cu sosele bune si servicii de calitate, ca de paine si sare nu duc lipsa.