- Strainii prefera muntele, romanii prefera marea
E foarte bine ca incercam un marketing agresiv pe Internet, dar e de vazut care va fi strategia de lucru. Cum ii vom determina pe straini sa vina in numar mai mare in Moldova sau in zona Branului. Pentru ca in zona de agroturism, acestea sunt cele mai vizate.
In privinta diferentelor dintre romani si straini, o prima constatare este ca romanii prefera de departe marea si Delta, in vreme ce strainii par a fi mai atrasi de munte. Aici avem doua scenarii. Sau incercam sa le oferim alte ocazii in zona de sud-est pentru a "muta" fluxul si incolo (cu toate avantajele economice care decurg pentru comertul si economia locala), ori incercam sa marim numarul celor care vin la munte. Mai e si varianta de a combina cele doua strategii, dar asta ar presupune costuri mai mari decat putem acum duce.
- Cei mai multi turisti sunt vecinii: maghiarii, bulgarii, moldovenii
In privinta strainilor care vin la hotelurile romanesti, mai obervam o mutatie. Din toamna lui 2007, Transilvania ia "fata" marii, mai exact zona Brasovului si Clujului. Oltenia ramane in coada interesului turistic, desi acolo sunt suficiente resurse etno care sa atraga excursionistii straini.
Mai e de gandit in tot proiectul ministrului Udrea inca ceva. Pe cine vrem sa atragem? Turisti din China sau din Elvetia? Middle income sau premium? Un turism de calitate, adresat celor cu bani, presupune infrastructura. Ori, pana si in marile statiuni de pe Valea Prahovei, sunt zone in care nici cu bicicleta nu poti ajunge. Exagerez, admit.
- Avem sosele proasta si incasam foarte putin de la turistii straini
Tot slab vizitat e si Teleormanul. Prin zona sunt niste cetati care intr-adevar ar putea fi mai bine promovate. Dar numai cu promovarea nu rezolvi intreaga problema. E nevoie de infrastructura si de niste obiective clare, nu numai ambitii frumos exprimate.
Ar mai fi de discutat despre Romania ca tara care "se bate" pentru turisti cu tatele din jur. Din pacate, nu suntem intr-o potura favorabila. Avem sosele mai proaste, incasam bani mult mai putini dect alti vecini si nici perspectivele nu se arata a fi bune. Despre cat de bune ne sunt soselele, intre tarile din jur suntem pe ultimul loc. Potrivit metodologiei de calcul a Bancii Mondiale, care noteaza calitatea infrastructurii pornind de la 1-cea mai slaba posibil si pana la 7-cea mai buna, Romania are nota 3. Foarte aproape de 1, cu alte cuvinte.
In materie de venituri obtinute din turismul strain, iar stam prost. Drept e ca la Banca Mondiala ajung raportarile privind turismul fiscalizat, dar marja de raportare incorecta este redusa, dat fiind faptul ca strainii se cazeaza la hoteluri care de regula dau chitante si sunt ok din punct de vedere al raportarilor.
Sosirile înregistrate în structurile de primire turistică în luna decembrie 2010 au însumat 387,8 mii persoane, în creştere cu 8,9% faţă de cele din luna decembrie 2009, ne confirma si INS. Sosirile turiştilor români în structurile de primire turistică cu funcţiuni de cazare au reprezentat în luna decembrie 2010 81,7% din numărul total de sosiri, în timp ce turiştii străini au reprezentat 18,3% din numărul total de sosiri, ponderi apropiate de cele din luna decembrie 2009.
- INS confirma ca turismul a crescut cu 0,4% in decembrie. Efectul de baza sa fie?
Indicele de utilizare netă a locurilor de cazare în luna decembrie 2010 a fost de 18,6% pe total structuri de cazare turistică, în creştere cu 0,4 puncte procentuale faţă de luna decembrie 2009. Indici mai mari de utilizare a locurilor de cazare în luna decembrie 2010 s-au înregistrat la hoteluri (21,1%) şi la bungalouri (16,7%). Sosirile vizitatorilor străini în România, înregistrate la punctele de frontieră, au fost în luna decembrie 2010 de 532,1 mii, în scădere cu 6,4% faţă de luna decembrie 2009. Majoritatea vizitatorilor străini provine din ţări situate în Europa (95,5%). Din statele Uniunii Europene s-au înregistrat 57,5% din totalul sosirilor vizitatorilor străini în România. Dintre statele Uniunii Europene cele mai multe sosiri s-au înregistrat din Ungaria (39,3%), Bulgaria (20,6%), Italia (9,0%), Germania (8,7%), Austria (4,2%), şi Polonia (3,2%).
Transportul naval a înregistrat în luna decembrie 2010, comparativ cu luna corespunzătoare a anului precedent, cea mai mare creştere (208,2,%).
In concluzie, lucrurile pot sta intr-adevar frumos pentru turismul romanesc. Totul e sa stii sa iti astepti oaspetii cu sosele bune si servicii de calitate, ca de paine si sare nu duc lipsa.
Cifrele includ si turistii -soferi de camioane- care tranziteaza tara?
O mare parte din pietrele cetatii au fost furate si transforamte in case pentru localnici.
Restul, este ingropat in buruieni.
Fara sa-i jignesc pe moldoveni, stau sa ma gandesc ce procent din populatie are acces la Internet si in ce masura informatia de acolo va constitui si motivul pentru care vor sa vina in Romania.
Dar nemtii de ce prefera Bulgaria si nu raman in statiunile noastre?A, au o promovare agresiva pe Internet bulgarii si nu calitatea serviciilor si infrastructura conteaza!
Dna Udrea, care se pricepe la toate, ar fi bine, de data asta , ca sa nu cada in penibil, ca un alt coleg de partid, care se vrea reformator, dar nu stie macro-economie, adica Dl Boc, Dna Udrea ar fi indicat sa angajeze si specialisti in turism si marketing (sunt unii mai papagali, carora le place sa-si piarda tineretile prin facultati).Asta pentru ca, nu tot ce zboara, se mananca!
In prima poza avem de aface cu tari din America Latina si Asia...
in schimb, dl Apostu vrea sa ofere din belsug informatie turistica in franceza pt ca noi suntem tara francofona, fara a tine cont ca turistii vorbitori de franceza care ajung in Cluj sunt de vreo 15 ori mai putin numerosi decât vorbitorii de maghiara si fara a tine cont ca la Cluj se gasesc mai multi translatori din româna in maghiara decât traducatori din româna in franceza.
am o intrebare si pt dna Udrea: daca turistii din Ungaria sunt cei mai numerosi, cum se face ca cea mai proasta infrastructura din România se afla tocmai in Tinutul Secuiesc si in celelalte zonele ardelene locuite majoritar de unguri (gen Kalotaszeg, Satmar etc)?
Mai stii, poate votantii lor n-au nevoie de drumuri...s-ar "hrani numai cu cultura". Suna cinic dar asta e realitatea.
* ministerul dezvoltarii (care ia banii de la judetul X pentru a-i distribui altui judet, care face strategii nationale etc)
* ministerul transporturilor (care face ca ministerul de mai sus)
* administratia locala (in care nu lucreaza doar mambri UDMR si care nu e sub control politic UDMR in toate zonele ardelene locuite de maghiari)
problema rezida in faptul ca in structurile administrative mai sus mentionate lucreaza oameni care gândesc ca "matale", care vorbesc ca "matale", care nu ne inteleg pe noi, cei ce suntem obisnuiti sa auzim 2-3 limbi pe strada pe care am copilarit si pe care traim.
problema e simpla si se pune in felul urmator: in structurile statului român, la varii niveluri, exista indivizi care-si spun "de ce sa dau io bani ungurilor sa-si renoveze un drum / o biserica fortificata? mai bine sa le dau lor putin sau nimic si sa dau mai multi bani in Teleorman sau intr-o zona cu sate pur românesti".
datorita acestor indivizi care sunt majoritari in administratia noastra, zonele cu cel mai mare potential turistic pentru turistii straini sunt constant subfinantate.
cine pierde? pierdem noi toti pentru ca nedirijând banii inspre zonele care ne pot aduce profit, nu castigam nimic. asta se numeste a-ti fura caciula.
De unde anume stii cate limbi sunt eu obisnuit sa aud pe strada unde locuiesc? Dar cand nu mai ai argumente rationale, aerele de superioritate si aruncatul cu noroi sunt intodeauna o solutie la indemana.
Stati linistit cunosc politica UDMR si la nivel local si la nivel central.
Este vorba de 1 MIE (deci o mie)
ar trebui sa corecteze
Poate doar la hotnews si poate doar in primul paragraf, ca sa faca domnii de aici, ca de obicei, impresie buna :)
sa nu uitam ca inainte de '89 vesticii erau o raritate pe meleagurile mioritice (in general ajungeau doar pe litoral, unde erau usor supravegheati). unii dintre vesticii care acum ne viziteaza mai mult sau mai putin frecvent au ajuns prima data aici ca voluntari (iti mai amintesti de convoaiele cu ajutoare umanitare care veneau in '90-'95?), apoi s-au intors cu familie / prieteni ca turisti.
daca la noi ajung putini turisti vestici e pentru ca majoritatea vesticilor stiu despre România doar de la tv unde in urma cu 15 ani vedeau frecvent documentare despre orfelinate / copiii strazii, iar in prezent vad destul de des stiri despre bandele de români care sperie vestul. pe de alta parte, daca strainul are curiozitate sa caute info despre ro pe net, nu gaseste mai nimic - e incredibil cat de putina informatie relevanta (si nu ma refer la povesti cu daci si cu romani) se gaseste pe net in alte limbi decat româna.
Tot Occidentul e impinzit cu semne, ideograme, scheme, mesaje in engleza- astfel incit orice om sa fie capabil sa se descurce, chiar daca nu cunoaste limba locului.
Noi sintem fuduli, ne certam pe tablite bilingve, in loc sa umplem tara de inscriptii in cinspe limbi, semnale etc. sa fie usor oricarui strain. Noi nici nu ne gindim sa facem promovare in maghiara (tara din care provin cei mai multi turisti straini, da?), ca deh...ne iau aia Ardealul, daca facem pliante si site-uri in limba lor...
In plus, d-na Udrea ar trebui sa completeze o data formularele alea securiste de la receptia oricarui hotel, ca sa isi dea seama ce crede orice turist strain cazat in Romania. "Nationalitate", "Cetatenie", "Domiciliu", "Scopul vizitei"- d-na Udrea! Sa pui un cetatean dintr-o tara libera sa isi declare scopul vizitei la receptia hotelului?! Ba il mai si verifica personalul sa nu fi furat prosopul si telecomanda!!!
Ne mai miram ca fug turistii straini de noi.
A ajuns Mamaia Kebabistan . Deunde se intelege ca romanii au ca mancare nationala kebabul
2011: Visit Romania?!
http://www.britishpathe.com/record.php?id=1798
Prima oara!
Realitatea este cu totul alta : Intrati pe site-ul INS sa verificati.
Ce scrie HOTNEWS:
Înnoptările înregistrate în structurile de primire turistică în luna decembrie 2010 au însumat 891,1 mii, în creştere cu 7,1% faţă de cele din luna decembrie 2009.
Ce scrie INS:"În anul 2010, comparativ cu anul 2009, atât sosirile, cât şi înnoptările în structurile de primire turistică cu funcţiuni de cazare, au înregistrat scăderi cu 0,7% respectiv, cu 7,1 %."
In primul rand multumim pentru atentia cu care ne cititi. Voiam doar sa precizez ca prima fraza citata de Dvs se refera la decembrie 2010/dec 2009. A doua se refera la intreg anul 2010.
Evolutiile sunt uneori diferite luna/luna fata de an/an.
Multumesc pentru intelegere
Dan Popa