Fondul European de Investitii (FEI) a incheiat acorduri de garantare cu Banca Comerciala Romana si Raiffeisen Bank, care le vor permite celor doua banci sa acorde intreprinderilor mici si mijlocii imprumuturi in valoare de pana la 315 milioane de euro, se arata intr-un comunicat al institutiilor. Acordurile de garantare incheiate cu cele doua banci fac parte din initiativa JEREMIE, care are ca obiectiv imbunatatirea accesului la finantare pentru IMM-urile din Uniunea Europeana.

Astfel, timp de doi ani, BCR si Raiffeisen Bank vor oferi finantari in conditii preferentiale intreprinderilor mici si mijlocii romanesti care doresc sa investeasca sau sa isi extinda afacerile, scadenta imprumuturilor fiind de pana la sase ani.

Aceste doua acorduri sunt rezultatul "apelului pentru expresii de interes" lansat in 2010, care a beneficiat de un interes crescut din partea intermediarilor financiari care opereaza in Romania. "FEI a verificat si a evaluat in mod aprofundat expresiile de interes primite, pentru a selecta cei mai buni solicitanti, pe baza criteriilor prestabilite si utilizand expertiza sa de peste 15 ani in acordarea de garantii institutiilor financiare din intreaga Europa", se mai arata in comunicat.

JEREMIE este o initiativa comuna a directiei generale politici regionale a Comisiei Europene si a grupului Bancii Europene de Investitii, din care face parte Fondul European de Investitii, care are ca obiectiv imbunatatirea accesului la finantare pentru IMM-urile din Uniunea Europeana, in cadrul perioadei de programare a Fondurilor Structurale 2007-2013. JEREMIE permite statelor membre si regiunilor sa dedice resurse nationale si din fondurile structurale pentru a crea fonduri de participare care sa poata finanta IMM-uri intr-un mod flexibil. Noua initiativa urmareste dezvoltarea si incurajarea antreprenoriatului in Uniunea Europeana, in scopul indeplinirii obiectivelor Agendei Lisabona, in acelasi timp ducand la o utilizare mai eficienta a fondurilor structurale.

In acest moment, FEI administreaza la nivelul Uniunii Europene 8 fonduri de participare JEREMIE nationale si 3 regionale.

In Romania, Fondul de Participare JEREMIE este finantat din Fondul European pentru Dezvoltare Regionala, in cadrul Programului Operational Sectorial "Cresterea Competitivitatii Economice", Axa Prioritara 1 „Un sistem de productie inovativ si eco-eficient", Domeniul Major de Interventie 1.2. „Acces la finantare pentru IMM-uri".