Asculta Jurnalul Economic Radio France Internationale - HotNews.ro

Descarca fisierul audio in format MP3

Romania, pe primul loc in UE in functie de ritmul de crestere a activitatii din constructii in luna decembrie

Romania a ocupat in luna decembrie primul loc in Uniunea Europeana in functie de ritmul de crestere a activitatii din constructii, de 17,6% comparativ cu luna noiembrie, potrivit Eurostat. La nivelul blocului comunitar, activitatea in constructii a scazut cu 3,1% in decembrie, iar in zona euro cu 1,8%.

Romania este urmata in acest top de Slovenia (5,3%), Suedia (1,2%) si Polonia (1,1%), in vreme ce in Germania (-24,1%), Marea Britanie (-15,2%) si Cehia (-13,3%) s-au inregistrat cele mai importante scaderi.

Comparativ cu luna decembrie 2009, activitatea in constructii s-a diminuat cu 1,9%, in conditiile in care in zona euro s-a inregistrat o scadere de 12%, iar la nivelul UE27 de 8%. Cele mai mari scaderi au fost consemnate in Germania (23,6%), Spania (19,8%) si Cehia (15,6%), cresteri fiind inregistrate doar in Suedia (10,8%), Polonia (10,7%) si Slovacia (0,5%).

Eurostat a prezentat date pentru luna decembrie doar pentru 13 state.

Rockefeller Group vrea sa investeasca peste 100 milioane euro in piata imobiliara din regiune, inclusiv in Romania

Europa Capital, membra a grupului american Rockefeller Group, intentioneaza sa investeasca peste 100 milioane de euro in sectorul imobiliar din regiune, vizand inclusiv piata din Romania, potrivit Novinite. Fondul de private equity, ce vizeaza in special piata de real estate, a achizitionat deja un parc comercial in Plovdiv, al doilea oras ca marime din Bulgaria, valoarea tranzactiei fiind de 20 milioane de euro.

Compania si-a aratat interesul pentru piata din regiune inca din 2007, insa venirea crizei i-a determinat pe reprezentantii grupului sa isi amane planurile.

Europa Capital este un manager de fonduri de private equity care administreaza active in valoare de peste doua miliarde de euro. Compania a dezvoltat sase fonduri care au investit peste sase miliarde de euro in 17 tari europene din 1995 si pana in prezent.

Rockefeller, companie infiintata in 1928 de John D. Rockefeller pentru dezvoltarea centrului cu acelasi nume in Manhattan, a cumparat 75% din actiunile acestui fond la sfarsitul anului trecut, astfel fiind creat un grup ce administreaza active in valoare de 20 miliarde de dolari. In prezent, Rockefeller Group este detinut de grupul japonez Mitsubishi Estate.

Honda recheama pe plan mondial 700.000 de masini pentru posibile probleme la motor

Honda recheama aproape 700.000 de masini pe plan mondial pentru posibile defecte la unele piese de motor care il pot impiedica sa functioneze normal, scrie AFP. Europa nu pare insa sa fie afectata, marea majoritate a masinilor vizate fiind in Asia.

Modelele afectate sunt MPV-ul Freed, masina de oras City si modelul de clasa mica Fit, vandut in Europa sub numele de Jazz. Recall-ul a fost generat de un resort plasat in mod impropriu intr-o mica nisa din motor, iar in unele cazuri izolate acesta s-ar putea opri brusc.

Nu au existat accidente, insa 72 de persoane au facut plangere in Japonia, iar 29 in alte tari. Rechemarea include 167.000 de masini din Japonia, 156.000 din China, 233.000 in alte tari asiatice si 122.000 din America de Nord.

Honda a mai facut un recall masiv in decembrie, 1,36 milioane de masini Fit, pentru posibile probleme la faruri.