Robert Zoellick, presedintele Bancii Mondiale, a cerut vineri marilor economii sa modernizeze sistemul monetar mondial pentru a putea functiona cu multiple valute principale, potrivit Reuters.

Intr-un editorial aparut in Financial Times, Zoellick arata ca moneda Chinei ar trebui sa aiba un rol mai mare intr-un sistem restructurat, aceste declaratii fiind similare cu cele facute saptamana trecuta de seful FMI, Dominique Strauss-Kahn.

Mai multi oficiali sprijina in principiu ideea ca yuanul sa devina parte a DST (drepturi speciale de tragere), un cos de valute administrat de FMI, insa acest lucru este improbabil daca nu va deveni pe deplin convertibil.

"Dolarul american va ramane moneda de rezerva predominanta, dar in timp economia mondiala va trebui sa gestioneze un sistem de multiple valute principale. Avem nevoie de o modernizare multilaterala pentru a ne orienta catre un nou sistem monetar", arata Zoellick.

El a adaugat ca in timp si alte valute importante ar putea intra in componenta DST, iar FMI ar trebui sa actioneze ca arbitru "capabil sa semnalizeze caracterul adecvat al politicilor externe, insa fara sa impuna sanctiuni, pentru a sprijini o economie mondiala solida.

SDR (drepturi speciale de tragere) este instrument financiar creat de FMI in 1969, ca supliment la rezervele oficiale deja existente ale tarilor membre. Reprezinta o unitate de cont a FMI a carui valoare este calculata zilnic, pe baza unei medii ponderate a principalelor valute a lumii (dolar, lira sterlina, yen japonez si euro).

DST este un instrument financiar creat de FMI in 1969, ca supliment la rezervele oficiale ale tarilor membre. Acest instrument este calculat zilnic pe baza unei medii ponderate a principalelor valute din lume: euro, yen japonez, lira sterlina si dolarul american.