Cea mai mare banca din Grecia, National Bank of Greece, a anuntat vineri ca a lansat o "oferta amiabila de preluare" a Alpha Bank, dupa ce autoritatile au incurajat bancile sa fuzioneze pentru a face fata mai bine recesiunii si crizei datoriilor, potrivit AFP.

"National Bank of Greece confirma ca trimis o propunere de fuziune catre Alpha Bank. NBG si Alpha au semnat la data de 3 februarie un acord pentru negocieri exclusive si confidentiale si managementul celor doua banci au discutat termenii propunerii", a anuntat NBG, precizand ca oferta a fost facuta pe data de 18 ianuarie.

Conform informatiilor publicate vineri, National Bank of Greece va oferi opt noi actiuni proprii pentru 11 actiuni Alpha Bank, iar Bloombergarata ca valoarea tranzactiei s-ar ridica la aproximativ 2,9 miliarde de euro.

"'Propunerea de fuziune va da nastere celei mai mari banci din Grecia, care credem ca va fi esentiala in sprijinirea revenirii economiei grecesti. Aceasta fuziune este un pas important in concentrarea si intarirea sistemului bancar in actualul mediu economic", a declarat Vassilis Rapanos, presedintele NBG, care a precizat ca asteapta un raspuns pozitiv din partea conducerii Alpha Bank.

"Finalizarea fuziunii depinde de aprobarile finale ale organismelor competente din cele doua banci si a autoritatilor de reglementare", a mai spus el.

Acest anunt a venit la cateva minute dupa suspendarea actiunilor celor doua banci de la tranzactionare pe Bursa din Atena, pe fondul zvonurilor cu privire la fuziune. In momentul suspendarii, actiunile NBG erau in crestere cu 2,14%, iar ale Alpha Bank cu 6,32%.

Cele doua banci sunt prezente si pe piata din Romania. National Bank of Greece este prezent pe piata locala din 2003, cand a cumparat pachetul majoritar la Banca Romaneasca, iar Alpha Bank are o subsidiara in Romania.

Update: Alpha Bank a respins propunerea de fuziune lansata de Banca Nationala a Greciei, argumentand ca oferta nu este rentabila pentru actionarii sai, relateaza AFP.