Perceptia analistilor financiari privind evolutia economiei Romaniei in urmatoarele sase luni s-a imbunatatit in februarie, tara noastra fiind pe locul al patrulea in Europa Centrala si de Est (ECE) in privinta perspectivelor, potrivit unui sondaj efectuat de Zentrum fur Europaische Wirtschaftsforschung (ZEW) si grupul austriac Erste, citat de Mediafax.

Indicele ZEW privind asteptarile analistilor pentru economia Romaniei a crescut cu 3,6 puncte, la 33,4 puncte.

Pentru Europa Centrala si de Est, indicele a castigat 8,3 puncte, avansand la 24,5 puncte.

Romania a fost devansata de Croatia, Cehia si Polonia, pentru care perceptia expertilor s-a imbunatatit usor, la 41 de puncte, 37,3 puncte si 37,5 puncte.

In urma Romaniei s-au plasat Austria, cu 29 puncte (-19,6), Ungaria, cu 32,5 puncte (+11,1), Slovacia cu 31,6 puncte (+6) si Turcia cu 24,5 puncte (-8,8).

In timp ce expertii sunt optimisti in privinta perspectivelor economiei romanesti pentru un orizont de sase luni, perceptia privind situatia actuala s-a imbunatatit cu 12,2 puncte, dar ramane negativa si printre cele mai slabe din regiune, cu un scor de -37,8 puncte.

Romania este pe penultimul loc in ECE in privinta situatiei curente, ultima clasata fiind Ungaria, cu -38 puncte.

La nivelul ECE, indicele situatiei economice curente a scazut cu 1,6 puncte, la 18,4 puncte.

Pe langa Ungaria si Romania, doar Croatia mai este evaluata negativ, la -15,4 de puncte, dupa o imbunatatire de 9,7 puncte fata de luna trecuta. In cea mai buna stare se gaseste economia Poloniei, cu 45 de puncte.

Sondajul, la care au participat 80 de experti financiari, include din Europa Centrala si de Est Austria, Cehia, Croatia, Ungaria, Polonia, Romania, Slovacia si Turcia.