Sa luam un indicator. De pilda, cost-to-income ratio. Costurile operationale raportate la venituri. Si sa comparam mere cu mere si pe urma pere cu pere. La mere, adica la bancile noastre, stam mediu. Mai bine decat unii dar mai prost decat altii. Daca facem o modelare in baza datelor, o sa stam si mai prost, dar speram sa nu se confirme aceasta prognoza. Indicatorul asta te face cu atat mai bun cu cat e mai mic. In regiune, Romania sta asa cum ne arata graficul de mai jos. Fix la mijloc de pluton. Ungaria si Cehia stau cel mai bine, dupa ce si-au imbunatatit enorm acest indicator, scrie Dan Popa pe blogul lui.

In 2007, eram a treia tara din zona (in sensul rau) dupa acest criteriu. Am scazut mai accelerat ponderea

cost income

cost income

Foto: Hotnews

costurilor in venituri, dupa care ambitia s-a mai domolit. Pana si bulgarii ne-au luat-o inainte, desi evolutia lor e inversa decat cea sanatoasa.

Acuma drept e ca indicatorul e luat agregat. Unele banci au cost-to income mai mic decat media, altele fatalmente il au mai ridicat. Depinde cu cine faci banking, ca sa zic asa.

Bancile luate in calcul pentru grafic au fost : Domestic banking groups and stand alone banks, foreign (EU and non-EU) controlled subsidiaries and foreign (EU and non-EU) controlled branches.

Sa luam acum cheltuielile administrative ale bancilor romanesti cu cele din alte tari.

chelt admin

chelt admin

Foto: Hotnews

O sa vedeti ca si aici stam la fel. Noi si bulgarii le avem cele mai mari. Adica bancile noastre si ale lor. La noi au crescut enorm in 2007, cand retelele au luatara foc. Lituanienii au aceste cheltuieli la cel mai pitic nivel.

Calculul e facut ca procent din active, pentru cei curiosi. Rezultatele pot fi si aici rafinate, dar o sa imi ia ceva vreme. Trebuie indroduse serii de date pe care unele le am, iar pe altele nu. Dar eu zic ca merita facuta o analiza numai pe sistemul nostru bancar. Cheltuiala medie administrativa pe unitate bancara de pilda.

Buuuun. Sa mai luam un indicator. Venitul net din taxe si comisioane, ponderat cu activele. Romania are cel mai mare indicator din regiune, daca mai aveati dubii. Graficul e in dreapta. Majoritatea tarilor au trecut la majorarea veniturilor din comisioane, polonezii fiind cei mai insistenti din acest punct de vedere. Inca o data, subliniez ca discutam de un indicator agregat. Unele banci il au mai mare iar altele mai mic. Aici, dimensiunea conteaza. :)

venit comisioane

venit comisioane

Foto: Hotnews

Am pastrat pentru final variabila “staff expenses (% in assets)”. Stiti Mneavoastra care e aia.

Zic doar atat: iar suntem tara care ne platim stafful bancar cel mai mult, raportat la active. Nu zic ca e rau sau ca e bine, zic ca avem doar ponderea cea mai mare.

Graficul il aveti in stanga, cum priviti catre monitor.

Stiti, cand se zice ca la noi un sef de banca ia 30.000 de euro lunar (sunt si mai mari, dar si mai mici), unii zic pai ce-ai vrea dom-ne, sa ii dam 1000 de euro? Evident ca nu am vrea asa, intrucat nu ar mai fi motivat sa faca performanta. Dar sa ne uitam si la cum fac altii, ca nu suntem noi buricul pamantului. Si vedem lacrimand de tristete ca in alte tari se poate face performanta si cu mai putin. O sa vina iar

cheltuieli cu stafful

cheltuieli cu stafful

Foto: Hotnews

altii sa invoce diferente culturale si alte asemenea argumente. Foarte bine, le dau dreptate, imi strang lucrurile, ma inchei la text si plec. Nu vreau sa ma cert cu nimeni pe tema asta, dar aici suntem.

Mai putem incerca sa ne uitam si peste evolutia ROE in paralel cu cheltuielile privind stafful, de data aceasta ca pondere in totalul cheltuielilor. Surprizele nu ar fi mari, aratandu-ne (nu mai alaturez graficul ca si asa e incarcat destul acest text, ca pe masura ce ROE scade, ponderea cheltuielilor cu stafful creste.

In rest, sa auzim de bine.

Citeste si comenteaza pe blogul lui Dan Popa