Leul s-a apreciat foarte usor in prima zi a saptamanii, pe fondul "Zilei Presedintilor" care a redus numarul si volumul tranzactiilor efectuate. Dupa ce vineri, evolutia monedei nationale a parut decuplata de cele ale monedelor regionale, economistii bancilor comerciale spun ca nu exclud posibilitatea ca banca centrala sa fie responsabila de aceasta dinamica. Nici evolutia protestelor din Nordul Africii si Orientul Mijlociu nu a parut sa influenteze cursul leului, moneda europeana fiind cotata la 4,2412 lei, fata de 4,2493 cat era la inchiderea de vineri.

"Anul a început cu aprecierea leului, băncile străine testând posibilitatea reducerii cursului. Un acord preventiv cu FMI care va prelungi actualul acord vine cu efecte pozitive asupra cursului, crescand eficienţa intervenţiilor

curs mediu

curs mediu

Foto: Hotnews

BNR (în cazul în care au loc), deoarece tranzacţiile pe piaţa valutară sunt reduse în raport cu rezervele valutare ale băncii centrale", se arata intr-un raport al unei banci comerciale.

În plus, dacă Ministerul Finanţelor Publice reuşeşte să emită titluri pe pieţele internaţionale, posibilităţile de depreciere se reduc foarte tare în T1 2011. Cu toate acestea, evaluarea riscului ţărilor din Europa Centrală şi de Est ar putea fi afectată de pericolul contagiunii dinspre periferia Zonei Euro.

Credem că BNR nu doreşte reducerea competitivităţii exportatorilor (majoritatea producători industriali, adică cele mai performante firme din ţară).

Anticipaţiile privind EUR/USD sunt împărţite. Pe de o parte, majoritatea băncilor din afara Europei consideră că dolarul se va aprecia din cauza riscului suveran crescut în Europa. Pe de altă parte, majoritatea băncilor europene cred că euro se va întări ca urmare a reformelor fiscale europene şi a deficitelor bugetare mari ale SUA (care ar putea depăşi 10% din PIB în 2011 şi 2012). Mediana răspunsurilor din sondajul realizat de Thomson Reuters printre băncile străine importante în ianuarie 2011 fluctuează foarte puţin în jurul valorii de 1,3 USD/EUR pentru tot anul 2011, semn al incertitudinii.

Aceleaşi bănci interpelate de Thomson Reuters în ianuarie 2011 anticipează deprecierea francului elveţian faţă de euro, ceea ce înseamnă că CHF/RON s-ar putea reduce cu aproximativ 7% în 2011.

MF intentioneaza sa vanda astazi certificate de trezorerie cu scadenta de un an in valoare de 1,5 miliarde RON in cadrul ultimei licitatii programate luna aceasta. Avand in vedere rezultele celor mai recente licitatii si faptul ca participantii la piata sunt pregatiti sa cumpere aceste instrumente la 6,95% pe piata secundara, ne asteptam la un randament mediu in jurul valorii de 6,9%.