In cazul in care in zilele urmatoare ghiseele vor fi aglomerate, ANAF are un plan B, programul de lucru urmand sa fie prelungit. "Nu putem face o derogare de la termenul de 25 februarie, dar va asigur ca nu va ramane contribuabil care sa nu isi depuna din cauza programului nostru declaratia 112", a declarat si vicepresedintele ANAF responsabil cu Departamentul de Control Financiar-Fiscal, Mihai Gogancea- Vătăşoiu.
Cei care depun declaratia la ghiseu pot verifica validitatea depunerii in baza numarului de inregistrare primit, direct pe site-ul ANAF. Cei care nu depun declaratia in prima luna vor primi o amenda, urmand ca daca situatia se repeta vreme de mai multe luni, sa fie declarati inactivi, a mai precizat Gogancea.
"Proiectul acestei declaratii este provocarea carierei mele. Despre avantajele Declaratiei 112 nu are rost sa mai vorbim. Se depune o singura declaratie in loc de 5. Se depune intr-un singur loc. Vorbim despre o usurare a relatiei contribuabil-Fisc. Avem un sistem derogatoriu pana la 1 iunie care permite depunerea la un ghiseu ANAF", a mai spus Blejnar.
Declaraţia unică privind obligaţiile de plată a contribuţiilor sociale, impozitului pe venit şi evidenţa nominală a persoanelor asigurate (Formular D112) poate fi depusă începând cu data de 7 februarie. Termenul limită este 25 februarie pentru obligaţiile declarative aferente lunii ianuarie 2011. Orice operaţiune realizată înainte de 7 februarie nu constituie depunere efectivă.
Obligaţia de a depune o declaraţie corectă din punct de vedere legal aparţine numai contribuabilului. Ministerul Finanţelor Publice pune la dispoziţie programele de asistenţă, dar acestea nu pot conţine validări complete conform legii. Verificarea faptului că este o declaraţie corectă este un proces ulterior depunerii, care se desfăşoară pe serverele centrale. După depunerea prin Internet sau la ghişeu a declaraţiei D112, trebuie să îi verificaţi starea accesând prin Internet adresa: http://www.anaf.mfinante.gov.ro/StareD112/, accesibila şi folosind echipamentele de la ghişeu. In cazul în care pe pagina de vizualizare a stării declaraţiei se afişează un mesaj cu erorile pe care le conţine documentul depus de dumneavoastră, trebuie ca, în termenul de depunere legal, să corectaţi toate erorile comunicate şi să reluaţi procesul de depunere a declaraţiei D112.
Pentru pregatirea D112 declarantul are la dispoziţie doua metode:
1. "Generarea Automata" prin programe proprii a fisierului XML, validarea si semnarea declaraţiei folosind Soft-ul J (tehnologie JAVA) pentru cei care dispun de sisteme informatice pentru gestiunea resurselor umane şi salarizare;
2. "Introducerea Datelor" de la tastaura cu validarea şi semnarea declaraţiei folosind Soft-ul A (tehnologie ADOBE), pentru cei care nu dispun de sisteme informatice şi au un numar de angajati de ordinul sutelor.
Oricare ar fi metoda folosita pentru pregatirea declaraţiei, depunerea se poate face prin Internet (ceea ce va recomandam) sau la ghişeu. Pentru a fi expediata prin Internet, declaraţia trebuie semnata electronic cu certificatul digital. La ghişeu se prezinta declaraţia D112 in format electronic (fisier PDF pe compact disc), insotiţa de Anexa1 tiparita şi semnata.
Dupa mintea mea trebuia lasat un timp de tranzitie, in care oamenii sa se obisnuiasca cu noile declaratii, etc.
Este de departe cel mai ineficient si mai aberant guvern din cate am avut pana acum. Toate bunele intentii ale sale s-au transformat in cosmaruri administrative.
Modul de depunere nu are legatura cu corectitudinea declaratiilor. Sunt exact aceleasi declaratii, indiferent de suportul pe care sunt transmise. Putea la fel de bine ca procentul sa fie invers. E doar o coincidenta si nu are nicio legatura cu modul de depunere.
Ce e important din ce a zis Daedalus e ca ar fi trebuit sa existe o perioada de tranzitie. Nu poti sa impui o astfel de procedura cand ultima modificare a structurii declaratiei a aparut cu cateva saptamani (vreo 2) inainte de depunerea lor....
Dumneavoastra aveti vreo firma? Cate declaratii trebuiau depuse si unde? Cum se tipareau declaratiile, cum puneai datele pe discheta, cate cozi faceai?
Taica, N declaratii au fost inlocuite cu UNA SINGURA, care are un format electronic UNIC pe tara. Nu mai ai N formate, fiecare casa de sanatate cu formatul ei, fiecare judet la fel. Acum e un singur format si e clar care e ala.
Declaratie se poate depunde online, fara nici un efort. Stai in scaunul tau si dai 3 click-uri. In 5 minute poti sa obtii validarea, daca formatul a fost ok. Si poti sa iti validarea si singur, pe calculatorul tau, inainte de trimitere.
Dar noua tot ne pute, avem sansa sa ne ocupam de afaceri si sa nu mai caram 1000 de hartii, dischete si CD-uri intre 1000 de cozi, dar tot e naspa.
Costa 4 euro/luna un certificat digital
De aia suntem unde suntem in materie de afaceri, pentru ca gandim cu dosul.
Si stiu ce spun, ca asta fac eu: software de contabilitate. Declaratia unica si depunerea on-line e un mare pas in fata. Sper doar sa o stabilizeze cat mai repede si sa se modifice cat mai rar. Iar serverele sa mearga bine. Ca si aici e o problema: 70% dintre firmele noastre or sa depuna declaratiile in ultimele 10 minute si apoi o sa injure sistemul. Cam asa cum faci si matale.
Răspunde la asta: cum te-ai simţi după ce ai lucrat pentru 50 de firme, cu o medie de 150 de angajati fiecare, ai validat declaraţiile împreună cu clienţii, le-ai depus deja ONLINE şi afli cu 7 zile înainte de ultimul termen că totul trebuie refăcut?
Amatorule...
Stii cam cat timp iti ia toata povestea asta?? Si sa te aud apoi ca vrei sa fii platit suplimentar pentru munca depusa, nu?
Va rugam sa va alaturati cauzei noastre si sa semnati petita online pentru amanarea obligativitatii depunerii declaratiilor D112 in noul format si folosirea in paralel a noului format si a celui precedent pentru o perioada tranzitorie de 6 luni.
Va multumim!
Cu stima,
Adriana Balan
http://www.petitieonline.ro/petitie/amanarea_termenului_de_depunere_a_declaratiei_unice_d112-p08987063.html
Sunt insa campuri care nu se pot valida decat prin interogarea altor baze de date care evident nu sunt publice si nu pot fi puse la dispozitia utilizatorilor.
ex concret - cnp_asig si relatia lui cu casa de asigurari de sanatate.
Atat ar trebui sa depuna toata firmele cu o cifra de afaceri mai mica de 100.000 EUR.
Plata tuturor datoriilor acestora ar trebui sa se faca trimestrial sau tot anual, intr-un singur cont.
Declaratia ar trebui sa contina 5 randuri: total incasari, total cheltuieli, total impozit platit, total TVA platit, total datorii paltite pentru cheltuelile de personal. ATAT!
In categoria acestor firme se incadreaza peste 300,000 unitati (daca nu mai multe).
Pentru firmele cu cifre de afaceri intre 100,000 EUR si 1.000,000 EUR, ar trebui depuse delcaratii identice cu cele de mai sus, dar trimestrial, ca si platile.
Si aici mai sunt cateva sute de mii de firme.
Contabilitatea firmelor mici ar trebui realizata cu un program in partida simpla, pus GRATIS la dispozitie de ANAF si sa poata fi tinuta chiar de intreprinzator sau orice perosoana indiferent calificarea.
Ma rog, cam asa ceva.
Totul trebuie sa fie simplu, nu doar declarativ, ci si practic pentru ca . Intreprinzatorii trebuie sa se concentreze pe eficienta, nu sa-si krape capul cu tot felul de aberatii fiscale...
Declaratia electronica - aia ar trebui sa fie gratis- de ce naiba trebuie platitia??? Ca sa se formeze venit ezxtrabugetar care dupa aia sa poata fi dat cui vrea muschii lor?!
Un contabil poate sa depuna declaratia pentru 100 de firme mici CU UN SINGUR CERTIFICAT DIGITAL.
P.S. Contabilitatea aia simpla e cam prea simpla. Merge mai bine la servicii, nu prea sta deloc in picioare la comert, productie, etc.
Folosesc sistemul asta de 3 ani si nu am avut nici o problema. Mai mult decat atat, sincer nu as vrea ca finantele sa imi dea vre-o amenda pe niste declaratii care nu sunt semnate de mine.
Eu nu inteleg furia oarba a unor care nu inteleg nimic, nu se pricep la nimic dar e cool sa iti dai cu parerea si sa fii contra.
Eu folosesc sistemul de ceva timp deci NU IMI DAU cu parerea ci spun ceva din experienta.
In fine, poate cei de la hotnews ar trebui sa puna o politica mai dura pentru comentarii (dupa modelul zf).
dar la suceava, iti mai trebuie procura de la notar (70 lei) si certificat constatator de la CCI (45 lei). Deci astea sunt costuri obligatorii, ca certificatul poate sa-l aiba contabilul si nu mai platesti inca o data!!
De asemenea mai avem povara profesiilor protejate: avocati, notari, arhitecti, verificatori si experti de proiecte. Din cauza astora patura mijlocie nu se va forma dintre cei care au initiativa si muncesc in cel mai rau caz este formata din capusele amintite mai sus.
Totusi bine ar fi ca guvernul sa se gandeasca sa permita microintreprinderilor da depuna in continuare declaratia 112 la ghiseu si cel mult odata la trei luni ( desigur si platile sa fie tot la trei luni), ar fi un pas pe care l-am aprecia.
Taica, rau imi pare sa o spun: in tara asta si binele tot cu forta se face. Prosti ar fi astia sa renunte la depunerea online folosind certificatul digital.
Incerc sa scriu pentru testare luna a 2-a din declaratie si ce vad, ca nu reusesc sa o modific, Am crezut in prima faza ca va aparea o noua declaratie luna viitoare, dar din intamlare observ ca luna a 7 a pot sa o scriu. Pana la urma reusesc, dar a trebuit sa ma incapatinez convins ca daca merge luna a 7- a trebuie sa mearga si a 2-a.
sa stiti ca am certificat digital si am trimis toate declaratiile on line inclusiv 112.
e de vis
e foarte bine ce faceti
si 50 de euro,ce mare cheltuiala
nu mai plangeti dupa 50 de euro
era mai bine sa bati drumurile pe la cozi?toata stima Blejnar pt informatizare
mai greu la inceput, dar e ok.
hai sa recunoastem ca acum ceva vreme tot noi tipam sa bage depunerea electronica, acum ne legam de certificate
daca altfel nu se poate, asta e...la mine merge!