Guvernul ar putea reduce nivelul contribuţiilor sociale la jumătatea acestui an sau mai repede, a declarat, marţi, prim-ministrul Emil Boc, la Radio România Actualităţi. Surse apropiate deciziei au confirmat pentru HotNews.ro ca scenariile vizeaza o reducere cu pana la 5 puncte procentuale. “La jumatea acestui an se va putea lua o decizie privind scăderea contribuţiilor de asigurări sociale. Obiectivul Guvernului este ca, în perioada următoare, să diminuăm şi contribuţiile de asigurări sociale, adică să mai scădem din povara fiscală pe ceea ce înseamnă cheltuiala cu forţa de muncă. Este un obiectiv prioritar al Guvernului, acum, după ce am reuşit stabilitatea macroeconomică a ţării, am încheiat cu succes un acord cu FMI”, a spus premierul.

E drept, economia (si mai ales mediul de afaceri) reactioneaza cel mai bine atunci cand se modifica nivelul CAS

venituri din contributii sociale

venituri din contributii sociale

Foto: consiliul fiscal

decat cel al cotei unice, lucru pe care membrii Consiliului Fiscal l-au transmis premierului din toamna lui 2010. Scaderea contributiilor platite de angajatori ar putea scadea cu pana 5 puncte procentuale, potrivit unor surse apropiate deciziilor. Partea buna este ca daca se ia in calcul nivelul colectarii, de cate ori CAS-ul a scazut, gradul de conformare a urcat. Incasari mai mari la buget, antreprenori mai relaxati...de ce nu s-a luat pana acum aceasta masura?

In primul rand, pentru ca nu permitea intelegerea incheiata de Romania cu finantatorii straini. Exista teama ca reducerea de taxe sau impozite sa duca la diminuarea incasarilor bugetare, ceea ce ar fi fost foarte grav. Numai ca experienta arata ca reducerea presiunii fiscale duce la o crestere a celor care se conformeaza la plata si deci la marirea incasarilor la buget.

E drept, calculele arata ca dupa o vreme, lucrurile tind sa revina la situatia de dinaintea scaderii nivelului contributiilor. “Atunci cand dai un stimulent fiscal, trebuie sa inaspresti pedepsele pentru evaziune. Ceea ce asta se si intampla acum", au mai spus sursele citate. Problema nu este atat la nivelul contributiilor, cat la rata de colectare a impozitelor.

"Romania are o baza legala de 16 la suta pentru colectarea impozitelor, una dintre cele mai mici rate de colectare. Desi Bulgaria si Cehia au rate de colectare mai mici, aduna mai multi bani la buget. Romania are o problema cu rata de colectare, mai ales ca o buna parte a populatiei este in zone nefiscalizate”, a declarat si seful Consiliului Fiscal, Ionut Dumitru.

Caderea contributiilor platite de angajator ar putea aduce la lumina o serie de locuri de munca utilizate inca in economia gri si ar usura povara fiscala. Boc are dreptate aici, insa pentru buget, efectul nu va fi unul foarte consistent.

rata implicita de taxare

rata implicita de taxare

Foto: consiliul fiscal

Dăm angajatorului mai multă flexibilitate în ceea ce vizează ocuparea locului de muncă. Trebuie să îl şi sancţionăm dacă acesta prestează în continuare muncă la negru".

Alte declaratii ale premierului:

"România are şansa de a beneficia de fonduri europene. Ai un proiect european şi doreşti să angajezi pentru acest proiect, dar nu ştii ce vei face după cei trei-cinci ani. Mărim durata contractului de muncă pe durată determinată de la doi ani la trei ani de zile.

Legislaţia poloneză e mult mai flexibilă. Italia, Olanda, Polonia au o perioadă nelimitată în ceea ce priveşte contractele pe durată determinată. Germania pune limită de opt ani la contractele pe durată determinată".

Am stabilit în coaliţie ca legea care vizează contractele de muncă la nivel naţional nu va fi abrogată.

evolutie cote

evolutie cote

Foto: consiliul fiscal

"Contractele colective rămân în vigoare. Sindicatele se temeau că vom desfiinţa contractele colective. N-am înţeles care ar fi motivaţiile pentru care opoziţia şi sindicatele să se opună acestui proiect".

"Poate că acesta nu place tuturor dar modificarea Codului Muncii pune accent pe performanţa în muncă".

"Dacă se pune problema concedierilor colective primul criteriu este acela al performanţei. Orice român cu performanţă va fi protejat de lege. Sindicatele au rolul lor în Codul Muncii care e consacrat şi rămâne ca atare".

"Contractul de muncă pe durată determinată rămâne excepţia, contractul de muncă pe durată nedeterminată este regula. Un angajator să se gândească de două ori înainte să rişte cu munca la negru".

"Datele ne arată ca la sfârşitul lunii martie vom avea o creştere economică faţă de trimestrul patru din 2010.

contributii de asigurari in UE

contributii de asigurari in UE

Foto: consiliul fiscal

La jumatea acestui an se va putea lua o decizie privind scăderea contribuţiilor de asigurări sociale.

Trebuie să înţelegem că orice companie de stat care are pierdere ia un ban din buzunarul românilor. Acolo unde există influenţă politică scade performanţa economică. În momentul în care mergi pe creştere economică e clar că mergi şi pe creşterea locurilor de muncă".

O asemenea decizie ar fi de natura a-i bucura pe angajatori, chiar daca ea va fi insotita de inasprirea pedepselor pentru evazionisti.

Poate trebuia luata chiar mai devreme, nu abia la vara.