Asculta Jurnalul Economic Radio France Internationale - HotNews.ro

Descarca fisierul audio in format MP3

Stocurile de porumb au atins minimul ultimilor 37 de ani la nivel mondial

Stocurile de porumb au ajuns la minimul ultimilor 37 de ani, semn ca producatorii din intreaga lume nu reusesc sa acopere consumul in crestere, chiar daca alimentele se scumpesc, iar suprafata insamantata se mareste.

Agricultorii din intreaga lume au majorat productia de grau, orez si cereale furajere cu 16% din 2000, insa nu reusesc sa acopere cresterea de 20% a cererii, potrivit datelor Departamentului pentru Agricultura din SUA.

Guvernul american estimeaza ca stocurile mondiale de porumb echivaleaza cu 15% din necesar, cel mai redus nivel de dupa 1974.

Stocurile pentru toate tipurile de cereale se vor reduce cu 13% inainte de urmatoarea recolta, prima scadere din 2007, anticipeaza Departamentul american pentru Agricultura. In 2007, cresterea preturilor alimentelor a stat la baza a peste 60 de revolte in intreaga lume, in tari precum Haiti si Egipt.

Majorarea cererii provoaca penurii izolate de alimente si accelerarea inflatiei in statele in curs de dezvoltare, chiar daca in aceasta situatie veniturile agricultorilor cresc.

Preturile cerealelor au urcat luna aceasta, pe bursa din Chicago, la cel mai ridicat nivel de dupa 2008. Cotatia porumbului a crescut cu 95% anul trecut, iar cea a graului a avansat cu 71%.

Cotatiile cerealelor nu sunt singurele care s-au majorat. Pretul zaharului a urcat luna aceasta la maximul ultimilor 30 de ani pe bursa de la New York. Cotatia bumbacului s-a dublat anul trecut, iar in aceasta luna a atins cel mai ridicat nivel din istorie.

Sondaj BNR: Riscurile asociate companiilor sunt in crestere in toate sectoarele, cu exceptia energiei si industriei

Bancile anticipeaza relaxarea standardelor pentru creditele acordate companiilor pe termen scurt si inasprirea standardelor pentru creditele pe termen lung. Standardele de creditare au fost mentinute relativ neschimbate in ultimele 3 luni din 2010 atat pentru populatie cat si pentru companii. Termenii creditarii au fost relaxati in cazul creditelor imobiliare, dar au avut o evolutie mixta in cazul creditelor de consum si al celor corporate. Cererea ramane redusa in cazul populatiei, dar a inregistrat o usoara revigorare din partea firmelor. Bancile nu sunt insa optimiste cu privire la continuarea tendintei. Acestea sunt concluziile unui sondaj realizat de BNR.

Riscurile asociate companiilor sunt in crestere in toate sectoarele de activitate, cu exceptia sectorului energetic si industriei, conform aprecierii bancilor. Perceptia la risc fata de IMM a fost in continuare in crestere. In privinta populatiei, bancile au redus costurile creditarii atat pentru creditele destinate achizitiei de locuinte si terenuri, cat si pentru creditele de consum. Masurile de relaxare a creditarii pentru consum au fost contrabalansate de diminuarea gradului maxim de indatorare, se mai arata in raportul institutiei conduse de Mugur Isarescu.

SUA cer tuturor statelor producatoare de petrol sa majoreze livrarile

SUA au cerut tarilor producatoare de petrol, inclusiv membrilor Organizatiei Statelor Exportatoare de Petrol (OPEC), sa majoreze livrarile de titei ca raspuns la cresterea recenta a preturilor hidrocarburilor.

"In ultimele luni, am fost martorii cresterii cererii, pe fondul revenirii economiei, ceea ce a dus la majorarea cotatiilor, si ne asteptam ca toate statele producatoare de petrol sa majoreze productia destinata pietelor ca raspuns la aceasta tendinta", a declarat secretarul american adjunct al Energiei, Daniel Poneman.

Intensificarea violentelor din Libia a dus la cresterea pretului petrolului la peste 106 de dolari pe baril pe bursa de la Londra. In aceste conditii, SUA supravegheaza cu atentie evolutia evenimentelor din Orientul Mijlociu, a mentionat oficialul american.

El apreciaza ca, pentru moment, nu exista o penurie fizica de petrol pe piata.

OPEC asigura 44% din productia mondiala de titei.