Fondul Monetar International (FMI) solicita deprecierea dolarului american, care in opinia organizatiei, ar ajuta Statele Unite sa-si reduca deficitele sale fata de alte tari din lume si sa duca la reechilibrarea economiei mondiale, arata o nota a ministrilor de finante ai G20 publicata miercuri si citata de cotidianul Le Monde.

In document FMI scrie ca, prin calculele sale, cursul de schimb al dolarului a fost mai degraba supraevaluat fata de moneda euro si de yen aflate "in linii mari in conformitate" cu fundamentele economice, dar si fata de o serie de valute emergente din Asia, "subevaluate".

Prin urmare, considera FMI, G20 ar trebui sa permita deprecierea monedei americane. "O noua apreciere efectiva a ratei de schimb a dolarului ar contribui la o scadere durabila a deficitului de cont curent al Statelor Unite la un nivel in conformitate cu fundamentele pe termen mediu, acordand sprijin pentru o crestere mai echilibrata", a spus Fondul.

In estimarea sa asupra economiei mondiale, prezentata la Paris, la reuniunea ministrilor de Finante de la sfarsitul saptamanii trecute, FMI si-a exprimat o preocupare tot mai mare privind evolutia economiei.

"Riscurile raman ridicate in economiile avansate, in timp ce riscurile de supraincalzire sunt in crestere in economiile emergente", a avertizat FMI.

Printre amenintarile la adresa cresterii globale, FMI a remarcat "tensiuni la periferia zonei euro" (tari foarte indatorate, cum ar fi Grecia, Irlanda si Portugalia) si "progrese insuficiente in proiectarea planurilor Consolidarea fiscala in Statele Unite si Japonia".

FMI a spus ca este "foarte putin probabil" ca Statele Unite sa respecte angajamentul de a-si reduce la jumatate deficitul bugetar intre 2010 si 2013, angajament luat la un summit G20 la Toronto, in iunie 2010.