"In principal iesim vineri in strada din 3 motive: lipsa dialogului social, eliminarea din contractul de munca a platii bonusurilor in functie de performanta bancii si refuzul de a ni se indexa salariile cu 50% din inflatie. Mai sunt si alte motive adiacente, dar acestea sunt principale", a declarat pentru HotNews.ro liderul sindicatului din BCR, Ciprian Ionescu. Protestul va avea loc vineri intre orele 10-12 in fata sucursalei BCR Victoriei, a mai precizat Ionescu, care invoca "atitudinea iresponsabila si nejustificata a administratiei BCR fata de dialogul social si salariati". "Aceasta este o prima forma de protest a FSI BCR, iar in cazul in care administratia nu va solutiona favorabil revendicarile salariatilor, vor urma si alte actiuni de protest", mai spun sindicalistii din BCR. Oficialii bancii spun ca negocierile cu sindicalistii sunt in curs de desfasurare.

Primii angajati din banci care au amenintat cu greva au fost cei de la CEC. Se intampla in 2005, iar de atunci incoace au trecut prin faze asemanatoare angajatii Raiffeisen, BCR si cei ai inca vreo doua banci mici. Culmea este ca majoritatea grevelor au avut la baza revendicari de natura financiara, desi potrivit INS, salariile din sistemul bancar sunt printre cele mai ridicate.

1. CEC - 2005

Hotarati sa declanseze prima greva din sistemul bancar, salariatii CEC pun la indoiala performanta managementului. Matei Bratianu: “De doi ani sunt platiti directori si angajati ai Directiei de carduri, desi CEC nu a emis niciodata o carte de credit”. Reprezentantii sindicatelor din CEC sustin ca in cazul in care salariile celor 9.000 de angajati nu vor fi majorate cu 25 la suta, mai mult decat dublu fata de oferta administratiei, incetarea activitatii la sucursalele CEC va deveni o certitudine.

2. Raiffeisen Bank -2006

Consiliul de coordonare al Sindicatului Raiffeisen Bank a luat decizia de a organiza protestul, intrucat administratia a luat “decizii abuzive si unilaterale” si in devafoarea salariatilor. Sindicalistii se refera la restructurarea salariatilor din unele compartimente ale bancii fara respectarea legii si a contractului colectiv de munca la nivel de unitate, la programul de lucru, la discriminarea salariatilor privind modul de evaluare si stimulare a acestora, dar si la refuzul sistematic de a dialoga cu sindicatul, potrivit Mediafax. Sindicalistii cer administratiei initierea si mentinerea unui dialog permanent intre sindicat si patronat, inclusiv obligatia patronatului de a invita delegatii alesi ai sindicatului la sedintele Consiliului de Administratie. “Nu renunta la actiunile de protest”. Ei mai solicita respectarea programului de lucru de opt ore si a numarului de ore suplimentare prevazute de lege, afisarea orarului de lucru la toate sucursalele si agentiile din tara, anularea deciziilor de concediere emise fara consultarea sindicatului, precum si stabilirea de comun acord a criteriilor de evaluare, stimulare si promovare a salariatilor.

3. BCR - 2008

Preşedintele Federaţiei Sindicatelor Independente din BCR, Ciprian Ionescu, a declarat că angajaţii BCR vor intra într-o grevă japoneză de trei zile, nemulţumiţi de programul de lucru, neplata orelor suplimentare, nerespectarea repausului săptămânal şi inegalităţile salariale. “Majoritatea salariaţilor BCR îşi încep munca la ora 9.00 şi o termină în jurul orei 20.00, fără a li se plăti orele suplimentare sau a fi compensate cu timp liber. Foarte mulţi angajaţi şi-au luat concedii medicale din cauza stresului prea mare”, a spus Ionescu. Liderul sindical a precizat că angajaţii BCR cu un an sau doi vechime au salarii aproape duble faţă de cei cu vechime mai mare, deşi fac aceeaşi muncă. Ionescu a adăugat că grilele de salarizare elaborate de patronat ar trebui să fie obligatorii, dar sunt doar orientative.

Vezi discutii din culisele grevei anterioare din BCR sau discutiile din interiorul Raiffeisen din decembrie 2009.

Sper sa ne unim glasurile si sa nu mai acceptam situatia in care ne-a adus echipa ! E cu atit mai umilitor pentru noi, cu cit nu ni s-au indexat salariile in martie si septembrie a.c., in conditii in care banca inregistreaza profit pe 2009, face sponsorizari etc. Ar trebui ca mult trimbitata organizatie sa nu uite ca un OM de Banca nu se formeaza de la o zi la alta si ca amenintarile cu disponibilizarea noastra poate transforma o banca de prestigiu intr-o taraba de duzina, in care toata lumea vinde orice, oricui, de-a valma. (coordonator operatiuni Tg Mures)

  • Cum discutau salariatii unei banci pe mail

“D-ra, d-ta, esti sigura ca faci parte dintre ceilalti colegi ???? In aceasta banca colegii se respecta. Cred ca ar trebui sa te autoelimini (in mahala). Nu indrazni sa-mi dai raspuns!!!!!” (director agentie).

“Pentru a misca un colos, e nevoie de muuulte particele si mecanisme. E nevoie de una singur pentru a spune STOP (colega noastra Ildiko) si de multe altele care sa sustina. Asa ca ar fi bine sa dam o lectie conducerii… Haideti sa ne gandim, noi cei aproape 6.000 de sclavi, cum sa le dam o lectie celor din conducere. Agentia… sustine REVOLUTIA!!! ” (ofiter tranzactii).

“Buna ziua, suntem total de acord cu cele spuse mai devreme de colegele noastre, un motiv care ne impiedica sa ne spunem si noi parerea este ca stim cu totii ca oricum ramanem numai cu parerea. Ca daca reprosam ceva cuiva, cei afectati repede se adreseaza superiorilor nostri in loc sa discute cu noi in vederea rezolvarii problemelor… (ofiter tranzactii Sfantu Gheorghe).

”In sfarsit cineva a avut curajul si puterea de a spune ceva. Sunt sigura ca sunt multi aceia care au ceva de spus... dar din diverse motive se abtin. Un Craciun fericit!” (Nehoiu).

“NOI ANGAJATII nu beneficiem nici macar de acea petrecere gratuita de Craciun cum a fost in ceilalti ani, dar ce sa mai spunem de salarii decente sau de alte prime pe care cu siguranta le-am fi primit daca era respect din partea personalului implicat pentru angajati sau daca nu erau sponsorizari uriase. Totul s-a pus anul acesta pe seama crizei, dar chiar credeti ca noi nu suntem in starea sa vedem pura realitate? Eu cred ca sunt una dintre persoanele care a avut curaj sa spuna ceva, dar nu cred ca sunt singura care e atat de suparata pe ceea ce se intampla cu noi. E trist ca se poate accepta din partea noastra atata umilinta, (ore suplimentare din greu si neplatite, pauza de masa de 5 min, lipsa de intelegere si comunicare... etc” (consilier Sibiu).