Grecia nu va vinde niciuna dintre insulele sale pentru a-si reduce datoria, deoarece ele fac parte din mostenirea culturala a tarii si sunt importante pentru turism, a declarat joi premierul George Papandreou, citat de Reuters. Raspunzand unei campanii lansate de tabloidul german Bild, potrivit careia Atena ar trebui sa vanda o parte din insulele sale, Papandreou a declarat ca insulele nu sunt de vanzare.

"Este exclus asa ceva. Trebuie sa intelegeti cat de importante sunt aceste insule pentru Grecia si pentru istoria Greciei. Am cheltuit sume enorme din bugetele pentru aparare pentru a asigura securitatea insulelor din apropierea coastei cu Turcia", a declarat el intr-un interviu acordat publicatiei germane.

Premierul grec a mai aratat ca "insulele fac parte din patrimoniul cultural al Greciei si ele sunt pretuite si de turistii germani. Daca ar fi sa vindem aceste insule unor oameni foarte bogati, ele vor fi inchise pentru oricine dupa aceea".

Tabloidul german desfasoara de aproape un an o campanie pentru ca Grecia sa ia in considerare vanzarea insulelelor pentru a-si reduce datoria. Sondajele de opinie arata ca majoritatea germanilor se opun ca banii contribuabililor sa fie folositi pentru a ajuta tarile europene cu datorii mari, inclusiv Grecia.

Papandreou a afirmat ca intelege de ce germanii sunt nemultumiti de pachetele de salvare acordate tarilor din zona euro si le-a multumit ca au luat parte la aceste imprumuturi.

Totodata, el a subliniat ca Grecia a primit imprumuturi, nu cadouri. "Acestea sunt imprumuturi si platim dobanzi pentru ele, nu sunt cadouri", a adaugat George Papandreou.