- Determinanţi ai productivităţii
Cea mai mare productivitate se înregistrează într-un sector (financiar-bancar) care stimulează importurile şi acumularea de datorie, nu exporturile şi acumularea de resurse. Productivitatea peste medie din sectorul financiar nu are efect de antrenare în restul economiei, ceea ce exprimă costurile ridicate ale intermedierii financiare pentru cei care apelează la aceste servicii.
Productivitatea muncii în agricultură este dezastruoasă, în condiţiile în care peste un sfert din populaţia ocupată activează în acest sector. Deci restul populaţiei ocupate trebuie să recupereze decalajul de productivitate creat de acest sector.
Sectorul de servicii are o productivitate substanţial mai mică decât sectorul industrial (atât înainte de criză cât şi pe parcursul acesteia), contrar aşteptărilor şi experienţei europene, ceea ce înseamnă că nici măcar prin schimbarea structurii ocupării dinspre sectorul industrial către sectorul de servicii productivitatea muncii nu va creşte în România şi convergenţa cu UE nu va fi facilitată. O explicaţie posibilă constă în economia subterană, foarte prezentă în sectorul de servicii (astfel încât valoarea adăugată din acest sector nu este integral raportată.
- Analiza productivităţii în industrie
Singurele sectoare orientate către export şi cu productivitate peste medie sunt industria metalurgică şi fabricarea autovehicolelor de transport rutier, dar valorile sunt totuşi apropiate de medie. Industriile tradiţionale de export precum cea de îmbrăcăminte, pielărie sau mobilă înregistrează productivităţi scăzute.
Fabricarea calculatoarelor şi fabricarea de maşini şi utilaje sunt probabil intensive tot în forţă de muncă, din moment ce au productivităţi sub medie, deci au o componentă redusă de inovaţie şi seamănă mai degrabă cu industria textilă şi de îmbrăcăminte din acest punct de vedere.
Productivitatea scăzută din sectorul construcţiilor metalice se explică probabil prin scăderea masivă a producţiei pe fondul crizei imobiliare.
- Analiza comparativă a productivităţii
Singurele ţări din UE care au înregistrat scăderi ale productivităţii muncii în 2009 au fost România, Lituania şi Grecia (vezi şi tabelul A3), practic ţările europene care au aplicat cele mai severe măsuri anti-criză. Cum în cazul României aceste măsuri au culminat în 2010, ne aşteptăm ca dinamica negativă a productivităţii să fi continuat.
Speranţa în schimbarea rapidă a modelului de creştere economică de la unul bazat pe consum la unul bazat pe export nu este întemeiată, întrucât: sectoarele orientate către export înregistrează productivităţi mai mici decât sectoarele orientate către consum intern, chiar şi în condiţiile crizei economice. Rata reală efectivă de schimb este mult apreciată faţă de nivelul din 2005, iar productivitatea este chiar sub nivelul unor ţări candidate la UE.

Acum tu vrei nici sa nu risti nimic si sa fi si plin de drepturi.
Da' pin la urma nu te opreste nimeni sa incerci si varianta asta cu firma care fura cu spor. Numai ca si-acolo-s riscuri ...
Locurile de munca trainice nu sunt decat in zona productiva unde practic patronii nu sunt romani si ca urmare nu au nici un fel de jena legat de personalul pe care il utilizeaza.
Unii au fost si sunt ca popoarele migratoare (vezi zona confectii). Ei vin, iau si pleaca unde locul are alte resurse.
Productivitatea este un raport care creste si in momentul cand pe unitatea de produs unitatea de forta de munca descreste.
Ca urmare, la un calcul simplu , in principiu, cel caruia i-ai raspuns are dreptate.
Cifrele si graficele date sunt absolut interpretabile si pot usor manevra prin largimea bazei de investigatie si nu numai.
"efectele acestei ineptii nu le va resimti ei, ci restul lumii"...
Sclipitoare minte, sublima exprimare!
1. Habar nu are ce este economie
2. Au omorit competitia economica pas cu pas, prin firmele de partid (Pile - Cunostinte - Relatii : PCR)
3. Tot asculta de consilieri de tip Lazaroiu -Avramescu , care chiar ca sint 0/ in aprecieri economice (idioti ca ei au decis ca TVA sa fie 24%, de ciuda ca nu au taiat pensiile cu 15%).
Sa ne mai lase cu bancurile lui proaste si sa se duca... unde a dus mutu iapa popii (chiar ca seamana cu Mutu,si cred ca isi "pudreaza" nasul,ca altfel nu ar mai emite astfel de gugumanii zilnice).
zi-ne tu cornele cum sta treaba, ca stateam acia ca prostii, noroc cu tine pe interneturi ca ne esplici.
doamne-ajuta.
Asa suntem noi ramanii, daca unii rezolva o problema, altii spun ca ei o rezolvau mai bine... Halal tara
Mai deschideti ochii pentru ca realitatea e un pic diferita fata de imaginile induse de propagandistii de serviciu (e valabil pentru analiza oricarei alte tari, nu doar USA).
http://businessday.ro/02/2011/productivitatea-muncii-in-industrie-a-crescut-in-2010-cu-17/
Acuma, daca e sa vorbim de industrie, oricum ai calcula, n-are cum sa fi scazut productivitatea muncii in 2010 atita timp cit s-a produs mai mult chiar decit in 2008 cu 20% mai putini angajati.
Mai departe, care e diferenta intre productivitate si competitivitatea nu prea inteleg, nu stiu cum se calculeaza competitivitatea.
Si iar nu inteleg de ce ne raportam la anul 2009 daca avem deja date pe 2010, cind situatia a fost clar mai buna decit in 2009 (cel putin in industrie).
Sindicatele, Televiziunile, Criza ( ca doar si ea e o persoana care vrea sa-l discrediteze pe presedinte), Politia cu caschete, Sarkozy, Medicii, Judecatorii, Ponta, Antonescu, Iliescu, Constantinescu, Vamesii si acum Firmele Incompetente...
Daca am uitat pe cineva imi cer scuze, oricum si entitatea respectiva e bagata sau va fi bagata in seama de marinar.
Dar oare in pedeleu si in persoana proprie nu a gasit vinovatul?Ceea ce face acest individ e deja patologic si tiroida nu cred ca-l mai tine mult.
Hbar nu aveti ce inseamna munca cu adevarat...Da , lucrurile pe care vi le cumparati si nu sunt de aici sunt muncite mult maui greu decat veti munci voi vreodata in viata...Tot visati bani multi si munca putina, dar v-ati gandit, daca iti iei zugravul, ii faci oferta asta? nu vrei munca multa si bani putini ? A, aia e altceva ...intelg , sunteti doar niste copilasi in gandire care se vor egali numai cu salariile dar nu si cu munca...
Liviu Voinea....ridicol!