Presedintele a invocat lipsa de competitivitate a firmelor. Cat de competitivi suntem si cum a modificat criza nivelul competitivitatii

de Dan Popa     HotNews.ro
Joi, 24 februarie 2011, 17:54 Economie | Finanţe & Bănci


In primul rand, o observatie: in primele zece luni din 2010 numărul salariaţilor s-a redus în sectorul public cu 88,3 mii (-6%) şi în sectorul privat cu 83 mii (-2,9%). Salariul mediu net lunar la nivel naţional a crescut în perioada noiembrie 2009 - noiembrie 2010 cu 11 lei (0,8%). Aceasta înseamnă o scădere a puterii de cumpărare cu 7% (avand în vedere inflaţia anualizată de 7,9%). Salariul la privat a ajuns să îl depăşească în medie pe cel la stat. Salarii mai mici nu înseamnă productivitate mai mare, ci înseamnă pe de o parte un stimulent mai mic pentru muncă – şi implicit scăderea producţiei -, iar pe de altă parte un consum mai mic – şi implicit noi disponibilizări şi amânarea reluării creşterii economice. Imediat după tăierea cu 25% a salariilor bugetarilor, economia a reintrat în recesiune, deşi anterior acestei măsuri, în trimestrul II 2010, înregistrase o uşoară revenire (+0,3%). Concluziile apartin economistilor Lucian Albu (Academia Romana) si Liviu Voinea, autorii unui Barometru al productivitatii.
 • Determinanţi ai productivităţii
Potrivit Barometrului, scăderea numărului de salariaţi nu a făcut economia românească mai competitivă, ci doar a ajustat costurile de producţie. Dar valoarea adăugată brută depinde nu de numărul de salariaţi în primul rând, ci de gradul de tehnologizare şi calitatea utilajelor, de eficienţa organizării şi de management, de guvernanţa corporativă, de
salarii vs productivitate
Foto: Barometrul Productivitatii
nivelul de sofisticare al produselor (care influenţează şi preţul). România stă prost la toate aceste capitole iar disponibilizările în masă, atât la stat cât şi la privat, nu rezolvă problema productivităţii, e aratat in studiul coordonat de Liviu Voinea.

Cea mai mare productivitate se înregistrează într-un sector (financiar-bancar) care stimulează importurile şi acumularea de datorie, nu exporturile şi acumularea de resurse. Productivitatea peste medie din sectorul financiar nu are efect de antrenare în restul economiei, ceea ce exprimă costurile ridicate ale intermedierii financiare pentru cei care apelează la aceste servicii.

Productivitatea muncii în agricultură este dezastruoasă, în condiţiile în care peste un sfert din populaţia ocupată activează în acest sector. Deci restul populaţiei ocupate trebuie să recupereze decalajul de productivitate creat de acest sector.

Sectorul de servicii are o productivitate substanţial mai mică decât sectorul industrial (atât înainte de criză cât şi pe parcursul acesteia), contrar aşteptărilor şi experienţei europene, ceea ce înseamnă că nici măcar prin
productivitate
Foto: Barometrul Productivitatii
schimbarea structurii ocupării dinspre sectorul industrial către sectorul de servicii productivitatea muncii nu va creşte în România şi convergenţa cu UE nu va fi facilitată. O explicaţie posibilă constă în economia subterană, foarte prezentă în sectorul de servicii (astfel încât valoarea adăugată din acest sector nu este integral raportată.
 • Analiza productivităţii în industrie
Majoritatea sectoarelor din industria prelucrătoare se găsesc sub productivitatea medie. Sectoarele cu cea mai mare productivitate, de prelucrare a ţiţeiului şi industria tutunului, sunt orientate către distribuţie şi consum intern. Alte sectoare cu productivitate peste medie sunt şi ele orientate către consum intern: industria de băuturi şi cea farmaceutică. Productivitatea peste medie din prelucrarea lemnului se explică probabil prin munca la negru în această industrie (dominată de zilieri).

Singurele sectoare orientate către export şi cu productivitate peste medie sunt industria metalurgică şi fabricarea autovehicolelor de transport rutier, dar valorile sunt totuşi apropiate de medie. Industriile tradiţionale de export precum cea de îmbrăcăminte, pielărie sau mobilă înregistrează productivităţi
productivitate ron-ora
Foto: Barometrul Productivitatii
scăzute.

Fabricarea calculatoarelor şi fabricarea de maşini şi utilaje sunt probabil intensive tot în forţă de muncă, din moment ce au productivităţi sub medie, deci au o componentă redusă de inovaţie şi seamănă mai degrabă cu industria textilă şi de îmbrăcăminte din acest punct de vedere.

Productivitatea scăzută din sectorul construcţiilor metalice se explică probabil prin scăderea masivă a producţiei pe fondul crizei imobiliare.
 • Analiza comparativă a productivităţii
Creşterea productivităţii muncii în România între 2000-2008 nu a fost singulară, toate ţările cu care România concurează direct înregistrând dinamici pozitive. România, a cărei productivitate se situează la 48% din media europeană, se află semnificativ în urma Croaţiei, Macedoniei şi Turciei, ţări nemembre ale UE încă. Cu o productivitate atât de scăzută, România nu poate găsi în exporturi principalul motor de relansare economică.

Singurele ţări din UE care au înregistrat scăderi ale productivităţii muncii în 2009 au fost România, Lituania şi
productivitate ron-pers ocupata
Foto: Barometrul Productivitatii
Grecia (vezi şi tabelul A3), practic ţările europene care au aplicat cele mai severe măsuri anti-criză. Cum în cazul României aceste măsuri au culminat în 2010, ne aşteptăm ca dinamica negativă a productivităţii să fi continuat.

Speranţa în schimbarea rapidă a modelului de creştere economică de la unul bazat pe consum la unul bazat pe export nu este întemeiată, întrucât: sectoarele orientate către export înregistrează productivităţi mai mici decât sectoarele orientate către consum intern, chiar şi în condiţiile crizei economice. Rata reală efectivă de schimb este mult apreciată faţă de nivelul din 2005, iar productivitatea este chiar sub nivelul unor ţări candidate la UE.
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

1970 vizualizari

 • -2 (12 voturi)    
  adaugire (Joi, 24 februarie 2011, 18:05)

  srpc [utilizator]

  mocofanul pedelist crede ca va creste productivitatea prin terorizarea angajatilor! atata il duce capul, dar efectele acestei ineptii nu le va resimti ei, ci restul lumii, din pacate...
  • +3 (11 voturi)    
   Terorizarea angajatilor (Joi, 24 februarie 2011, 19:00)

   coco04 [utilizator] i-a raspuns lui srpc

   Nimeni nu te obliga sa fii angajat.Poti sa te faci patron.Nici o lege nu iti interzice.Asta e frumusetea in capitalism,egalitatea sanselor.Locul de munca nu e un dat.Nici la stat nici la privat.Ca sa existe locuri de munca trebuie ca altcineva sa-si riste economiile si sa faca o firma.Adica sa economiseasca mai intai niste bani (sa nu isi ia masini bengoase,sa consume mai putin,sa se abtina de la anumite distractii,etc).
   Acum tu vrei nici sa nu risti nimic si sa fi si plin de drepturi.
   • -1 (5 voturi)    
    Sau ... (Joi, 24 februarie 2011, 19:16)

    unul [anonim] i-a raspuns lui coco04

    Asa cum spui tu, sau sa fure cu spor si incredere, protejat de unul si altul.
    • +5 (5 voturi)    
     Si ce? vrei si tu o parrticica din prada? (Joi, 24 februarie 2011, 19:53)

     bogdan [anonim] i-a raspuns lui unul

     Sunt si patroni din astia conectati la bugetul de stat, dar sunt si foarte multi care nu-s asha. Pin la urma PIB-ul n-are cum se forma doar din ce se fura din bugetul pe anul in curs. Cineva sigur aduce si bani din alta parte.

     Da' pin la urma nu te opreste nimeni sa incerci si varianta asta cu firma care fura cu spor. Numai ca si-acolo-s riscuri ...
   • -1 (3 voturi)    
    Frumusetea in capitalism (Vineri, 25 februarie 2011, 9:16)

    Mihai [anonim] i-a raspuns lui coco04

    Daca ai face o analiza a capitalismului in perioada pe care o traim cred ca ai gasi o majoritate de patroni care si-au riscat tot pt. a face o afacere. Avem nume rasunatoare de derbedei si smecheri care si-au riscat libertatea si in final au reusit si au pus mina mai intai pe ceea ce exista creaind monopoluri de influenta in zona lor de control. Am avut si oameni onesti care au dat , in functie de incapatanarea lor, mai devreme sau mai tarziu faliment.
    Locurile de munca trainice nu sunt decat in zona productiva unde practic patronii nu sunt romani si ca urmare nu au nici un fel de jena legat de personalul pe care il utilizeaza.
    Unii au fost si sunt ca popoarele migratoare (vezi zona confectii). Ei vin, iau si pleaca unde locul are alte resurse.
    Productivitatea este un raport care creste si in momentul cand pe unitatea de produs unitatea de forta de munca descreste.
    Ca urmare, la un calcul simplu , in principiu, cel caruia i-ai raspuns are dreptate.
    Cifrele si graficele date sunt absolut interpretabile si pot usor manevra prin largimea bazei de investigatie si nu numai.
  • +2 (6 voturi)    
   Bre, (Joi, 24 februarie 2011, 19:01)

   nick [anonim] i-a raspuns lui srpc

   profund le zici!
   "efectele acestei ineptii nu le va resimti ei, ci restul lumii"...
   Sclipitoare minte, sublima exprimare!
 • -3 (11 voturi)    
  Competitivitate... (Joi, 24 februarie 2011, 18:08)

  Cornel [anonim]

  A ajuns si balcizul de presedinte sa vorbeasca de competitivitate in economie,el care :
  1. Habar nu are ce este economie
  2. Au omorit competitia economica pas cu pas, prin firmele de partid (Pile - Cunostinte - Relatii : PCR)
  3. Tot asculta de consilieri de tip Lazaroiu -Avramescu , care chiar ca sint 0/ in aprecieri economice (idioti ca ei au decis ca TVA sa fie 24%, de ciuda ca nu au taiat pensiile cu 15%).
  Sa ne mai lase cu bancurile lui proaste si sa se duca... unde a dus mutu iapa popii (chiar ca seamana cu Mutu,si cred ca isi "pudreaza" nasul,ca altfel nu ar mai emite astfel de gugumanii zilnice).
  • +1 (11 voturi)    
   cornelee.. (Joi, 24 februarie 2011, 18:23)

   hahaha [anonim] i-a raspuns lui Cornel

   in schimb sa-l ascultam pe cornel, specialistul internetului in probleme economice.

   zi-ne tu cornele cum sta treaba, ca stateam acia ca prostii, noroc cu tine pe interneturi ca ne esplici.

   doamne-ajuta.
  • +1 (9 voturi)    
   Cornele, esti cu prafu in nas? (Joi, 24 februarie 2011, 18:47)

   bingo [anonim] i-a raspuns lui Cornel

   Mai omule, cine te crezi? Esti si caraghios si bleg. Si rau intentionat
   Asa suntem noi ramanii, daca unii rezolva o problema, altii spun ca ei o rezolvau mai bine... Halal tara
  • -1 (7 voturi)    
   penibil, intr-adevar.... (Joi, 24 februarie 2011, 18:51)

   lili [anonim] i-a raspuns lui Cornel

   ca UE are probleme de competitivitate in lupta cu USA este o realitate, dar nu are treaba nicicum cu Romania !!! Am ras efectiv, nu am inteles ce rost a avut conferinta asta despre competitivitatea UE, nu-mi venea a crede ce are asta cu Romania, oricum ceea ce are in vedere UE cand vorbeste de competitivitate in raport cu USA este o chestiune de viitor, de viitor indepartat, ori amarata de Romanie oricum nebagata in seama de mai marii UE(tarile care dau nivelul de competitivitate in UE, adica Franta, Germania, Marea Britanie, Suedia..) ce-are cu competitivitatea UE in lupta cu USA?!! Mi-a placut cum se chinuia sa citeasca cuvantul COMPETITIVITATE sau FLEXI-SECURITATE, a fost simpatic Dl Basescu pe post de initiator in ale UE ... cred ca a mai invatat si Dumnealui cate ceva... mi-a placut mult aia cu buget ptr anul 2012 pana in 1 aprilie 2011, cand Romania abia reusea sa aiba in ultimii ani buget pana la 31 decembrie ptr anul urmator !! Aiureli despre viitor intr-o Romanie depasita de alte urgente si realitati care nu se vor rezolva curand....
   • 0 (2 voturi)    
    Criza a pornit din USA si voi tot o tineti cu (Vineri, 25 februarie 2011, 10:41)

    .... [utilizator] i-a raspuns lui lili

    competitivitatea economiei americane. Acelasi lucru e valabil si pentru UK care a exportat criza prin intermediul sistemului sau bancar (vezi cazul Irlandei si Islandei). Sau poate sistemul financiar nu face parte din economie si aceasta merge struna de una singura?
    Mai deschideti ochii pentru ca realitatea e un pic diferita fata de imaginile induse de propagandistii de serviciu (e valabil pentru analiza oricarei alte tari, nu doar USA).
 • +2 (2 voturi)    
  Eu nu prea inteleg cum a scazut productivitatea (Joi, 24 februarie 2011, 19:48)

  bogdan [anonim]

  1. Daca e sa-l credem pe Organas, productivitatea a crescut in 2010 cu 17%:
  http://businessday.ro/02/2011/productivitatea-muncii-in-industrie-a-crescut-in-2010-cu-17/

  Acuma, daca e sa vorbim de industrie, oricum ai calcula, n-are cum sa fi scazut productivitatea muncii in 2010 atita timp cit s-a produs mai mult chiar decit in 2008 cu 20% mai putini angajati.

  Mai departe, care e diferenta intre productivitate si competitivitatea nu prea inteleg, nu stiu cum se calculeaza competitivitatea.

  Si iar nu inteleg de ce ne raportam la anul 2009 daca avem deja date pe 2010, cind situatia a fost clar mai buna decit in 2009 (cel putin in industrie).
 • -2 (6 voturi)    
  da da (Joi, 24 februarie 2011, 19:49)

  un [anonim]

  Deci de vina e Patriciu Vantu Felix si Tariceanu.
  Sindicatele, Televiziunile, Criza ( ca doar si ea e o persoana care vrea sa-l discrediteze pe presedinte), Politia cu caschete, Sarkozy, Medicii, Judecatorii, Ponta, Antonescu, Iliescu, Constantinescu, Vamesii si acum Firmele Incompetente...

  Daca am uitat pe cineva imi cer scuze, oricum si entitatea respectiva e bagata sau va fi bagata in seama de marinar.

  Dar oare in pedeleu si in persoana proprie nu a gasit vinovatul?Ceea ce face acest individ e deja patologic si tiroida nu cred ca-l mai tine mult.
 • +2 (2 voturi)    
  Vad ca ... (Vineri, 25 februarie 2011, 0:24)

  Costica [anonim]

  ...sunt unii care cred ca muncesc prea mult...
  Hbar nu aveti ce inseamna munca cu adevarat...Da , lucrurile pe care vi le cumparati si nu sunt de aici sunt muncite mult maui greu decat veti munci voi vreodata in viata...Tot visati bani multi si munca putina, dar v-ati gandit, daca iti iei zugravul, ii faci oferta asta? nu vrei munca multa si bani putini ? A, aia e altceva ...intelg , sunteti doar niste copilasi in gandire care se vor egali numai cu salariile dar nu si cu munca...
 • -1 (1 vot)    
  Problema cu competivitatea e cam asa (Vineri, 25 februarie 2011, 0:49)

  rov [utilizator]

  Tu stai frumos la semafor si te uiti ca boul cum trec coloanele de masini pe linia de tramvai depasind scuarul pe stanga si te gandesti sa devii competitiv cu timpul si carburantul tau sau... NU !
 • 0 (0 voturi)    
  care studii? (Vineri, 25 februarie 2011, 23:18)

  argoman [utilizator]

  ce valoare pot sa aiba studiile a 2 filfizoni, rupti de viata reala?Cate companii au creat sau condus acesti pseudospecialisti,academicieni,cati angajati au platit lunar pentru munca pe care au prestat-o,ca sa-si poata exprima o parere avizata si nu doar teorii fanteziste?
  Liviu Voinea....ridicol!


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by