Asculta Jurnalul Economic Radio France Internationale - HotNews.ro

Descarca fisierul audio in format MP3

Conflictele din lumea araba au scumpit petrolul si aurul

Pretul petrolului Brent tranzactionat la Londra s-a majorat cu 20% de la mijlocul lunii ianuarie, cand au inceput proteste antiguvernamentale in Tunisia, de la 96 dolari/baril in urma cu o luna la 116 dolari/baril. Ieri, pretul petrolului a urcat pe fondul evolutiei situatiei din Libia la un maxim de 119,52 de dolari/baril, cotatii intalnite ultima oara in august 2008.

Potrivit lui Claudiu Cazacu, analist la X-Trade Brokers, motivele scumpirii petrolului au tinut la inceput de problemele din Tunisia, un jucator nu foarte important pe aceasta piata, insa au inceput sa devina mai serioase odata cu revoltele sociale din Egipt, care controleaza canalul Suez.

Analistul economic Liviu Moldovan precizeaza ca acestea sunt si cauzele pentru care dinamica cresterii petrolului Brent este mai mare decat in cazul petrolului sweet crude oil (West Texas Intermediate - WTI), care se tranzactioneaza la New York. In prezent, diferenta dintre cele doua varietati de petrol s-a adancit la peste 15 dolari in favoarea Brent.

Conform datelor prezentate de Mihai Nichisoiu, analist piete internationale la Tradeville, de la inceputul acestui an, la NYMEX cotatiile futures ale petrolului WTI cu scadenta aprilie 2011 au castigat peste 10 dolari pe baril (peste 11%), depasind pe 24 februarie nivelul de 103 dolari pe baril. La ICE Futures Europe, cotatiile futures ale petrolului Brent cu scadenta aprilie 2011 au castigat aproape 25 dolari pe baril (peste 26%).

Analistul X-Trade Brokers a mai spus ca temerile cu privire la riscul de contagiune in Arabia Saudita, care produce aproximativ 10% din oferta mondiala si detine cele mai importante capacitati de rezerva, au contribuit la avansul pretului titeiului.

Toyota recheama peste doua milioane de masini in SUA, pentru posibile probleme la acceleratie

Toyota Motor Corp recheama in SUA 2,17 milioane de masini pentru posibile probleme legate de pedala de acceleratie. Sunt trei rechemari distincte, insa in cea mai importanta care cuprinde 1,4 milioane masini defectul tine de faptul ca pedala s-ar putea bloca in covorasul de pe podea. Peste jumatate din masini se adauga la un recall anterior facut acum doi ani pentru aceeasi problema.

Numarul de masini rechemate de Toyota in ultimii ani trece astfel de 14 milioane unitati. Rechemarea vizeaza mai multe modele printre care si 761.000 unitati din SUV-ul RAV4 produse intre 2006 si 2010. Circa 400.000 sunt masini ale marcii premium Lexus, inclusiv modele hibride.

Cei de la Toyota spun ca nu s-au inregistrat accidente, dealerii vor inlocui gratuit covorasele cu probleme. Pana in prezent, Toyota a rechemat 5,3 milioane de vehicule pentru posibile probleme legate de faptul ca pedala de acceleratie s-ar putea bloca la podea.

Luna aceasta autoritatile de siguranta traficului au conchis ca la automobilele care au accelerat brusc nu au fost probleme la sistemele electronice, ci fie mecanice, fie erori umane.

BNR: Creditele restante in lei au crescut cu 2,67%, iar cele in valuta cu 4,5%, in ianuarie

Valoarea totala a creditelor in lei restante ale populatiei si firmelor, raportate la nivelul lunii ianuarie 2011, se cifreaza la peste 7,805 miliarde lei, cu 2,67% peste cea din luna precedenta, iar a celor in valuta la circa 8,945 miliarde lei (echivalent), in crestere cu 4,5%, potrivit unui raport al Bancii Nationale a Romaniei. Totalul creditelor in lei se ridica, in ianuarie la 77,030 miliarde lei (minus 0,54% fata de luna precedenta), din care 40,060 miliarde lei contractate de agentii economici si 35,434 miliarde lei de populatie.

Creditele in valuta totalizau 132,340 miliarde lei (minus 0,8%), din care 65,606 miliarde lei contractate de catre agentii economici si 65,592 miliarde lei de catre populatie.

Bucurestenii aveau, la finele lunii august, credite in lei restante in suma de 1,9 miliarde lei si in valuta de 4,054 miliarde lei. Totalul creditelor in lei contractate in Capitala atingea nivelul de 22,425 miliarde lei, iar al celor in valuta 60,265 miliarde lei.